Tarta limonkowa

Opublikowano: 08.12.2021 r., 12:31 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeżo upieczona tarta limonkowa
Tarta limonkowa
Niezwykle orzeźwiająca tarta na słodko to idealny deser lub pomysł na słodki podwieczorek. Poznaj mój przepis na tartę limonkową.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Miksowanie 30 min
717 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Masło - 3/4 kostki (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) - 1 puszka (400 g)
  • Limonka - 2 sztuki (100 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Cukier - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia, miska, lodówka

Przepis na tarta limonkowa krok po kroku

Mąkę przesiej przez sito i wsyp do miski, dodaj pokrojone masło, cukier, wbij jajko i dokładnie wymieszaj.

Dodaj kieliszek zimnej wody i wyrób ciasto w rękach.

Uformuj ciasto w kulę i odłóż do lodówki na 30 minut.

Do miski włóż skondensowane mleko, jajko i żółtka, dokładnie wymieszaj.

Dodaj sok z dwóch limonek, zmiksuj masę na gładki krem i odstaw na chwilę.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim okrągłą blachę do pieczenia. Upiecz spód ciasta w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Odstaw spód ciasta, aby porządnie ostygł.

Wyłóż krem na kruchy spód i włóż ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.

Dla dekoracji możesz dodać plasterki limonki lub startą skórkę limonki.

Jak oceniasz przepis na tarta limonkowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób

Więcej informacji na temat tarty limonkowej

Masz ochotę na słodki deser? Pyszna tarta limonkowa to idealne połączenie kruchego, delikatnego spodu ze słodko-kwaśnym, delikatnym kremem, która idealnie sprawdzi się na każdą okazję.

Zatem jak zrobić tartę limonkową?

Do jej wykonania będziesz potrzebować podstawowych składników na kruche ciasto. Dodatkowo skondensowane mleko i kilka sztuk limonek. Tartę limonkową możesz wykonać bez pieczenia, wtedy będziesz potrzebować kruche ciastka, z których zrobisz spód.

W naszym przypadku najpierw przygotujemy kruche ciasto. Wystarczy, że przesiejesz mąkę do miski, wbijesz jajko, dodasz pokrojone masło i cukier. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dodaj niewielką ilość zimnej wody. Najlepszą miarką jest kieliszek, będzie to około 40-50 ml. Po dodaniu wody, wyrób ciasto w rękach, uformuj kulę i odstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotujemy słodki krem limonkowy z mlekiem skondensowanym.

Przelej mleko do miski, wbij jajko, dodaj żółtka i sok z limonki. Dokładnie wymieszaj, a następnie zmiksuj na gładki krem i odstaw.

Gdy ciasto będzie gotowe, wyciągnij je z lodówki i rozwałkuj na stole z odrobiną mąki. Wyłóż ciasto na foremkę. Najlepiej sprawdzi się tutaj okrągła foremka. Upiecz spód ciasta w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach i odstaw do ostygnięcia.

Następnie przełóż nasz limonkowy krem na ciasto, odłóż tartę do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto dokładnie stężało.

Krem do tarty możesz przygotować, także z serkiem mascarpone, ciasto będzie tak samo pyszne.

Jak widzisz przepis na tartę limonkową nie jest trudny, poradzi sobie z nim większość osób, nawet te, które zaczynają swoją przygodę kulinarną.

Tarta zrobi niesamowite wrażenie na gościach, ale możesz ją dodatkowo pięknie ozdobić. Do tego wykorzystaj plasterki limonki lub skórkę z niej. Wystarczy, że ułożysz kilka cienkich plasterków i zetrzesz odrobinę skórki z limonki. Dodatkowo możesz użyć bitej śmietany przy podawaniu tarty. Zapamiętaj ten przepis, na pewno przyda się nie tylko w słoneczne dni.

Alergeny w tarcie limonkowej

Lista alergenów dla tarty limonkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tarty limonkowej

na 100g gotowej potrawy

Mleko skondensowane możesz zastąpić serkiem mascarpone.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
358.80
717.61
Białko (g)
8.03
16.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
38.60
77.21
Węglowodany przyswajalne (g)
38.35
76.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
19.86
39.73
Tłuszcze nasycone (g)
13.03
26.07
Tłuszcze nienasycone (g)
6.83
13.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.83
11.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.00
2.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
125.82
251.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
178.07
356.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.53
7.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.69
1.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
174.86
349.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.52
Ryboflawina (mg)
0.32
0.64
Niacyna (mg)
1.57
3.15
Foliany (µg (mcg))
47.38
94.75
Beta karoten (µg (mcg))
39.04
78.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
63.85
127.70
Potas (mg)
191.72
383.45
Wapń (mg)
123.03
246.05
Fosfor (mg)
157.30
314.61
Magnez (mg)
19.55
39.10
Żelazo (mg)
1.63
3.27
Cynk (mg)
0.81
1.61
Miedź (mg)
0.07
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty limonkowej 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty limonkowej

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
200 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko skondensowane (zagęszczone)
400 g
1 puszka
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
5.66
Za 400 g
Limonka
100 g
2 sztuki
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
32.00