Tarta kokosowa

Opublikowano: 06.07.2021 r., 9:38 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta kokosowa na stole
Tarta kokosowa
Tarta kokosowa to świetny pomysł na naprawdę łatwy deser bez pieczenia, który można zrobić w kilka chwil. Przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom kokosowych słodkości.
Przygotowanie 30 min
547 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki - 1 opakowanie (200 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (400 ml)
  • Mleczko kokosowe - 4 łyżki (100 ml)
  • Czekolada biała - 1 tabliczka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, rondelek

Przepis na tartę kokosową krok po kroku

Herbatniki bardzo drobno pokrusz. Najlepiej przy użyciu blendera, by powstało ciasto o konsystencji piasku. Wymieszaj je z połową ilości wiórków kokosowych.

Masło przełóż do rondelka i roztop. Przelej je do miski z herbatnikami i dokładnie wymieszaj.

Formę na tartę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej powstałą masę herbatnikową. Dokładnie rozprowadź po całej powierzchni. Całość wstaw do lodówki na 1 godzinę.

W dużej misce ubij śmietanę wraz z cukrem waniliowym. Do całości dodawaj porcjami mleczko kokosowe i dalej ubijaj.

W rondelku roztop białą czekoladę i małymi porcjami wlewaj ją do masy śmietanowej, cały czas mieszając łyżką. Na koniec dodaj do całości pozostałe wiórki i dobrze wymieszaj.

Krem przełóż na schłodzony spód i włóż do lodówki na 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na tartę kokosową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat tarty kokosowej

Tarta kokosowa to przepyszny i wyjątkowo łatwy deser, który można przygotować w kilka chwil. Smakuje pysznym i słodkim kokosem, dlatego będzie idealnym wyborem dla wszystkich miłośników tego orzecha. To tarta, którą robi się bez pieczenia, dlatego na pewno będzie świetnym wyborem dla wszystkich, którzy nie posiadają piekarnika, a uwielbiają słodkości.

Tarta kokosowa z mlekiem kokosowym, to ciasto, które nie tylko wspaniale smakuje, ale również dobrze się prezentuje. Spód z pokruszonych herbatników wspaniale kontrastuje z białym, puszystym kremem. Aby ten efekt wzmocnić nawet bardziej można użyć czekoladowych ciasteczek, dzięki czemu całość będzie prezentować się nawet bardziej elegancko. To ciasto choć niezwykle proste, dekoracyjnie się prezentuje i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych, lecz nie nudnych słodkości.

Osoby, które nie przepadaj za zbyt długim siedzeniem w kuchni, na pewno docenią fakt, że ciasto wykonuje się bez pieczenia. W kilka chwil można stworzyć to wspaniałe ciasto, które świetnie smakuje. Jest niezwykle słodkie, a przy tym bardzo kokosowe. To dlatego, że wiórki są dodane nie tylko do kremu ale również spodu. Wszystko to sprawia, że ciasto ma wspaniały smak.

Można je również przygotować w wersji bardziej fit. Zamiast zwykłych herbatników, jako spodu można użyć też ciasteczek pełnoziarnistych lub wielozbożowych. Dzięki temu całość zyska więcej błonnika, a istotnie zmniejszy się indeks glikemiczny, a także sprawi, że już jeden kawałek będzie wystarczający, by się nasycić.

Ta tarta kokosowa z czekoladą, jest bardzo słodka, więc na pewno skradnie serca każdego, kto nie wyobraża sobie życia bez słodyczy. Stanowi idealny deser, który świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, a także na uroczyste przyjęcia. To dlatego, że jest niezwykle smaczny, a przy tym wspaniale się prezentuje. To ciasto, które wygląda na dużo bardziej skomplikowane niż jest w rzeczywistości. Tarta z kremem kokosowym, choć wykonana z wielu składników jest niezwykle lekka. To wszystko zasługa krem z mleka kokosowego i śmietanki, który jest niesamowicie puszysty i aksamitny.

Alergeny w tarcie kokosowej

Lista alergenów dla tarty kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Czekolada biała

Wartości odżywcze tarty kokosowej

na 100g gotowej potrawy

Ta tarta zawiera bardzo dużo cukrów prostych, a także tłuszczów nasyconych, dlatego nie będzie dobrym wyborem na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
456.42
547.70
Białko (g)
3.93
4.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
25.00
30.00
Węglowodany przyswajalne (g)
23.25
27.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.75
2.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
39.10
46.92
Tłuszcze nasycone (g)
30.86
37.03
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty kokosowej 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty kokosowej

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1 opakowanie
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
Mleczko kokosowe
100 ml
4 łyżki
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 ml
Czekolada biała
200 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Koszt składników
33.00