Tarta kokosowa
- Herbatniki - 1 opakowanie (200 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Wiórki kokosowe (100 g)
- Śmietanka kremowa 36% (400 ml)
- Mleczko kokosowe - 4 łyżki (100 ml)
- Czekolada biała - 1 tabliczka (200 g)
Przepis na tartę kokosową krok po kroku
Herbatniki bardzo drobno pokrusz. Najlepiej przy użyciu blendera, by powstało ciasto o konsystencji piasku. Wymieszaj je z połową ilości wiórków kokosowych.
Masło przełóż do rondelka i roztop. Przelej je do miski z herbatnikami i dokładnie wymieszaj.
Formę na tartę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej powstałą masę herbatnikową. Dokładnie rozprowadź po całej powierzchni. Całość wstaw do lodówki na 1 godzinę.
W dużej misce ubij śmietanę wraz z cukrem waniliowym. Do całości dodawaj porcjami mleczko kokosowe i dalej ubijaj.
W rondelku roztop białą czekoladę i małymi porcjami wlewaj ją do masy śmietanowej, cały czas mieszając łyżką. Na koniec dodaj do całości pozostałe wiórki i dobrze wymieszaj.
Krem przełóż na schłodzony spód i włóż do lodówki na 2 godziny.
Więcej informacji na temat tarty kokosowej
Tarta kokosowa to przepyszny i wyjątkowo łatwy deser, który można przygotować w kilka chwil. Smakuje pysznym i słodkim kokosem, dlatego będzie idealnym wyborem dla wszystkich miłośników tego orzecha. To tarta, którą robi się bez pieczenia, dlatego na pewno będzie świetnym wyborem dla wszystkich, którzy nie posiadają piekarnika, a uwielbiają słodkości.
Tarta kokosowa z mlekiem kokosowym, to ciasto, które nie tylko wspaniale smakuje, ale również dobrze się prezentuje. Spód z pokruszonych herbatników wspaniale kontrastuje z białym, puszystym kremem. Aby ten efekt wzmocnić nawet bardziej można użyć czekoladowych ciasteczek, dzięki czemu całość będzie prezentować się nawet bardziej elegancko. To ciasto choć niezwykle proste, dekoracyjnie się prezentuje i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych, lecz nie nudnych słodkości.
Osoby, które nie przepadaj za zbyt długim siedzeniem w kuchni, na pewno docenią fakt, że ciasto wykonuje się bez pieczenia. W kilka chwil można stworzyć to wspaniałe ciasto, które świetnie smakuje. Jest niezwykle słodkie, a przy tym bardzo kokosowe. To dlatego, że wiórki są dodane nie tylko do kremu ale również spodu. Wszystko to sprawia, że ciasto ma wspaniały smak.
Można je również przygotować w wersji bardziej fit. Zamiast zwykłych herbatników, jako spodu można użyć też ciasteczek pełnoziarnistych lub wielozbożowych. Dzięki temu całość zyska więcej błonnika, a istotnie zmniejszy się indeks glikemiczny, a także sprawi, że już jeden kawałek będzie wystarczający, by się nasycić.
Ta tarta kokosowa z czekoladą, jest bardzo słodka, więc na pewno skradnie serca każdego, kto nie wyobraża sobie życia bez słodyczy. Stanowi idealny deser, który świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, a także na uroczyste przyjęcia. To dlatego, że jest niezwykle smaczny, a przy tym wspaniale się prezentuje. To ciasto, które wygląda na dużo bardziej skomplikowane niż jest w rzeczywistości. Tarta z kremem kokosowym, choć wykonana z wielu składników jest niezwykle lekka. To wszystko zasługa krem z mleka kokosowego i śmietanki, który jest niesamowicie puszysty i aksamitny.
Alergeny w tarcie kokosowej
Lista alergenów dla tarty kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
- Czekolada biała
Wartości odżywcze tarty kokosowej
Ta tarta zawiera bardzo dużo cukrów prostych, a także tłuszczów nasyconych, dlatego nie będzie dobrym wyborem na co dzień.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.