-
Strucla makowa
Najlepsza, świąteczna strucla makowa ma dużą ilość bakalii. Poznaj szybki przepis na pyszne ciasto drożdżowe z gotową masą makową polane …
60 + 30 min łatwy 10 532 kcal -
Sernik złota rosa
Sernik złota rosa to bardzo ciekawy i efektowny pomysł na przygotowanie tego popularnego, twarogowego ciasta. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie …
30 + 60 min średni 10 382 kcal -
Piernik z powidłami śliwkowymi
Piernik z powidłami śliwkowymi to tak zwany piernik alpejski, który doskonale sprawdzi się nie tylko na święta, ale i na …
20 + 40 min łatwy 10
Świąteczne ciasta - przepisy
-
Jabłecznik z bezą
Jabłecznik z bezą to doskonała propozycja na domowe szybkie ciasto z owocami. Przepis na jabłecznik z bezą jest bardzo prosty, …
20 + 60 min łatwy 11 461 kcal -
Seromakowiec na kruchym spodzie
Seromakowiec na kruchym spodzie to połączenie dwóch tradycyjnych polskich ciast, jakimi jest sernik i makowiec. To ciasto szczególnie kojarzy mi …
35 + 70 min łatwy 20 346 kcal -
Miodowiec z kaszą manną
Miodowiec z kaszą manną to świetny pomysł na pyszne ciasto. Miodowiec z kremem jest ciastem, które należy przygotować co najmniej …
30 + 70 min łatwy 10 818 kcal -
Sernik cynamonowy
Sernik cynamonowy to pyszny i bardzo słodki deser, który wykonuje się naprawdę prosto, w zaledwie kilka chwil. Jest idealny dla …
30 + 82 min łatwy 10 423 kcal -
Fale dunaju z jabłkami
Fale dunaju z jabłkami to doskonały pomysł na smaczny deser. Pyszne ciasto stanowi doskonały dodatek do kawy i herbaty. Sprawdzony …
60 + 50 min łatwy 10 619 kcal -
Kruche ciasto z wiśniami
Masz ochotę na słodki deser w rodzinnym gronie, ale brakuje Ci czas na przygotowanie ciasta drożdżowego? Świetnie się składa, dzisiaj …
60 + 45 min łatwy 10 294 kcal
-
Ciasto krówka
Jak zrobić ciasto krówkę? Może nie jest to bardzo prosty przepis, bo dla kogoś niewprawionego w pieczeniu ciast może sprawić …
55 + 230 min średni 15 494 kcal -
Ciasto rafaello na biszkopcie
Pomysł na pyszne, szybkie i łatwe ciasto rafaello na biszkopcie, czyli fantastyczny, bardzo kokosowy deser. Coś dla każdego fana kokosu …
30 + 35 min łatwy 12 687 kcal -
Ciasto minotaur
Ciasto minotaur to prosty przepis na szybkie i pyszne ciasto z kremem. Sprawdź dobry pomysł na bardzo smaczny i szybki …
30 + 20 min łatwy 10 551 kcal -
Keks
Keks to tradycyjny wypiek kojarzony ze świętami Bożego Narodzenia. Przepis na ciasto keks wyjaśnia jak upiec ten klasyczny deser, który …
30 + 65 min średni 12 465 kcal -
Ciasto rurociąg
Ciasto rurociąg pomimo trudnej nazwy, jest niezwykle łatwe w przygotowaniu. Do jego zrobienia wystarczy tylko kilka składników, jednak główną rolę …
20 min łatwy 10 490 kcal
-
Sernik z kajmakiem i warstwą kawową
To ciasto jest po prostu nieziemsko pyszne. Ciasteczkowy spód, kajmak, waniliowy sernik oraz kawowa warstwa – kompletne mistrzostwo smakowe. Takiego …
45 + 30 min łatwy 18 508 kcal -
Ciasto z jagodami i kremem pod bezą
Kruche ciasto, krem śmietankowy o cytrynowym smaku, jagody mrożone oraz beza… Czy to nie brzmi jak niebo? Ciasto z jagodami …
30 + 90 min łatwy 10 524 kcal -
Szarlotka z budyniem
Najlepsza szarlotka z budyniem waniliowym na kruchym cieście to ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję dlatego po prostu warto …
50 + 40 min średni 10 413 kcal -
Sernik świąteczny
Sernik świąteczny to tradycyjna wersja pysznego ciasta z masą serową. Deser ten podawany jest z pysznymi i słodkimi rodzynkami, które …
25 + 60 min łatwy 10 410 kcal -
Makowiec na biszkopcie
Makowiec na biszkopcie to wspaniała propozycja na pyszny i szybki makowiec do kawy i herbaty. Ten rodzaj makowca możesz przygotować …
20 + 50 min średni 10 757 kcal -
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
Najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłeś! Pyszne, kremowe i bardzo PUSZYSTE. Ciasto „wiśniowy puszek z kajmakiem” to istna rozkosz dla podniebienia. …
30 min łatwy 10 339 kcal
-
Ciasto z delicjami i galaretką
Ciasto z delicjami i galaretką to doskonały pomysł na pyszne ciasto na zimno. Przepis na ciasto z delicjami i galaretką …
20 + 50 min łatwy 10 433 kcal -
Ciasto Dakłas
Ciasto dakłas to ciemny, mocno czekoladowy biszkopt, krem orzechowy z kajmakiem i daktylami oraz orzechowa beza. Daquoise jest idealnym pomysłem …
30 + 90 min łatwy 10 551 kcal -
Ciasto cappuccino z biszkoptami
Ciasto cappuccino z biszkoptami to przepyszny i bardzo prosty deser, który można zrobić w kilka chwil. To ciasto bez pieczenia, …
25 min łatwy 10 497 kcal -
Sernikobrownie z mascarpone
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w domu? Mam dla Ciebie połączenie dwóch najlepszych ciast, czyli bardzo czekoladowego …
30 + 40 min łatwy 15 381 kcal -
Ciasto pomarańczowe
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
25 + 50 min łatwy 16 230 kcal
-
Szarlotka z kruszonką
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 50 min łatwy 16 187 kcal -
Szarlotka królewska
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 120 min łatwy 18 143 kcal -
Piernik przekładany
Poszukujesz pomysłu na pyszne i smaczne ciasto, które zachwyci Twoich gości? Spróbuj przepisu na najlepszy piernik przekładany z powidłami! Ten …
30 + 60 min średni 3 359 kcal -
Ciasto princessa
Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na …
40 + 45 min łatwy 10 379 kcal -
Szarlotka z budyniem i pianką
Znudziła Ci się zwykła szarlotka gdzie, główną rolę pełnią jabłka bez większych dodatków? W takim razie dzisiaj przychodzę z czymś …
20 + 50 min średni 10 574 kcal -
Szarlotka z gruszkami
Szarlotka z gruszkami to doskonała propozycja na szarlotkę inaczej. Innowacyjne spojrzenie na ciasto zachwyci najbardziej wymagających gości. Przepis na szarlotkę …
30 + 50 min łatwy 10 565 kcal
-
Choinka z ciasta francuskiego z nutellą
Coś nowego na święta? Ta pyszna choinka z ciasta francuskiego z nutellą to idealny, świąteczny deser. Na pewno zrobi wrażenie …
15 + 20 min łatwy 6 656 kcal -
Ciasto Mars
Niesamowicie pyszne i słodkie ciasto Mars jest idealne na każdą okazję. Bez pieczenia, szybko i prosto! Zobacz, jak zrobić ciasto …
60 min łatwy 10 818 kcal -
Rzeszowiak
Rzeszowiak to nazwa popularnego na Podkarpaciu prostego ciasta kawowego. Jest smaczne, niezwykle miękkie, a jego stworzenie zabierze nie więcej niż …
30 + 30 min łatwy 10 552 kcal -
Sękacz
Sękacz to tradycyjne polskie ciasto, które niezwykle pięknie się prezentuje i przyciąga wzrok. Bardzo często przygotowywane było na wesela ze …
25 + 35 min łatwy 10 300 kcal -
Szarlotka z bezą
Pyszna szarlotka z bezą na kruchym cieście to ciasto, które po prostu trzeba znać. Jest bardzo delikatna, maślana i kremowa …
40 + 40 min średni 10 440 kcal -
Domek z piernika
Domek z piernika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się jako …
30 + 90 min łatwy 1 5715 kcal -
Piernik staropolski
Piernik staropolski tradycyjny bożonarodzeniowy wypiek. Dobry piernik staropolski długodojrzewający to taki który dojrzewał minimum 2 tygodnie, a najlepiej 2 miesiące. …
40 + 20 min średni 20 485 kcal -
Tort pavlova
Tort pavlova to idealny pomysł na wspaniały, deser który choć pięknie się prezentuje nie jest zbyt skomplikowany. Idealnie nadaje się …
25 + 90 min łatwy 10 310 kcal -
Ciasto cappuccino
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
120 + 30 min łatwy 16 393 kcal -
Strudel
Strudel to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Strudel to tradycyjne ciasto pochodzące z Austrii. Przygotowuje się …
30 + 60 min łatwy 10 352 kcal -
Ciasto pszczółka
Ciasto pszczółka to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Świetnie sprawdzi się na deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Ciasto …
25 + 50 min łatwy 10 760 kcal -
Boża krówka
Domowe ciasto boża krówka to świetny pomysł na pyszne, domowe ciasto, które świetnie sprawdzi się na deser lub jako słodki …
40 + 30 min średni 15 457 kcal -
Szybka szarlotka
Szybka szarlotka to ciasto dla prawdziwych miłośników prostych deserów, które można z łatwością przygotować we własnej kuchni w kilka chwil. …
25 + 40 min łatwy 10 228 kcal -
Ciasto michałek
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w domu? Mam dla Ciebie połączenie ciasta z popularnymi cukierkami. Poznaj mój …
40 + 30 min łatwy 10 341 kcal -
Szybki jabłecznik
Szybki jabłecznik to super pomysł na smaczny wypiek dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Całość …
20 + 45 min łatwy 10 233 kcal -
Szarlotka Thermomix
Szarlotka Thermomix to doskonały pomysł na pyszne ciasto, którą możesz podać z dodatkiem kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub …
20 + 50 min łatwy 10 433 kcal -
Fit szarlotka
Fit szarlotka z jabłkami to doskonałe ciasto dla osób dbających o linię. Nie zawiera dodatku cukru i jest niskokaloryczna. Przepis …
15 + 50 min łatwy 8 333 kcal -
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie jesienno-zimowym. To okres, który nie …
25 + 40 min łatwy 10 363 kcal -
Ciasto piernikowe
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
20 + 50 min łatwy 12 299 kcal -
Ciasto łabędzi puch
Ciasto łabędzi puch zawdzięcza swoją nazwę ze względu na podobieństwo do upierzenia młodego łabędzia. Jest piękne, a przy okazji naprawdę …
30 + 50 min łatwy 10 435 kcal -
Ciasto z makiem z puszki
Ciasto z makiem z puszki to wspaniała opcja dla każdego, kto kocha tradycyjne wypieki w nowszej odsłonie. To ciasto jest …
20 + 30 min łatwy 10 433 kcal -
Sernik pieczony
Sernik pieczony jest smacznym i tradycyjnym wypiekiem, który króluje na wszelkich imprezach, a także na świątecznym stole. Jest uwielbiany przez …
20 + 60 min łatwy 10 249 kcal -
Ciasto królewskie
Ciasto królewskie z polewą czekoladą i orzechami to fantastyczny pomysł na pyszne, domowe ciasto, które świetnie sprawdzi się na deser …
40 + 45 min średni 10 941 kcal -
Tort piernikowy
Tort piernikowy to pyszny domowy wypiek przypominający w smaku pierniki. Jest słodki i kremowy, dodatek chrupki z białej czekolady dodatkowo …
20 + 60 min łatwy 12 577 kcal
Świąteczne ciasta – sprawdzone przepisy na tradycyjne świąteczne wypieki
Świąteczne ciasta są obowiązkowym elementem wigilijnego i bożonarodzeniowego menu. Przepisy na świąteczne ciasta są znane niemal każdej polskiej gospodyni. Najlepsze są proste przepisy, które jest w stanie opanować każdy – nawet amator cukiernictwa. Tradycyjne polskie ciasta świąteczne są pyszne, ale i dość łatwe do upieczenia. Jak zrobić świąteczne ciasta? Czy bożonarodzeniowe wypieki świąteczne mają swoją historię? Oto sprawdzone pomysły na świąteczne ciasta.
Pomysły na najlepsze tradycyjne świąteczne ciasta
Historia polskich wypieków świątecznych
Zastanawiasz się, jak zrobić świąteczne ciasta na Wigilię? Zanim zaczniesz szukać przepisów, warto dowiedzieć się czegoś więcej o historii polskich wypieków na święta. Świąteczne ciasta od lat pojawiają się na wigilijnych stołach. Wśród nich wyróżniamy zarówno łatwe, jak i nieco trudniejsze do upieczenia rodzaje ciast. Mamy m.in. makowce, pierniki czy serniki, które od wieków goszczą na stołach. Jeśli chodzi o pierniki, są jednymi z najstarszych ciast bożonarodzeniowych. W średniowieczu uznawano je za szczególny skarb. Kiedyś pierniki sprowadzano z zagranicznych bazarów. Dopiero później zaczęto piec je w polskich domach. Symbolem świąt stała się słynna mieszanka mąki z przyprawami i miodem. Można powiedzieć, że piernik jest dziś naszym skarbem kulinarnym.
W Polsce z okazji świąt Bożego Narodzenia od dawna jadamy też makowiec. Od zarania dziejów przypisuje się ciastu wręcz magiczne moce. Jedzenie makowca w Wigilię ma moc ochronną. Wystarczy zjeść kawałek, żeby ochronić się przed różnymi niebezpieczeństwami. Mak jest bowiem rośliną, która zgodnie z dawnymi wierzeniami potrafi odganiać złe duchy. Mimo że kutia związana jest z kuchnią wschodniosłowiańską, również wpisuje się w nasze bożonarodzeniowe tradycje. Słodkie danie swoje korzenie ma w pradawnych obrzędach i składa się z mieszanki makaronu, miodu, orzechów i maku. Wśród ciast wyróżnia się oczywiście sernik – ulubione ciasto wielu Polaków. Wypiek w klasycznej formie składa się z jajek, sera i cukru.
Klasyczny makowiec świąteczny – bożonarodzeniowe ciasto
Zastanawiasz się nad tym, jakie ciasto przygotować na Boże Narodzenie? Nie może obejść się bez klasycznego makowca! Koniecznie upiecz ciasto dla całej rodziny – z pewnością będzie wszystkim smakować. Masa makowa zestawiona z puszystym ciastem drożdżowym jest połączeniem doskonałym. Przepis jest prosty, więc nawet początkujący cukiernicy powinni świetnie poradzić sobie z makowcem. Do przygotowania ciasta potrzebować będziesz następujących produktów spożywczych: mąka pszenna typ 550, masa makowa, mleko 1,5%, jajka, drożdże suche, masło, cukier i bułka tarta. Należy przyszykować również kilka plastikowych misek, blaszkę do pieczenia i wałek.
Wsyp mąkę do miski. Dodaj cukier i drożdże. Oddziel żółtka od białek, po czym żółtka dodaj do mąki. Następnie rozpuść masło w małym garnuszku, ostudź i również dodaj do mąki. Zagnieć ciasto. Przez ok. 5 minut dokładnie je wyrabiaj, następnie odstaw pod ścierką na 30 minut w ciepłe miejsce. Ubij białka na puszystą, sztywną pianę. Do masy makowej dodaj bułkę tartą. Porcjami dorzuć ubite białka. Rozwałkuj ciasto na równy prostokąt i przełóż na ścierkę. Ciasto ułóż na masie makowej. Przy dłuższym boku zostaw kilka centymetrów ciasta, aby zamknąć makowiec. Zwiń ciasto w rulon i zamknij boki oraz zostawioną końcówkę. Przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i poczekaj do wyrośnięcia. Piecz makowiec w temperaturze ok. 180 st. C przez 40 minut. Ciasto możesz ozdobić skórką pomarańczową, lukrem albo bakaliami – będzie jeszcze piękniej wyglądało na świątecznym stole.
Makowiec jest bezapelacyjnie jednym z najpyszniejszych i najpopularniejszych ciast starosłowiańskich. Najczęściej robi się go z ciasta drożdżowego, ewentualnie z ciasta kruchego. Domowy makowiec jest łatwy do zrobienia. Trzeba jedynie podkreślić, że masa makowa wymaga już nieco większego zaangażowania – należy wiedzieć, jak porządnie zmielić mak lub go ugotować. Aby zrobić ciasto, możesz też wykorzystać gotową masę makową – w ten sposób możesz przyspieszyć czas przygotowania ciasta. W domowej masie nie będzie jednak żadnych szkodliwych substancji chemicznych. Właśnie dlatego warto mieć na uwadze również taką domową masę.
Sprawdzone przepisy na świąteczne ciasta
Sernik świąteczny – pyszne ciasto na Boże Narodzenie
Sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast bożonarodzeniowych. Jest szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Ciasto powinno wyjść miękkie i puszyste. Nawet amator nie powinien mieć problemu z jego zrobieniem. Do utworzenia ciasta nie trzeba mieć dużych umiejętności kulinarnych. Aby upiec sernik, należy zaopatrzyć się w kilka podstawowych produktów: masło, jajka, ser twarogowy półtłusty, budyń w proszku, cukier, czekoladę deserową, śmietankę kremową 30%, rodzynki, cukier waniliowy i cukier puder.
Ubij ciepłe masło z cukrem waniliowym i białym cukrem. Oddziel żółtka i białka do osobnych misek. Żółtka staraj się powoli dodawać do miski z masłem – odstaw białka. Małymi partiami dodawaj twaróg do masy z żółtek. Odstaw białka. Niewielkimi porcjami oddawaj również twaróg do masy z żółtek. Ubijaj na wysokich obrotach. Dodaj również proszek budyniowy oraz nieco śmietanki kremowej. Ubij w osobnej misce pianę z białek. Wlej ją później do masy serowej i zamieszaj, robiąc to bardzo ostrożnie. Dodaj rodzynki do masy. Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę, po czy wylej masę serową. Wstaw ciasto na 60 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Roztop czekoladę z pozostałą częścią śmietanki – najlepiej w niewielkim rondelku. Udekoruj polewą przygotowany w ten sposób sernik.
Piernik staropolski na Wigilię – sprawdź, jak zrobić
Wypieki świąteczne są niezwykle smaczne. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować proste przepisy, warto mieć na uwadze piernik staropolski. To jedno z najsmaczniejszych ciast wigilijnych. Aby przyrządzić wypiek, należy zaopatrzyć się w następujące produkty: mleko 2%, mąka pszenna typ 500, masło, jajka, miód, proszek do pieczenia, śmietana kremowa 30%, gorzka czekolada, cukier, dżem śliwkowy niskosłodzony i przyprawa korzenna do piernika.
Przepis nie jest trudny, więc nawet cukiernik amator nie powinien mieć większego kłopotu z jego odtworzeniem. Najpierw rozpuść masło z miodem i cukrem – muszą się całkowicie rozpuścić. Wymieszaj w osobnej misce mąkę, jaja, mleko, proszek do pieczenia, przestudzone masło i przyprawę korzenną. Przykryj folią spożywczą i zostaw, aby ciasto dojrzało – najlepiej na ok. 4-6 tygodni. Po tym czasie podziel ciasto na trzy części i rozwałkuj na prostokąty. Każdy prostokąt musi być duży jak blaszka do pieczenia. Wyłóż je papierem do pieczenia, po czym włóż do środka ciasto. Wstaw je na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Wystudź ciasto. Posmaruj pierwszy blat połową śliwkowego dżemu. Zakryj go drugą częścią i znów przesmaruj dżemem. Ostatnim blatem zakryj drugą część ciasta. Całość zakryj ścierką i dociśnij – musi być to coś ciężkiego. Ściśnięte ciasto zostaw na minimum 12 godzin w lodówce. Zagotuj śmietankę i wsyp do środka połamaną na kawałki czekoladę. Porządnie zmieszaj całość i tak przygotowaną polewą następnego dnia polej swój wypiek. Ciasto warto udekorować również orzechami – podkreślą smak bożonarodzeniowego piernika.