Seromakowiec na kruchym spodzie
- Mąka pszenna typ 550 (140 g)
- Masło (100 g)
- Jajko (9 szt.)
- Masa makowa - 1 opakowanie (900 g)
- Twaróg sernikowy - 1 wiaderko (1000 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
- Cukier - 50 g do ciasta i 150 g do twarogu (200 g)
Przepis na seromakowiec na kruchym spodzie krok po kroku
Masło posiekaj z mąką.
Do mąki dodaj 1 jajko i 50 g cukru i szybko zagnieć ciasto.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki lub na 20-30 minut do zamrażarki.
W tym czasie ubij białka na sztywną pianę.
Masę makową zmiksuj z 4 żółtkami i dodaj połowę piany.
Twaróg zmiksuj z budyniem, cukrem, żółtkami i resztą piany z białek.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zetrzyj na tarce schłodzone ciasto. Rozłóż je równomiernie na blasze i ugnieć.
Na ciasto wyłóż masę serową a na nią masę makową.
Całość piecz około 60-70 minut, w 180 C.
-
Makowiec
-
Seromakowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Tort makowy
-
Sernik z makiem
-
Makowa panienka
-
Rolada makowa
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Mrowisko ciasto
-
Makowiec z jabłkiem
-
Serniko makowiec
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Ciasto z makiem
Więcej informacji na temat seromakowca na kruchym spodzie
Seromakowiec na kruchym spodzie to połączenie dwóch tradycyjnych polskich ciast, jakimi jest sernik i makowiec. To ciasto szczególnie kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia, gdy na wielu stołach pojawiają się oba te ciasta. U mnie w domu święta nie mogą się odbyć bez tych dwóch ciast. Mój tata jest fanem makowców, a mama bardziej sernika, dlatego seromakowiec jest idealnym połączeniem dla obojga. Mając, w okresie okołoświątecznym, wszystkie składniki warto wypróbować ten pyszny deser. Składa się on z kruchego ciasta, warstwy makowej i warstwy serowej. Możesz zrobić to ciasto w formie warstwowej lub ułożyć masy „kupkami”, aby utworzyć ciasto w łaty. Przepis na seromakowiec na kruchym spodzie to nie tylko ładnie wyglądający, ale też bardzo dobry w smaku deser.
Jak zrobić seromakowiec na kruchym spodzie?
Zaczynamy oczywiście od przygotowania kruchego ciasta. Należy zacząć od wysypania mąki na stolnice i dodania pokrojonego, schłodzonego masła. Teraz, zamiast zagniatać je ręcznie, bierzemy nóż i siekamy masło z mąką. Można to też zrobić w malakserze lub blenderze kielichowym. Gdy masło jest już w bardzo drobnych kawałkach, dodajemy cukier i jeszcze chwilę siekamy. Dopiero na sam koniec po dodaniu jajek szybko zagniatamy ciasto dłońmi — dosłownie tylko chwilę, żeby zlepić składniki. Teraz ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażarki — ja korzystam z zamrażarki, żeby było szybko i dobrze schłodzone. Gdy ciasto się chłodzi, można zabrać się za masy. Mielony ser miksujemy z jajkami i budyniem, a masę makową z jajkami. Przepis na seromakowiec na kruchym spodzie już zbliża się ku końcowi, co tylko dowodzi, jak łatwe jest to ciasto. Teraz już tylko wykładamy ciasto na blachę — możesz zetrzeć ciasto na tarce lub rozwałkować i ułożyć w blasze. Na ciasto wykładamy masę makową i masę serową. Opcjonalnie możesz ozdobić wierzch ciasta paskami z kruchego ciasta. Całość wystarczy upiec i gotowe.
Wykorzystaj ten sprawdzony przepis i przygotuj pyszny seromakowiec na kruchym spodzie.
Alergeny w seromakowcu na kruchym spodzie
Lista alergenów dla seromakowca na kruchym spodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze seromakowca na kruchym spodzie
Seromakowiec na kruchym spodzie to kaloryczne ciasto o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego należy jeść je z umiarem.
Energia i białka
(146g)
Węglowodany
(146g)
Tłuszcze
(146g)
Składniki mineralne
(146g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.