Szybki piernik na oleju

Opublikowano: 15.08.2022 r., 8:42 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Piernik na oleju na blacie
Szybki piernik na oleju
Szybki piernik na oleju to świetne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz smacznego ciasta w mniej niż godzinę. To świetny pomysł na bożonarodzeniowy wypiek z powidłami.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
356 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Kakao 16% (proszek) (20 g)
  • Cukier (220 g)
  • Jajko - rozmiar L (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (105 ml)
  • Mleko 3,2% (115 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Soda oczyszczona (6 g)
  • Powidła śliwkowe (260 g)
  • Galaretka - wiśniowa (72 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika, cukier, kakao, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, rondelek

Przepis na szybkiego piernika na oleju krok po kroku

Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Całość utrzyj na jasny, gładki krem.

Dodaj kakao i dwie łyżki powideł. Dokładnie wymieszaj.

Do drugiej miski przesiej mąkę oraz sodę. Dodaj łyżkę przypraw korzennych.

Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.

Dodaj olej oraz mleko i ponownie wymieszaj.

Ciasto przelej do formy i umieść ją w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Piecz przez 35 minut (do suchego patyczka).

Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

W garnku umieść powidła i zacznij podgrzewać.

Wsyp galaretkę i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Przekrój ciasto na trzy blaty.

Wyłóż powidła na dwa dolne blaty i złóż ciasto.

Jak oceniasz przepis na szybkiego piernika na oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat szybkiego piernika na oleju

Szybki piernik na oleju to świetne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz smacznego ciasta w mniej niż godzinę. To świetny pomysł na bożonarodzeniowy wypiek z powidłami.

Ten prosty przepis na szybki piernik na oleju na święta jest naprawdę dobry w smaku.

Na początku do miski wbij jajka i dodaj cukier. Całość utrzyj na jasny, gładki krem. Dodaj kakao i dwie łyżki powideł. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski przesiej mąkę oraz sodę. Dodaj łyżkę przypraw korzennych. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj. Dodaj olej oraz mleko i ponownie wymieszaj. Ciasto przelej do formy i umieść ją w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Piecz przez 35 minut (do suchego patyczka). Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. W garnku umieść powidła i zacznij podgrzewać. Wsyp galaretkę i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie odstaw do ostygnięcia. Przekrój ciasto na trzy blaty. Wyłóż powidła na dwa dolne blaty i złóż ciasto. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić szybki piernik na oleju.

Na pyszny smak piernika wpływa przede wszystkim obecność przypraw korzennych. Piernik to ciasto jedyne w swoim rodzaju. Najczęściej przygotowywany jest w okresie przedświątecznym. Uważa się go za wyrób typowo polski, ale historia wskazuje, że swoje początki mógł mieć już w starożytnej Grecji. Piernik od wielu lat króluje na polskich, świątecznych stołach. W dawnych latach był niezwykle cennym towarem eksportowym, a także symbolem dobrostanu. Polska nazwa wywodzi się od słowa „pierny”, który określa mocny, pieprzny smak. Nie jest to przypadkowe, ponieważ ciasto to w swoim składzie ma również pieprz w postaci przyprawy korzennej. Na tę przyprawę składa się także cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, anyż i kardamon. To połączenie wszystkich tych przypraw nadaje piernikowi jego wyrazistości. Aby jak najdłużej zachować aromat przyprawy korzennej należy przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Warto wiedzieć, że oprócz aromatu każda z przypraw ma wiele zdrowotnych właściwości. Na przykład: cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne, a anyż pomaga przy zaparciach. Dlatego też dawniej przez właśnie zawartość przypraw pierniki były używane jako lek na przeziębienie. W pierniku obowiązkowe są przyprawy korzenne, to one nadają ciastu tak świątecznego aromatu i wyjątkowego smaku.

Alergeny w szybkim pierniku na oleju

Lista alergenów dla szybkiego piernika na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na szybkiego piernika na oleju nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze szybkiego piernika na oleju

na 100g gotowej potrawy

Cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne, a anyż pomaga przy zaparciach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
339.91
356.90
Białko (g)
6.70
7.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
58.84
61.79
Węglowodany przyswajalne (g)
58.26
61.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
9.88
10.37
Tłuszcze nasycone (g)
1.80
1.89
Tłuszcze nienasycone (g)
8.08
8.49

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
44.99
47.24
Potas (mg)
87.27
91.63
Brak danych dla: powidła śliwkowe, galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.46
24.63
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.06
2.17
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego piernika na oleju 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego piernika na oleju

Koszt składników
33.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kakao 16% (proszek)
20 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Cukier
220 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Jajko
2 szt.
rozmiar L
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
105 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.73
Za 105 ml
Mleko 3,2%
115 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.29
Za 115 ml
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Soda oczyszczona
6 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 6 g
Powidła śliwkowe
260 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
4.18
Za 260 g
Galaretka
72 g
wiśniowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.73
Za 72 g
Koszt składników
33.30