Szybki piernik na oleju
- Kakao 16% (proszek) (20 g)
- Cukier (220 g)
- Jajko - rozmiar L (2 szt.)
- Olej rzepakowy (105 ml)
- Mleko 3,2% (115 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Soda oczyszczona (6 g)
- Powidła śliwkowe (260 g)
- Galaretka - wiśniowa (72 g)
Przepis na szybkiego piernika na oleju krok po kroku
Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Całość utrzyj na jasny, gładki krem.
Dodaj kakao i dwie łyżki powideł. Dokładnie wymieszaj.
Do drugiej miski przesiej mąkę oraz sodę. Dodaj łyżkę przypraw korzennych.
Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.
Dodaj olej oraz mleko i ponownie wymieszaj.
Ciasto przelej do formy i umieść ją w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Piecz przez 35 minut (do suchego patyczka).
Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
W garnku umieść powidła i zacznij podgrzewać.
Wsyp galaretkę i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Przekrój ciasto na trzy blaty.
Wyłóż powidła na dwa dolne blaty i złóż ciasto.
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Piernik dojrzewający
-
Piernik z powidłami
-
Ciasto piernikowe
-
Piernik Thermomix
-
Piernik pomidorowy
-
Tort piernikowy
-
Piernik przekładany
-
Chatka z piernika
-
Piernik z pomidorów
-
Piernik z jabłkami
-
Piernik z herbatą
-
Piernik alpejski
-
Piernik z dżemem
-
Piernik z powidłami śliwkowymi
-
Piernik długo dojrzewający
-
Piernik wegański
-
Piernik świąteczny
Więcej informacji na temat szybkiego piernika na oleju
Szybki piernik na oleju to świetne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz smacznego ciasta w mniej niż godzinę. To świetny pomysł na bożonarodzeniowy wypiek z powidłami.
Ten prosty przepis na szybki piernik na oleju na święta jest naprawdę dobry w smaku.
Na początku do miski wbij jajka i dodaj cukier. Całość utrzyj na jasny, gładki krem. Dodaj kakao i dwie łyżki powideł. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski przesiej mąkę oraz sodę. Dodaj łyżkę przypraw korzennych. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj. Dodaj olej oraz mleko i ponownie wymieszaj. Ciasto przelej do formy i umieść ją w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Piecz przez 35 minut (do suchego patyczka). Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. W garnku umieść powidła i zacznij podgrzewać. Wsyp galaretkę i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie odstaw do ostygnięcia. Przekrój ciasto na trzy blaty. Wyłóż powidła na dwa dolne blaty i złóż ciasto. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić szybki piernik na oleju.
Na pyszny smak piernika wpływa przede wszystkim obecność przypraw korzennych. Piernik to ciasto jedyne w swoim rodzaju. Najczęściej przygotowywany jest w okresie przedświątecznym. Uważa się go za wyrób typowo polski, ale historia wskazuje, że swoje początki mógł mieć już w starożytnej Grecji. Piernik od wielu lat króluje na polskich, świątecznych stołach. W dawnych latach był niezwykle cennym towarem eksportowym, a także symbolem dobrostanu. Polska nazwa wywodzi się od słowa „pierny”, który określa mocny, pieprzny smak. Nie jest to przypadkowe, ponieważ ciasto to w swoim składzie ma również pieprz w postaci przyprawy korzennej. Na tę przyprawę składa się także cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, anyż i kardamon. To połączenie wszystkich tych przypraw nadaje piernikowi jego wyrazistości. Aby jak najdłużej zachować aromat przyprawy korzennej należy przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Warto wiedzieć, że oprócz aromatu każda z przypraw ma wiele zdrowotnych właściwości. Na przykład: cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne, a anyż pomaga przy zaparciach. Dlatego też dawniej przez właśnie zawartość przypraw pierniki były używane jako lek na przeziębienie. W pierniku obowiązkowe są przyprawy korzenne, to one nadają ciastu tak świątecznego aromatu i wyjątkowego smaku.
Alergeny w szybkim pierniku na oleju
Lista alergenów dla szybkiego piernika na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
W przepisie na szybkiego piernika na oleju nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze szybkiego piernika na oleju
Cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne, a anyż pomaga przy zaparciach.
Energia i białka
(105g)
Węglowodany
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Składniki mineralne
(105g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.