Spaghetti z owocami morza
- Makaron spaghetti (200 g)
- Masło (20 g)
- Mieszanka mrożonych owoców morza (200 g)
- Cebula (50 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
- Ser parmezan (40 g)
Przepis na spaghetti z owocami morza krok po kroku
Owoce morza należy rozmrozić.
Ugotuj makaron tak jak jest to opisane na etykiecie. Odcedź makaron po ugotowaniu.
Na maśle podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wraz ze szczyptą soli.
Do podsmażonej cebulki dodaj przecier pomidorowy i dopraw całość przyprawami. Gotuj do zredukowania sosu.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj owoce morza. Wszystko wymieszaj i gotuj około 3 minuty.
Podawaj danie od razu, posyp startym parmezanem.
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Spaghetti
Więcej informacji na temat spaghetti z owocami morza
Bardzo pyszny i prosty przepis na spaghetti z owocami morza w sosie pomidorowym z parmezanem to doskonały pomysł na ekspresowe danie idealne na obiad. Całość zajmie mniej niż 30 minut. Smak jest wspaniały. Spaghetti z owocami morza nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. To niezwykle prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy. Przepis na spaghetti z owocami morza najlepszy będzie z krewetkami i małżami. Zobacz, jak zrobić spaghetti z owocami morza – wykwintna kolacja zachwyci drugą połówkę.
Spaghetti z owocami morza jest świetnym pomysłem na potrawę doskonałą dla wielbicieli owoców morza. Potrawę robi się bardzo łatwo i naprawdę szybko. W dodatku składa się ona tylko z kilku składników. Przepis na spaghetti z owocami morza to makaron, sos pomidorowy oraz mieszanka owoców morza. Nie pomijaj sera, najlepiej parmezanu. Najlepsze owoce morza, których można użyć to: krewetki, małże, kalmary, ośmiorniczki. W mrożonej mieszance owoców morza powinny się znaleźć właśnie te najlepsze owoce morza. Mogą być także użyte świeże. Najważniejsze jest to, by dodać te owoce morza, które lubisz najbardziej. Jak zrobisz spaghetti z owocami morza, podawaj je od razu. Makaron z krewetkami i małżami w takim wydaniu jest naprawdę smaczny, więc musisz tego spróbować.
Jak zrobić spaghetti z owocami morza? Najlepiej skorzystać z mrożonych owoców morza. W przepisie na spaghetti z owocami morza świetnie sprawdzą się mrożone krewetki i małże. Gotowa mieszanka owoców morza to będzie doskonałe wyjście, ale możesz także samemu wybrać swoje ulubione. Mrożona mieszanka lub wybrane mrożone owoce morza powinny być uprzednio rozmrożone. Ugotuj makaron i odcedź go z wody po ugotowaniu. Nie przelewaj go zimną wodą. W czasie gotowania zrób sos pomidorowy. Zeszklij na maśle drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem oraz solą. Następnie wlej przecier pomidorowy, dodaj przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i papryka wędzona – ilość według uznania) i gotuj do zredukowania sosu. Jeżeli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać również paprykę ostrą. Na końcu dodaj owoce morza. Wystarczy gotować maksymalnie 3 minuty i gotowe. Do tego prostego przepisu koniecznie podawaj starty parmezan.
*Jeżeli jest potrzeba, dodaj do sosu trochę cukru. Przecier pomidorowy jest trochę kwaśny, co może niektórym osobom przeszkadzać.
Makaron można wymieszać wraz z sosem – łatwo jest go nakładać na talerz. Możesz także wyłożyć na talerz makaron, a następnie wyłożyć sos. Dodatkowo posyp potrawę startym parmezanem, który doskonale tu pasuje.
Alergeny w spaghetti z owocami morza
Lista alergenów dla spaghetti z owocami morza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mieszanka mrożonych owoców morza
-
Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mieszanka mrożonych owoców morza
Wartości odżywcze spaghetti z owocami morza
Owoce morza to cenne źródło białka. Są niskokaloryczne. Dostarczają składniki mineralne, takie jak m.in fosfor czy wapń. W przepisie jest też duża ilość likopenu (przeciwutleniacza). To zdrowy przepis.
Energia i białka
(336g)
Węglowodany
(336g)
Tłuszcze
(336g)
Witaminy
(336g)
Składniki mineralne
(336g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.