Spaghetti z owocami morza

Opublikowano: 20.10.2022 r., 13:45 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z owocami morza.
Spaghetti z owocami morza
Bardzo pyszny i prosty przepis na spaghetti z owocami morza w sosie pomidorowym z parmezanem to doskonały pomysł na ekspresowe danie idealne na obiad.
Przygotowanie 30 min
467 kcal
Kcal w porcji
336 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Makaron spaghetti (200 g)
  • Masło (20 g)
  • Mieszanka mrożonych owoców morza (200 g)
  • Cebula (50 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
  • Ser parmezan (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na spaghetti z owocami morza krok po kroku

Owoce morza należy rozmrozić.

Ugotuj makaron tak jak jest to opisane na etykiecie. Odcedź makaron po ugotowaniu.

Na maśle podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wraz ze szczyptą soli.

Do podsmażonej cebulki dodaj przecier pomidorowy i dopraw całość przyprawami. Gotuj do zredukowania sosu.

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj owoce morza. Wszystko wymieszaj i gotuj około 3 minuty.

Podawaj danie od razu, posyp startym parmezanem.

Jak oceniasz przepis na spaghetti z owocami morza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat spaghetti z owocami morza

Bardzo pyszny i prosty przepis na spaghetti z owocami morza w sosie pomidorowym z parmezanem to doskonały pomysł na ekspresowe danie idealne na obiad. Całość zajmie mniej niż 30 minut. Smak jest wspaniały. Spaghetti z owocami morza nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. To niezwykle prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy. Przepis na spaghetti z owocami morza najlepszy będzie z krewetkami i małżami. Zobacz, jak zrobić spaghetti z owocami morza – wykwintna kolacja zachwyci drugą połówkę.

Spaghetti z owocami morza jest świetnym pomysłem na potrawę doskonałą dla wielbicieli owoców morza. Potrawę robi się bardzo łatwo i naprawdę szybko. W dodatku składa się ona tylko z kilku składników. Przepis na spaghetti z owocami morza to makaron, sos pomidorowy oraz mieszanka owoców morza. Nie pomijaj sera, najlepiej parmezanu. Najlepsze owoce morza, których można użyć to: krewetki, małże, kalmary, ośmiorniczki. W mrożonej mieszance owoców morza powinny się znaleźć właśnie te najlepsze owoce morza. Mogą być także użyte świeże. Najważniejsze jest to, by dodać te owoce morza, które lubisz najbardziej. Jak zrobisz spaghetti z owocami morza, podawaj je od razu. Makaron z krewetkami i małżami w takim wydaniu jest naprawdę smaczny, więc musisz tego spróbować.

Jak zrobić spaghetti z owocami morza? Najlepiej skorzystać z mrożonych owoców morza. W przepisie na spaghetti z owocami morza świetnie sprawdzą się mrożone krewetki i małże. Gotowa mieszanka owoców morza to będzie doskonałe wyjście, ale możesz także samemu wybrać swoje ulubione. Mrożona mieszanka lub wybrane mrożone owoce morza powinny być uprzednio rozmrożone. Ugotuj makaron i odcedź go z wody po ugotowaniu. Nie przelewaj go zimną wodą. W czasie gotowania zrób sos pomidorowy. Zeszklij na maśle drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem oraz solą. Następnie wlej przecier pomidorowy, dodaj przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i papryka wędzona – ilość według uznania) i gotuj do zredukowania sosu. Jeżeli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać również paprykę ostrą. Na końcu dodaj owoce morza. Wystarczy gotować maksymalnie 3 minuty i gotowe. Do tego prostego przepisu koniecznie podawaj starty parmezan.

*Jeżeli jest potrzeba, dodaj do sosu trochę cukru. Przecier pomidorowy jest trochę kwaśny, co może niektórym osobom przeszkadzać.

Makaron można wymieszać wraz z sosem – łatwo jest go nakładać na talerz. Możesz także wyłożyć na talerz makaron, a następnie wyłożyć sos. Dodatkowo posyp potrawę startym parmezanem, który doskonale tu pasuje.

Alergeny w spaghetti z owocami morza

Lista alergenów dla spaghetti z owocami morza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mieszanka mrożonych owoców morza
  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mieszanka mrożonych owoców morza

Wartości odżywcze spaghetti z owocami morza

na 100g gotowej potrawy

Owoce morza to cenne źródło białka. Są niskokaloryczne. Dostarczają składniki mineralne, takie jak m.in fosfor czy wapń. W przepisie jest też duża ilość likopenu (przeciwutleniacza). To zdrowy przepis.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(336g)
Energia (kcal)
139.03
467.14
Białko (g)
8.96
30.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(336g)
Węglowodany (g)
19.52
65.59
Węglowodany przyswajalne (g)
16.50
55.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.02
10.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(336g)
Tłuszcz (g)
3.34
11.21
Tłuszcze nasycone (g)
2.14
7.20
Tłuszcze nienasycone (g)
1.19
4.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.85
2.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
1.15
Cholesterol (mg)
38.83
130.47
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(336g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.43
Brak danych dla: mieszanka mrożonych owoców morza.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.17
Brak danych dla: mieszanka mrożonych owoców morza.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.06
3.58
Brak danych dla: mieszanka mrożonych owoców morza.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.31
Brak danych dla: mieszanka mrożonych owoców morza.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.31
Brak danych dla: mieszanka mrożonych owoców morza.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.32
7.79
Brak danych dla: mieszanka mrożonych owoców morza.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.41
61.84
Brak danych dla: mieszanka mrożonych owoców morza.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(336g)
Sód (mg)
86.75
291.49
Potas (mg)
353.43
1187.51
Wapń (mg)
75.28
252.93
Fosfor (mg)
148.41
498.64
Żelazo (mg)
1.69
5.67
Cynk (mg)
1.04
3.49
Miedź (mg)
0.31
1.04
Mangan (mg)
0.53
1.80
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z owocami morza 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti z owocami morza

Koszt składników
48.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mieszanka mrożonych owoców morza
200 g
25.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 200 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Koszt składników
48.50