Sos z dyni

Opublikowano: 05.05.2023 r., 11:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczny sos dyniowy w miseczce
Sos z dyni
Sos z dyni to doskonała propozycja na pyszny dodatek do potraw. Sos możesz wykorzystać jako dodatek do dań z makaronem. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 25 min
246 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Dynia hokkaido (400 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Masło (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir mielony
Sprzęt kuchenny
garnek, blender, rondelek

Przepis na sos z dyni krok po kroku

Dynię umyj, przetnij na pół i usuń z niej nasiona oraz włókna (możesz wykorzystać do tego łyżkę stołową).

Dynię ze skórką pokrój na niedużą kostkę.

Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w drobną kostkę.

W rondelku roztop masło.

Na rozgrzanym maśle podsmaż kawałki dyni, cebulę oraz czosnek przez około 10 minut.

Następnie dodaj do rondelka bulion i całość duś na niedużej mocy palnika do miękkości dyni (około 15 minut).

Ugotowaną dynię zblenduj przy pomocy blendera na gładki krem.

Następnie do sosu dodaj śmietankę oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotowy sos podawaj na ciepło, np. jako dodatek do makaronu.

Jak oceniasz przepis na sos z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,0% osób

Więcej informacji na temat sosu z dyni

Sos z dyni to doskonały pomysł na domowy dodatek do wielu potraw. Najlepszy sos dyniowy możesz wykorzystać jako dodatek do makaronu. Prosty przepis na sos z dyni nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: dynia hokkaido, cebula, czosnek, bulion warzywny, masło, śmietanka 30%, sól, pieprz oraz imbir mielony.

A jak zrobić sos z dyni? Dynię umyj, przetnij na pół i usuń z niej nasiona oraz włókna (możesz wykorzystać do tego łyżkę stołową). Dynię ze skórką pokrój na niedużą kostkę. Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w drobną kostkę. W rondelku roztop masło. Na rozgrzanym maśle podsmaż kawałki dyni, cebulę oraz czosnek przez około 10 minut. Następnie dodaj do rondelka bulion i całość duś na niedużej mocy palnika do miękkości dyni (około 15 minut). Ugotowaną dynię zblenduj przy pomocy blendera na gładki krem. Następnie do sosu dodaj śmietankę oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowy sos podawaj na ciepło, np. jako dodatek do makaronu.

Dynia to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na wiele funkcji naszego organizmu. W dyni znajdziemy między innymi: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, ponieważ w 100 gramach zawiera tylko 30 kcal. Dynia jest również bogata w beta-karoten, który zaliczany jest do przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować szybki sos dyniowy. Do wykonania sosu potrzebujesz dyni hokkaido, jednak możesz wykonać go również z dyni piżmowej. Sos możesz wzbogacić np. w mięso z piersi kurczaka i wykorzystać go jako dodatek do makaronu. Dynia stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją do wykonania pysznych dań.

Alergeny w sosie z dyni

Lista alergenów dla sosu z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze sosu z dyni

na 100g gotowej potrawy

Sos z dyni to doskonała propozycja na smaczny dodatek do makaronu. Dynia stanowi doskonale źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją w kuchni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
64.87
246.52
Białko (g)
0.90
3.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
4.81
18.27
Węglowodany przyswajalne (g)
4.42
16.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
1.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
5.06
19.24
Tłuszcze nasycone (g)
4.04
15.36
Tłuszcze nienasycone (g)
1.02
3.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.90
3.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.16
31.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A (µg (mcg))
245.47
932.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.55
21.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.48
96.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.36
1.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.46
35.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1610.87
6121.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
95.07
361.25
Potas (mg)
193.39
734.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.24
61.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
27.91
106.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.42
28.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
1.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.20
0.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z dyni 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu z dyni

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia hokkaido
400 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
39.00