Sok z pietruszki
- Natka pietruszki - 2 pęczki (150 g)
- Gruszka - 1 sztuka (100 g)
- Jabłko - 1 sztuka (100 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na sok z pietruszki krok po kroku
Dodatkowo przygotuj wodę. Około 1 szklanki.
Natkę pietruszki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Włóż do blendera, dodaj obrane ze skóry i pozbawione pestek owoce.
Wlej wodę i sok z cytryny.
Zmiksuj całość na jednolitą konsystencję.
W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej wody.
-
Mango lassi
-
Koktajl z jarmużem
-
Milk shake
-
Koktajl ze szpinakiem
-
Koktajl sirt
-
Koktajl z jarmużu
-
Koktajl dietetyczny
-
Koktajl bananowy
-
Koktajl z selera naciowego
-
Koktajl owocowy
-
Koktajl z truskawek
-
Koktajl z mango
-
Shake bananowy
-
Koktajl z awokado
-
Koktajl z arbuza
-
Sok z jarmużu
-
Koktajl z kiwi
-
Zielony koktajl
-
Koktajle i shake
Więcej informacji na temat soku z pietruszki
Szybki i łatwy w przygotowaniu sok z pietruszki nie dość, że jest fit to dodatkowo niezwykle pyszny. Natka zielonej pietruszki jest źródłem witaminy C. Co ciekawe znajdziemy jej tutaj więcej niż w owocach cytrusowych.
Dodatkowo jest ona bogata w witaminy z grupy B, witaminę K oraz witaminę A. Warto pamiętać, że zawiera ona bardzo dużo żelaza oraz wapń.
Połączenie natki zielonej pietruszki z owocami takimi jak jabłka i gruszki da nam smaczny i zdrowy sok pełen witamin.
Zatem, jak zrobić sok z pietruszki?
Przygotuj sobie podstawowe składniki, czyli: duży pęczek natki pietruszki, owoce – idealnie sprawdzą się tutaj jabłka i gruszki, ponieważ są słodkie i soczyste co zapewni pyszny posmak i odpowiednią konsystencję.
Dodatkowo zawsze dodaję odrobinę soku z cytryny lub z limonki, który przełamuje smak całego koktajlu.
W pierwszej kolejności dokładnie umyj wszystkie składniki, pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki, a owoce obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.
Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do tego soku, jak i do innych rodzajów koktajli. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twój koktajl będzie niezwykle smaczny.
Wszystko przełóż do kielicha blendera i zmiksuj z dodatkiem wody. Ja używam około jednej szklanki, wtedy konsystencja jest idealna, jeśli jednak Twój sok będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody więcej.
Nasz dietetyczny przepis na sok z pietruszki jest gotowy, śmiało możesz go przygotować w swoim domu. Polecam regularne picie soku z natki pietruszki, jego działanie jest oczyszczające i tonizujące nasz organizm. Dzięki czemu widocznie poprawia się stan Twojej skóry. Dzięki sporej dawce witaminy C wspomożesz swoją odporność i usuniesz nadmiar wody ze swojego organizmu, a wszystko to przez moczopędne działanie. Nasz dzisiejszy sok dodatkowo wspomaga procesy trawienne i odchudzanie. Wpływa na regulację pracę układu pokarmowego oraz układu moczowego.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w soku z pietruszki
Lista alergenów dla soku z pietruszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z pietruszki
Wartości odżywcze soku z pietruszki
Sok z pietruszki możesz przygotować bez dodatków owoców, jednak zapewnią one słodki posmak, który idealnie pasuje do tego połączenia.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.