Smoothie z mlekiem kokosowym
- Mleczko kokosowe (400 ml)
- Banan - 3 średnie sztuki (300 g)
- Truskawki (300 g)
- Wiórki kokosowe (100 g)
Przepis na smoothie z mlekiem kokosowym krok po kroku
Do dzbanka wlej mleko kokosowe.
Obierz banan ze skórki.
Truskawki umyj i oczyść z szypułek.
Umieść owoce w dzbanku, dodaj wiórki kokosowe i zblenduj.
Przelej do szklanek lub schłodź w lodówce.
-
Smoothie
-
Smoothie Bowl
-
Smoothie ze szpinakiem
-
Smoothie z jarmużem
-
Smoothie bananowe
-
Zielone smoothie
-
Smoothie z mango
-
Smoothie z bananem
-
Smoothie warzywne
-
Smoothie z buraka
-
Smoothie z ananasem
-
Smoothie truskawkowe
-
Smoothie z awokado
-
Smoothie z selera naciowego
-
Smoothie z truskawek
-
Smoothie owocowe
-
Smoothie Thermomix
-
Smoothie z kiwi
-
Smoothie
Więcej informacji na temat smoothie z mlekiem kokosowym
Smoothie z mlekiem kokosowym to dobry pomysł na smaczne drugie śniadanie. Koktajl na śniadanie możesz wzbogacić dodatkiem płatków owsianych, będzie on wówczas zawierał większą ilość błonnika i da uczucie sytości na dłużej. Przepis na smoothie z mlekiem kokosowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia koktajlu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko kokosowe, wiórki kokosowe, banan, truskawki.
Jak zrobić smoothie z mlekiem kokosowym? Do dzbanka wlej mleko kokosowe. Obierz banan ze skórki. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Umieść owoce w dzbanku, dodaj wiórki kokosowe i zblenduj. Przelej do szklanek lub schłodź w lodówce.
Mleczko kokosowe powstaje poprzez przetarcie miąższu kokosa z dodatkiem wody. Jest ono produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótkołańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleko kokosowe dostępne na rynku może mieć różne wartości procentowe tłuszczu. W zależności od tego mleko nadaje się do przygotowania innych potraw. Tłusta śmietanka kokosowa może być używana jako zamiennik śmietany pochodzenia zwierzęcego. Pamiętaj, aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników. Truskawki są owocami sezonowymi, które dostępne są od początku czerwca do połowy lipca. Truskawki są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny i zawierają dużo błonnika pokarmowego. Truskawki są bogate w witaminę C, która jest naturalną substancją chroniącą nasz organizm przed wolnymi rodnikami.
Podsumowując pyszne smoothie z mlekiem kokosowym i owocami to bardzo dobry pomysł na śniadanie. Smoothie wykonane w domu jest dobre do spożycia, przez około 12 godzin. Nie należy go zbyt długo przechowywać w lodówce, gdyż rozdrobnione owoce tracą witaminy i składniki mineralne. Fit smoothie można spożywać także jako deser na diecie redukcyjnej.
Alergeny w smoothie z mlekiem kokosowym
Lista alergenów dla smoothie z mlekiem kokosowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smoothie z mlekiem kokosowym
Wartości odżywcze smoothie z mlekiem kokosowym
Smoothie z mlekiem kokosowym to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Smoothie zawiera dużą ilość naturalnego cukru owocowego. Jest także bogate w składniki mineralne oraz witaminy.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.