Śmietanowiec z truskawkami
- Galaretka - truskawkowa, 3 opakowania (225 g)
- Truskawki (450 g)
- Śmietanka kremowa 30% - dobrze schłodzona (250 g)
Przepis na śmietanowca z truskawkami krok po kroku
Tortownicę wyłóż folią spożywczą.
Dwie galaretki rozpuść w 170 ml wrzącej wody i pozostaw do przestygnięcia.
Do pojemnika blendera wsyp 300 gram umytych i pozbawionych szypułek truskawek, zmiksuj je na gładki mus.
Śmietankę przelej do miski i ubij ją przy pomocy blendera na puszystą masę.
Mus truskawkowy wymieszaj z przestudzoną galaretką. Masę przelej do ubitej śmietany i dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera.
Masę śmietanowo-truskawkową przelej do wcześniej przygotowanej formy, wyrównaj i odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia pozostałe truskawki umyj i pozbaw szypułek.
Galaretkę rozpuść w 350 ml wrzącej wody i pozostaw do delikatnego stężenia.
Na wierzch ściętej masy śmietanowej ułóż truskawki i zalej je tężejącą galaretką.
Śmietanowiec wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Gotowe ciasto podawaj na zimno.
Więcej informacji na temat śmietanowca z truskawkami
Śmietanowiec z truskawkami doskonała propozycja na pyszny placek przygotowany na bazie śmietanki, galaretek truskawkowych oraz świeżych owoców. Ciasto śmietankowe świetnie sprawdzi się jako orzeźwiający deser dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis na śmietanowiec z truskawkami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą jedynie galaretki truskawkowe, truskawki oraz śmietanka 30%. Ciasto możesz wykonać również z truskawkami mrożonymi.
A jak zrobić śmietanowiec z truskawkami? Dwie galaretki rozpuść w 170 ml wrzącej wody i pozostaw do przestygnięcia. Do pojemnika blendera wsyp 300 gram umytych i pozbawionych szypułek truskawek, zmiksuj je na gładki mus. Śmietankę przelej do miski i ubij ją przy pomocy blendera na puszystą masę. Mus truskawkowy wymieszaj z przestudzoną galaretką. Masę przelej do ubitej śmietany i dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera. Masę śmietanowo-truskawkową przelej do wcześniej przygotowanej formy, wyrównaj i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia pozostałe truskawki umyj i pozbaw szypułek. Galaretkę rozpuść w 350 ml wrzącej wody i pozostaw do delikatnego stężenia. Na wierzch ściętej masy śmietanowej ułóż truskawki i zalej je tężejącą galaretką. Śmietanowiec wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminę C oraz witaminę K, potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Podsumowując najlepsze ciasto na bazie śmietany oraz galaretek świetnie sprawdzi się jako pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po całkowitym stężeniu masy. Produkty niezbędne do wykonania deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Poza sezonem dojrzewania truskawek ciasto można przygotować z owoców mrożonych.
Alergeny w śmietanowcu z truskawkami
Lista alergenów dla śmietanowca z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze śmietanowca z truskawkami
Śmietanowiec z truskawkami to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto świetnie sprawdzi się jako orzeźwiający deser.
Energia i białka
(105g)
Węglowodany
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Składniki mineralne
(105g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.