Smalec wegański

Opublikowano: 29.10.2021 r., 9:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kanapki z wegańskim smalcem.
Smalec wegański
Smalec wegański to świetna warzywna pasta na kanapki. Domowe smarowidło świetnie sprawdzi się nie tylko dla wegan, ale także dla osób nie lubiących tradycyjnego smalcu.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Blendowanie 5 min
123 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Fasola konserwowa (400 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Jabłko - 1 duża sztuka (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do ziemniaków

Przepis na smalec wegański krok po kroku

Fasolę odsącz z zalewy i umieść w misce i rozdrobnij.

Cebulę obierz z łuski i posiekaj w drobną kostkę.

Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę.

Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Składniki umieść w misce z fasolą, dopraw solą i pieprzem ziołowym, dodaj posikany koper i wymieszaj dokładnie.

Gotowy smalec podawaj z dodatkiem pieczywa.

Jak oceniasz przepis na smalec wegański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat smalcu wegańskiego

Smalec wegański to doskonała propozycja na smarowidło na kanapki. Smalec z białej fasoli jest nisko kaloryczny i nie zawiera cholesterolu. Przepis na wegański smalec jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do przygotowania wegańskiego smalcu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: fasola biała z puszki, cebula, jabłko, koper, sól, pieprz ziołowy oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić wegański smalec? Fasolę odsącz z zalewy i umieść w misce i rozdrobnij. Cebulę obierz z łuski i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Składniki umieść w misce z fasolą, dopraw solą i pieprzem ziołowym, dodaj posikany koper i wymieszaj dokładnie. Smalec wege podawaj ze świeżym chlebem żytnim. Idealnie pasuje także jako dodatek do naleśników. Do przygotowania smalcu możesz użyć także suszonej fasoli Jaś. Będzie on wtedy zawierał więcej białka lecz przygotowanie zajmie więcej czasu. Fasolę możesz rozdrobnić w malakserze lub rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków.

Fasola biała jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia. Jabłka są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.

Podsumowując domowy smalczyk z białej fasoli to dobry pomysł na smarowidło do kanapek. Prosty przepis świetnie sprawdzi się dla osób nie lubiących tradycyjnego smalcu lub dbających o linię. Pyszny smalczyk z dodatkiem jabłka i cebulki może być także bazą do innych dań takich jak pierogi czy naleśniki.

Alergeny w smalcu wegańskim

Lista alergenów dla smalcu wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze smalcu wegańskiego

na 100g gotowej potrawy

Smalec wegański to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smalcu przygotowywanego ze słoniny. Tradycyjny wyrób jest bardzo kaloryczny, warzywny pasztet nie zawiera cholesterolu. Jest dobrym źródłem błonnika oraz białka roślinnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
112.38
123.61
Białko (g)
2.83
3.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
11.59
12.75
Węglowodany przyswajalne (g)
8.45
9.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.14
3.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
6.17
6.79
Tłuszcze nasycone (g)
0.54
0.60
Tłuszcze nienasycone (g)
5.63
6.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.88
4.26
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.76
1.93
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.27
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
198.90
218.79
Potas (mg)
237.43
261.17
Wapń (mg)
29.59
32.55
Fosfor (mg)
62.93
69.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.56
24.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.07
1.18
Cynk (mg)
0.42
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny smalcu wegańskiego 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smalcu wegańskiego

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
400 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 400 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jabłko
200 g
1 duża sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
20.50