Smalec wegański
- Fasola konserwowa (400 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Jabłko - 1 duża sztuka (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na smalec wegański krok po kroku
Fasolę odsącz z zalewy i umieść w misce i rozdrobnij.
Cebulę obierz z łuski i posiekaj w drobną kostkę.
Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę.
Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
Składniki umieść w misce z fasolą, dopraw solą i pieprzem ziołowym, dodaj posikany koper i wymieszaj dokładnie.
Gotowy smalec podawaj z dodatkiem pieczywa.
Więcej informacji na temat smalcu wegańskiego
Smalec wegański to doskonała propozycja na smarowidło na kanapki. Smalec z białej fasoli jest nisko kaloryczny i nie zawiera cholesterolu. Przepis na wegański smalec jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do przygotowania wegańskiego smalcu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: fasola biała z puszki, cebula, jabłko, koper, sól, pieprz ziołowy oraz olej rzepakowy.
Jak zrobić wegański smalec? Fasolę odsącz z zalewy i umieść w misce i rozdrobnij. Cebulę obierz z łuski i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Składniki umieść w misce z fasolą, dopraw solą i pieprzem ziołowym, dodaj posikany koper i wymieszaj dokładnie. Smalec wege podawaj ze świeżym chlebem żytnim. Idealnie pasuje także jako dodatek do naleśników. Do przygotowania smalcu możesz użyć także suszonej fasoli Jaś. Będzie on wtedy zawierał więcej białka lecz przygotowanie zajmie więcej czasu. Fasolę możesz rozdrobnić w malakserze lub rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków.
Fasola biała jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia. Jabłka są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.
Podsumowując domowy smalczyk z białej fasoli to dobry pomysł na smarowidło do kanapek. Prosty przepis świetnie sprawdzi się dla osób nie lubiących tradycyjnego smalcu lub dbających o linię. Pyszny smalczyk z dodatkiem jabłka i cebulki może być także bazą do innych dań takich jak pierogi czy naleśniki.
Alergeny w smalcu wegańskim
Lista alergenów dla smalcu wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze smalcu wegańskiego
Smalec wegański to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smalcu przygotowywanego ze słoniny. Tradycyjny wyrób jest bardzo kaloryczny, warzywny pasztet nie zawiera cholesterolu. Jest dobrym źródłem błonnika oraz białka roślinnego.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.