Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem

Opublikowano: 24.07.2023 r., 12:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie w śmietanie w słoiku
Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem
Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem to doskonała propozycja na przekąskę lub danie świąteczne. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na śledzie w śmietanie.
Przygotowanie 20 min
754 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Filety śledziowe solone (600 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
  • Śmietana 18% (500 g)
  • Ogórek kiszony - 3 średnie sztuki (210 g)
  • Jabłko - 1 duża sztuka (200 g)
  • Ocet spirytusowy (70 ml)
  • Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, kwasek cytrynowy
Sprzęt kuchenny
duża miska, sitko, miska

Przepis na śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem krok po kroku

Filety śledziowe włóż do miski, zalej je zimną wodą i odstaw na 2 godziny.

Następnie wymień wodę w misce ze śledziami i odstaw je na kolejne 2 godziny.

Po tym czasie śledzie odcedź z wody, osusz i podziel na 4-5 cm kawałki.

Cebulę obierz i posiekaj w piórka.

Jabłko obierz ze skórki, usuń z niego gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.

Ogórki kiszone pokrój w kostkę.

Śmietanę wymieszaj z octem.

Do miski włóż śledzie i dodaj do nich śmietanę z octem. Śledzie dokładnie wymieszaj.

Następnie do miski dodaj cebulę, jabłko, ogórki, cukier oraz odrobinę pieprzu i kwasku cytrynowego. Składniki dokładnie wymieszaj.

Śledzie odstaw do lodówki na minimum godzinę.

Jak oceniasz przepis na śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat śledzi w śmietanie z cebulą i ogórkiem

Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Domowe śledzie w śmietanie możesz podać jako przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Śledzie możesz przygotować również jako posiłek na święta Bożego Narodzenia. Sprawdzony przepis na śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przystawki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filety śledziowe solone, cebula, śmietana 18%, ogórki kiszone, jabłko, ocet, cukier, pieprz oraz kwasek cytrynowy.

A jak zrobić śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem? Filety śledziowe włóż do miski, zalej je zimną wodą i odstaw na 2 godziny. Następnie wymień wodę w misce ze śledziami i odstaw je na kolejne 2 godziny. Po tym czasie śledzie odcedź z wody, osusz i podziel na 4-5 cm kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Jabłko obierz ze skórki, usuń z niego gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Śmietanę wymieszaj z octem. Do miski włóż śledzie i dodaj do nich śmietanę z octem. Następnie do miski dodaj cebulę, jabłko, ogórki, cukier oraz odrobinę pieprzu i kwasku cytrynowego. Składniki dokładnie wymieszaj. Śledzie odstaw do lodówki na minimum godzinę.

Śledź to ryba stosunkowo niskokaloryczna. Śledzie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, jodu, żelaza i wapnia. Znajdziemy w nich również witaminę A, witaminę D oraz niektóre witaminy z grupy B. Śledź jest także doskonałym źródłem potasu. Śledź bogaty jest także w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Kwasy te odpowiadają za utrzymanie odpowiedniej homeostazy organizmu.

Podsumowując śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem kiszonym to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Najlepsze danie jest dobre do spożycia dopiero po kilku godzinach od momentu przygotowania. Produkty niezbędne do przygotowania śledzi w śmietanie dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Śledzie przed wykorzystaniem warto namoczyć w wodzie na kilka godzin.

Alergeny w śledziach w śmietanie z cebulą i ogórkiem

Lista alergenów dla śledzi w śmietanie z cebulą i ogórkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze śledzi w śmietanie z cebulą i ogórkiem

na 100g gotowej potrawy

Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Śledzie stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
251.38
754.14
Białko (g)
20.74
62.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
5.45
16.35
Węglowodany przyswajalne (g)
4.94
14.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
1.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
15.83
47.48
Tłuszcze nasycone (g)
7.71
23.12
Tłuszcze nienasycone (g)
8.12
24.36
Cholesterol (mg)
83.99
251.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
64.94
194.82
Witamina B6 (mg)
0.32
0.97
Witamina B12 (µg (mcg))
11.42
34.26
Witamina C (mg)
1.31
3.92
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
4.64
13.93
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.33
4.00
Retinol (µg (mcg))
62.44
187.32
Tiamina (mg)
0.10
0.29
Ryboflawina (mg)
0.31
0.94
Niacyna (mg)
3.61
10.82
Foliany (µg (mcg))
13.06
39.18
Beta karoten (µg (mcg))
20.58
61.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
582.05
1746.16
Potas (mg)
420.33
1260.98
Wapń (mg)
95.57
286.71
Fosfor (mg)
288.36
865.09
Magnez (mg)
39.89
119.66
Żelazo (mg)
1.32
3.95
Cynk (mg)
1.21
3.63
Miedź (mg)
0.13
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi w śmietanie z cebulą i ogórkiem 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi w śmietanie z cebulą i ogórkiem

Koszt składników
37.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
600 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 600 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Śmietana 18%
500 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
5.50
Za 500 g
Ogórek kiszony
210 g
3 średnie sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 210 g
Jabłko
200 g
1 duża sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Ocet spirytusowy
70 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 70 ml
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
37.10