Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem
- Filety śledziowe solone (600 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
- Śmietana 18% (500 g)
- Ogórek kiszony - 3 średnie sztuki (210 g)
- Jabłko - 1 duża sztuka (200 g)
- Ocet spirytusowy (70 ml)
- Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem krok po kroku
Filety śledziowe włóż do miski, zalej je zimną wodą i odstaw na 2 godziny.
Następnie wymień wodę w misce ze śledziami i odstaw je na kolejne 2 godziny.
Po tym czasie śledzie odcedź z wody, osusz i podziel na 4-5 cm kawałki.
Cebulę obierz i posiekaj w piórka.
Jabłko obierz ze skórki, usuń z niego gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.
Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
Śmietanę wymieszaj z octem.
Do miski włóż śledzie i dodaj do nich śmietanę z octem. Śledzie dokładnie wymieszaj.
Następnie do miski dodaj cebulę, jabłko, ogórki, cukier oraz odrobinę pieprzu i kwasku cytrynowego. Składniki dokładnie wymieszaj.
Śledzie odstaw do lodówki na minimum godzinę.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi w śmietanie z cebulą i ogórkiem
Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Domowe śledzie w śmietanie możesz podać jako przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Śledzie możesz przygotować również jako posiłek na święta Bożego Narodzenia. Sprawdzony przepis na śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przystawki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filety śledziowe solone, cebula, śmietana 18%, ogórki kiszone, jabłko, ocet, cukier, pieprz oraz kwasek cytrynowy.
A jak zrobić śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem? Filety śledziowe włóż do miski, zalej je zimną wodą i odstaw na 2 godziny. Następnie wymień wodę w misce ze śledziami i odstaw je na kolejne 2 godziny. Po tym czasie śledzie odcedź z wody, osusz i podziel na 4-5 cm kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Jabłko obierz ze skórki, usuń z niego gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Śmietanę wymieszaj z octem. Do miski włóż śledzie i dodaj do nich śmietanę z octem. Następnie do miski dodaj cebulę, jabłko, ogórki, cukier oraz odrobinę pieprzu i kwasku cytrynowego. Składniki dokładnie wymieszaj. Śledzie odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Śledź to ryba stosunkowo niskokaloryczna. Śledzie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, jodu, żelaza i wapnia. Znajdziemy w nich również witaminę A, witaminę D oraz niektóre witaminy z grupy B. Śledź jest także doskonałym źródłem potasu. Śledź bogaty jest także w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Kwasy te odpowiadają za utrzymanie odpowiedniej homeostazy organizmu.
Podsumowując śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem kiszonym to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Najlepsze danie jest dobre do spożycia dopiero po kilku godzinach od momentu przygotowania. Produkty niezbędne do przygotowania śledzi w śmietanie dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Śledzie przed wykorzystaniem warto namoczyć w wodzie na kilka godzin.
Alergeny w śledziach w śmietanie z cebulą i ogórkiem
Lista alergenów dla śledzi w śmietanie z cebulą i ogórkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- filety śledziowe solone
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze śledzi w śmietanie z cebulą i ogórkiem
Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkiem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Śledzie stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.