Sernik marmurkowy

Opublikowano: 13.02.2023 r., 19:54 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik marmurkowy na białym talerzu
Sernik marmurkowy
Sernik marmurkowy to pyszny i efektowny wypiek. Idealnie sprawdzi się na deser do kawy. Koniecznie sprawdźcie ten sprawdzony przepis na sernik marmurkowy.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 90 min
335 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Masło (50 g)
  • Czekolada gorzka (40 g)
  • Cukier (100 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki (10 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Twaróg sernikowy (750 g)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) (400 g)
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka (12 g)
  • Czekolada mleczna (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska, rondelek

Przepis na sernik marmurkowy krok po kroku

Rozpuść czekoladę gorzką razem z masłem w kąpieli wodnej. (Wlej do garnuszka wodę i doprowadź do wrzenia. Ułóż na wierzchu miseczkę z masłem i czekoladą i mieszaj, aż całość się rozpuści i połączy). Odstaw do ostygnięcia.

W misce ubij na jasną pianę 1 jajko z cukrem i łyżeczką ekstraktu waniliowego.

Wolno ubijając, wlej czekoladę i połącz. Dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej przygotowaną masę. Piecz przez 15 minut z termoobiegiem w 170 st. C.

W tym czasie w misie miksera umieść twaróg sernikowy, 3 jajka, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną i łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

1/4 masy odlej do innej miski. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę mleczną i dodaj do odlanej porcji ciasta. Dokładnie wymieszaj.

Na upieczony spód wylej jasną masę serową. Na wierzch wylewaj łyżką ciemną masę i delikatnie mieszaj, tworząc efekt marmurka.

Temperaturę piekarnika zmniejsz do 150 st. C (grzanie góra-dół). Na dole piekarnika ustaw naczynie żaroodporne z wodą.

Wstaw sernik do piekarnika i piecz przez 60-70 minut.

Gdy ciasto się upiecze, zostaw je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż wystygnie.

Następnie umieść sernik w lodówce na całą noc- dzięki temu będzie miało bardziej zbitą strukturę.

Jak oceniasz przepis na sernik marmurkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat sernika marmukowego

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten dobry serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik marmurkowy.

Sernik marmurkowy to pyszny i efektowny wypiek. Idealnie sprawdzi się na deser do kawy. Koniecznie sprawdźcie ten sprawdzony przepis na sernik marmurkowy.

Rozpuść czekoladę gorzką razem z masłem w kąpieli wodnej. W misce ubij na jasną pianę 1 jajko z cukrem i łyżeczką ekstraktu waniliowego. Wolno ubijając, wlej czekoladę i połącz. Dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej przygotowaną masę. Piecz przez 15 minut z termoobiegiem w 170 st. C. W tym czasie w misie miksera umieść twaróg sernikowy, 3 jajka, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną i łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników. 1/4 masy odlej do innej miski. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę mleczną i dodaj do odlanej porcji ciasta. Dokładnie wymieszaj. Na upieczony spód wylej jasną masę serową. Na wierzch wylewaj łyżką ciemną masę i delikatnie mieszaj tworząc efekt marmurka. Temperaturę piekarnika zmniejsz do 150 stopni (grzanie góra-dół). Na dole piekarnika ustaw naczynie żaroodporne z wodą. Wstaw sernik do piekarnika i piecz przez 60-70 minut. Gdy ciasto się upiecze, zostaw je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aż wystygnie. Następnie umieść sernik w lodówce na całą noc- dzięki temu będzie miało bardziej zbitą strukturę.

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten dobry serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik marmurkowy.

Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Do Polski ciasto to trafiło głównie za sprawą Jana III Sobieskiego, który wracając z Austrii, przywiózł ze sobą sernik wiedeński. Po tym czasie sernik na stałe zagościł na polskich stołach i żadne z przyjęć nie może się udać bez niego. Przekonajcie się sami, że i ten najlepszy sernik uświetni Wasze przyjęcie lub niedzielne popołudnie.

Alergeny w serniku marmurkowym

Lista alergenów dla sernika marmukowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Czekolada mleczna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze sernika marmukowego

na 100g gotowej potrawy

W prawidłowo zbilansowanej diecie jest również miejsce na słodkie wypieki takie jak sernik marmurkowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
239.74
335.64
Białko (g)
10.58
14.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
27.19
38.06
Węglowodany przyswajalne (g)
26.77
37.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
0.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
10.63
14.88
Tłuszcze nasycone (g)
7.34
10.28
Tłuszcze nienasycone (g)
3.29
4.60
Cholesterol (mg)
70.14
98.19
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
76.66
107.32
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
0.63
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.48
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
0.42
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.11
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.36
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.36
0.50
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.85
26.38
Brak danych dla: czekolada gorzka, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.57
19.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
188.89
264.44
Potas (mg)
194.22
271.91
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
122.74
171.83
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
175.88
246.23
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.24
28.34
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
1.05
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.79
1.10
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.13
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika marmukowego 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika marmukowego

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Czekolada gorzka
40 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ekstrakt waniliowy
10 ml
2 łyżeczki
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 2
1.94
Za 10 ml
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Twaróg sernikowy
750 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 750 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
400 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
5.66
Za 400 g
Mąka ziemniaczana
12 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 12 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Koszt składników
55.00