Sernik bananowy

Opublikowano: 07.08.2021 r., 22:39 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sernik bananowy na kruchym spodzie z kawałkami bananów
Sernik bananowy
Sernik bananowy to świetna propozycja na deser lub podwieczorek dla całej rodziny. To doskonała alternatywa i urozmaicenie tradycyjnych serników
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
235 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (500 g)
  • Banan - 6 bananów (1200 g)
  • Jajko - 3 sztuki (3 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 4 łyżki (40 g)
  • Mąka ziemniaczana - 1,5 łyżki (15 g)
  • Herbatniki - 20 sztuk (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, aromat waniliowy, ekstrakt waniliowy, laska wanilii
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm

Przepis na sernika bananowego krok po kroku

4 banany obierz, pokrój w plastry i umieść w misce. Dodaj twaróg sernikowy i wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.

Dodaj jajka, ksylitol, mąkę i wanilię i jeszcze raz wymieszaj mikserem.

Na dnie blachy do pieczenia wyłóż papier i pokruszone herbatniki. Dodaj masę serową, pozostałe dwa banany pokrój w plastry i ułóż na wierzchu.

Piecz ok. 60 min w 150 stopniach.

Po upieczeniu odstaw sernik do stopniowego wystudzenia w lekko otwartym piekarniku.

Jak oceniasz przepis na sernika bananowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat sernika bananowego

Sernik bananowy to świetna propozycja na deser lub podwieczorek dla całej rodziny. Jest tak pyszny, że znika z talerzy w mgnieniu oka, a podczas pieczenia jego pyszny zapach rozchodzi się po całym domu. Przepis na sernik z bananami jest bardzo prosty i szybki, dlatego każdy z pewnością sobie z nim poradzi bez większych problemów. Co więcej, jest wiele możliwości jego modyfikacji. Przykładowo, możesz wykorzystać, gotowy, zmielony ser twarogowy, specjalnie przeznaczony do serników. Jego wykorzystanie gwarantuje że ser będzie miał odpowiednią konsystencję, pozwala też zaoszczędzić sporo czasu. Jeśli chcesz przygotować ser samodzielnie możesz to zrobić mieląc go w specjalnej maszynce. Możesz eksperymentować też w kwestii spodu. Sernik na cieście bananowym, na herbatnikach, biszkopcie to tylko jedne z bardzo wielu propozycji. Z powodzeniem możesz też przygotować sernik bez spodu. Ten pieczony fit sernik bananowy bez cukru jest przepyszny, pięknie prezentuje się na stole i jest mniej kaloryczną wersją większości serników. Możesz przygotować go z mascarpone lub z budyniem bananowym, waniliowym, lub śmietankowym. Do sernika bananowego możesz też dodać inne owoce o kontrastującym smaku, na przykład wiśnie, truskawki, maliny, czy borówki. Sernik bananowy to doskonała alternatywa i urozmaicenie tradycyjnych serników, a przygotowany w wersji bez cukru, jest zdecydowanie mniej kaloryczny i odpowiedniejszy dla zdrowia. Sprawdzi się na wiele okazji, zarówno jako ciasto okolicznościowe, ale również coś słodkiego do postawienia na stole kiedy odwiedzają nas rodzina czy goście. Sernik bananowy to ciasto, które prosto i szybko możesz przygotować o każdej porze roku, a składniki niezbędne do jego przygotowania są zawsze łatwo dostępne. Zdecydowanie jest to ciasto będące w zasięgu możliwości każdego. Jeśli zastanawiasz się jak upiec pyszny i zdrowy sernik bananowy mamy nadzieję, że nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.

Alergeny w serniku bananowym

Lista alergenów dla sernika bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Herbatniki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze sernika bananowego

na 100g gotowej potrawy

Dzięki zamianie cukru na ksylitol sernik ma mniejszą kaloryczność oraz indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
117.60
235.20
Białko (g)
4.87
9.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
20.18
40.35
Węglowodany przyswajalne (g)
18.48
36.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.69
3.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.80
5.60
Tłuszcze nasycone (g)
1.54
3.08
Tłuszcze nienasycone (g)
1.26
2.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.93
1.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.33
0.65
Cholesterol (mg)
34.69
69.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
24.11
48.22
Witamina B6 (mg)
0.26
0.51
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.40
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.21
10.42
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.38
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.17
0.33
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.08
44.16
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.50
0.99
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.48
0.96
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.06
50.13
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
18.42
36.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
153.94
307.88
Potas (mg)
265.18
530.37
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
37.43
74.87
Fosfor (mg)
98.81
197.61
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.72
41.44
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
0.92
Cynk (mg)
0.33
0.65
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika bananowego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika bananowego

Koszt składników
56.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Banan
1200 g
6 bananów
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 10
8.00
Za 1200 g
Jajko
3 szt.
3 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
4 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Mąka ziemniaczana
15 g
1,5 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Herbatniki
100 g
20 sztuk
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
56.50