Ser z jogurtu greckiego
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (1000 ml)
Przepis na ser z jogurtu greckiego krok po kroku
Umieść sitko na misce i przykryj je gazą.
Przełóż cały pojemnik jogurtu na wyłożone sitko.
Po 24 godzinach zawiń serek w gazę i odciśnij nadmiar serwatki.
Serek zostaw w lodówce na 3 dni.
-
Tortilla
-
Sałatka z brokułem
-
Tzatziki
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Placki jogurtowe
-
Zupa czosnkowa
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Szaszłyki na grilla
-
Chłodnik z botwiny
-
Chłodnik litewski
-
Butter chicken
-
Pieczone jabłko
-
Ciasto jogurtowe
-
Zupa szpinakowa
-
Sernik z jogurtów greckich
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Koktajl bananowy
-
Dania z jogurtem
Więcej informacji na temat sera z jogurtu greckiego
Ser z jogurtu greckiego to doskonała opcja na przygotowanie prostego, domowego dodatku, który jest nie tylko zdrowy, ale też niezwykle smakowity. Jest dobry do kanapek. Ten serek jest jedną z odmian Lebneh, czyli twarożku popularnego na Bliskim Wschodzie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ser z jogurtu greckiego, który będzie smaczny, a przy tym łatwy i domowy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To dobry ser nawet dla początkujących. Jego bazą są jogurty greckie. Jogurty charakteryzują się mniejszą zawartością tłuszczów nasyconych, które powinny być w diecie minimalizowane, ze względu na ich niekorzystny wpływ na układ krwionośny. Jogurty greckie można znaleźć w każdym sklepie, a w razie potrzeby można je również zastąpić jogurtem naturalnym. W tym wypadku należy jednak pamiętać, że powinien on być naprawdę gęsty. Nie należy również wybierać opcji, która jest zbyt kwaśna, to zepsuje cały smak serka.
Przepis na ser z jogurtu greckiego to doskonała opcja dla wszystkich osób, które kochają własnoręcznie przygotowywać większość swoich posiłków, ale również produkty, które do nich używają. To świetny pomysł na zdrowszą opcję dla tradycyjnego sera. Tą można przygotować samodzielnie w domu. W dodatku nie potrzeba do tego skomplikowanych domowych sprzętów, czy dużego doświadczenia. Choć w sklepie bez problemu można znaleźć dobre sery, to jednak ten domowy smakuje po prostu obłędnie. W dodatku, gdy robi się go samodzielnie w domu, ma się pełny wgląd w to, co się w nim znajduje. Jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Ser można użyć do wielu różnych dań. Świetnie smakuje na kanapkach, ale także jako dodatek do sałatek. Ze względu na swój lekko słodkawy smak można z niego przygotować pyszne śniadanie. Wystarczy połączyć go ze świeżymi owocami i orzechami. Po połączeniu z owocami tworzy również dobry dodatek do naleśników, czy placuszków. Może być podawany również dzieciom, ze względu na swój bardzo delikatny smak. Idealnie smakuje połączony z cukrem waniliowym.
Alergeny w serze z jogurtu greckiego
Lista alergenów dla sera z jogurtu greckiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze sera z jogurtu greckiego
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.