Sandacz w śmietanie
- Sandacz filet (500 g)
- Śmietana 12% (250 g)
- Koperek ogrodowy świeży (30 g)
- Sok z cytryny (10 ml)
Przepis na sandacza w śmietanie krok po kroku
Do miski wlewamy śmietanę oraz dodajemy posiekany koper i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy rybę. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Całość zalewamy sosem śmietanowym.
Rybę pieczemy pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 200 st. C.
Więcej informacji na temat sandacza w śmietanie
Pyszny zapiekany sandacz w śmietanie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Ryba w połączeniu z sosem śmietanowo — koperkowym jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Danie sprawdzi się także w menu dla dzieci.
Jak zrobić sandacza w śmietanie? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku do miski wlewamy śmietanę oraz dodajemy posiekany koper i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy rybę. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Całość zalewamy sosem śmietanowym. Rybę pieczemy pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy ją z ulubionymi dodatkami – np. pieczonymi ziemniakami lub puree.
Sprawdzony przepis na sandacza w śmietanie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cytryny, która posiada wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.
Duszony sandacz w sosie śmietanowym odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Możemy go również przygotować z grzybami np. z borowikami. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania głównego.
Alergeny w sandaczu w śmietanie
Lista alergenów dla sandacza w śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sandacz filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze sandacza w śmietanie
Danie posiada niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić je do naszego menu.
Tłuszcze
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.