Sałatka z pora i szynki

Opublikowano: 22.03.2021 r., 16:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z pora podana w rulonach z szynki. Całość udekorowana jest natką pietruszki.
Sałatka z pora i szynki
Sałatka z pora i szynki będzie świetną dekoracją każdego stołu. Świetnie sprawdza się na przyjęciach, gdyż wygląda efektownie, a przy tym wybornie smakuje.
Przygotowanie 15 min
502 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Szynka konserwowa - 6 plastry (150 g)
  • Por - 2 szt (340 g)
  • Ser ementaler - 1/3 zwykłej kostki sera (140 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Kukurydza konserwowa - 1 mini puszka (170 g)
  • Seler naciowy - 3 łodygi (135 g)
  • Majonez - 2 łyżki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, sitko

Przepis na sałatkę z pora i szynki krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Obrane jajka pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.

Pora dokładnie umyj i obierz wierzchnią warstwę. Następnie pokrój go w drobną kostkę i wymieszaj z jajkami.

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach wprost do miski z sałatką.

Kukurydzę odcedź z zalewy przy pomocy sitka. Następnie dodaj ją do miski z pozostałymi składnikami.

Seler naciowy dokładnie opłucz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do pozostałych składników sałatki.

Do sałatki dodaj majonez, sól, pieprz i granulowany czosnek, a także umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dobrze wymieszaj.

Gotową sałatkę nałóż na plastry szynki i zwiń je ostrożnie w rulony. Tak wyporcjowaną sałatkę podawaj na ozdobnym talerzu.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z pora i szynki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z pora i szynki

Sałatka z pora i szynki jest bardzo efektowną i apetyczną przystawką, która będzie stanowiła przepiękną dekorację każdego stołu. Sprawdzi się na wszystkich przyjęciach i na pewno zachwyci gości. Gdy zestawimy jednobarwną sałatkę z różową szynką, otrzymamy przepiękny kontrast, który przyciąga wzrok wszystkich. Podobnie jak jej kompozycja smakowa, w której ostry smak pora przełamany został dodatkiem słodkiej kukurydzy, a także łagodnym serem.

Przepis jest banalnie prosty, choć danie wcale na takie nie wygląda, jest to zasługą odpowiedniej prezentacji potrawy. Konieczne jest połączenie pora z jajkiem i serem żółtym, które poskramiają ostry smak warzywa i nadają całemu daniu miłej konsystencji.

Sałatka porowa będzie też świetną alternatywą dla nudnej kolacji. Dzięki pięknej prezentacji, pozwala ona poczuć się wyjątkowo i uczynić ze zwykłego posiłku coś szczególnego.

Do wykonania sałatki użyjemy tylko kilku produktów, dlatego jest ona świetnym daniem awaryjnym. Jeżeli nie mamy pod ręką normalnego pora, możemy skorzystać z pora konserwowego. Ponadto składniki są ogólnodostępne w każdym sklepie.

Sałatka z szynką konserwową i porem jest pełnowartościową przekąską, gdyż zawiera białko, a także mnóstwo węglowodanów pochodzących z warzyw. Por, będący jej głównym składnikiem, kryje w sobie wiele wartości odżywczych. Jest on również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, usprawniającego działanie układu trawiennego, a także witaminy C, która wspiera układ odpornościowy. Por bardzo często jest niedocenianym warzywem, choć jego potencjał jest naprawdę ogromny. Warzywo to jest niskokaloryczne, a nadaje wyjątkowego smaku wszystkim potrawom, do których go dodajemy. Jest on również tani, dlatego sałatka z pora w szynce choć wygląda bardzo efektownie, na pewno nie będzie przekąską drogą, czy bardzo ekskluzywną. W połączeniu z wędliną dobrej jakości, stworzy mistrzowskie danie na miarę najlepszych restauracji, które możemy przygotować w swojej kuchni, w bardzo krótkim czasie i nie posiadając specjalnych umiejętności.

Alergeny w sałatce z pora i szynki

Lista alergenów dla sałatki z pora i szynki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser ementaler
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki z pora i szynki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
152.41
502.97
Białko (g)
8.03
26.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
7.36
24.30
Węglowodany przyswajalne (g)
6.51
21.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
2.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
10.27
33.88
Tłuszcze nasycone (g)
4.33
14.30
Tłuszcze nienasycone (g)
5.93
19.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.31
10.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.63
8.67
Cholesterol (mg)
90.25
297.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
74.93
247.27
Witamina B6 (mg)
0.17
0.55
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
1.52
Witamina C (mg)
4.38
14.46
Witamina D (µg (mcg))
0.52
1.71
Witamina E (mg)
0.67
2.22
Retinol (µg (mcg))
48.89
161.33
Tiamina (mg)
0.11
0.37
Ryboflawina (mg)
0.17
0.56
Niacyna (mg)
0.79
2.60
Foliany (µg (mcg))
39.79
131.32
Beta karoten (µg (mcg))
313.96
1036.06

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
346.99
1145.06
Potas (mg)
176.50
582.44
Wapń (mg)
114.45
377.68
Fosfor (mg)
137.96
455.26
Magnez (mg)
18.84
62.18
Żelazo (mg)
1.12
3.69
Cynk (mg)
1.06
3.51
Miedź (mg)
0.07
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pora i szynki 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z pora i szynki

Koszt składników
43.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka konserwowa
150 g
6 plastry
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Por
340 g
2 szt
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.53
Za 340 g
Ser ementaler
140 g
1/3 zwykłej kostki sera
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.92
Za 140 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kukurydza konserwowa
170 g
1 mini puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 170 g
Seler naciowy
135 g
3 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.38
Za 135 g
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Koszt składników
43.70