Sałatka z pieczarek marynowanych

Opublikowano: 26.01.2022 r., 9:04 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z pieczarek marynowanych podana w małym garnuszku.
Sałatka z pieczarek marynowanych
Sałatka z pieczarek marynowanych to doskonała propozycja na pyszną przystawkę lub drugie śniadanie do pracy. Sałatka jest wyrazista w smaku i świetnie smakuje z dodatkiem pieczywa.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
333 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Pieczarki marynowane konserwowe (400 g)
  • Ogórek - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Papryka czerwona - 2 małe sztuki (300 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Majonez (150 g)
  • Szczypiorek (30 g)
  • Kukurydza konserwowa (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na sałatka z pieczarek marynowanych krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj drobno.

Ogórek pokrój w półksiężyce.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Posiekaj szczypior.

Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na sałatka z pieczarek marynowanych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat sałatki z pieczarek marynowanych

Sałatka z pieczarek marynowanych to świetny pomysł na imprezę w gronie znajomych oraz na lunch do pracy. Sałatka z pieczarek w occie jest wyrazista w smaku. Przepis na sałatkę z pieczarek marynowanych jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pieczarki marynowane, ogórek świeży, jajka, cebula, papryka czerwona, kukurydza, majonez, szczypior, sól, pieprz.

Jak zrobić sałatkę z pieczarek marynowanych? Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj drobno. Ogórek pokrój w półksiężyce. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj szczypior. Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Pieczarki to grzyby hodowlane bardzo często występujące w naszej kuchni. Kupując grzyby z hodowli, zawsze mamy pewność, że są one zdatne do spożycia i nie zawierają trujących substancji tak jak grzyby leśne. Pieczarki są stosunkowo tanie i dostępne w każdym supermarkecie. Pieczarki są nisko kaloryczne i zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego. Pieczarki mają niski indeks glikemiczny i są bardzo dobrym składnikiem w diecie diabetyków. Jajka dodane do sałatki są świetnym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jajka zawierają także dużą ilość składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Staraj się wybierać jajka pochodzące od wiejskich kur, żyjących na wolności.

Podsumowując szybka i prosta do zrobienia sałatka świetnie sprawdzi się na kolację lub drugie śniadanie. Sałatkę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sałatka jest łatwa do zrobienia i może być przygotowana podczas spotkania ze znajomymi, gdy na stole zabraknie jedzenia. Sałatki są dobrym pomysłem na posiłek, można w nich przemycić wiele cennych składników odżywczych. Sałatki są różnorodne i dodając różne składniki, można przygotowywać bardzo ciekawe dania.

Alergeny w sałatce z pieczarek marynowanych

Lista alergenów dla sałatki z pieczarek marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pieczarki marynowane konserwowe
    • Majonez
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki z pieczarek marynowanych

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z pieczarek marynowanych to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Sałatka jest dość kaloryczna, możesz ograniczyć ilość kalorii, zamieniając połowę objętości majonezu na jogurt naturalny. Sałatka jest dobrym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
104.13
333.21
Białko (g)
3.35
10.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
6.58
21.05
Węglowodany przyswajalne (g)
5.65
18.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
2.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
7.53
24.09
Tłuszcze nasycone (g)
1.77
5.68
Tłuszcze nienasycone (g)
5.75
18.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.93
6.16
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.83
12.25
Cholesterol (mg)
65.85
210.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
56.30
180.15
Witamina B6 (mg)
0.12
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.53
Witamina C (mg)
22.51
72.04
Witamina D (µg (mcg))
0.39
1.26
Witamina E (mg)
0.68
2.17
Retinol (µg (mcg))
28.09
89.88
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Ryboflawina (mg)
0.17
0.56
Niacyna (mg)
0.90
2.89
Foliany (µg (mcg))
28.14
90.06
Beta karoten (µg (mcg))
297.78
952.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
300.64
962.04
Potas (mg)
168.05
537.75
Wapń (mg)
18.64
59.66
Fosfor (mg)
66.24
211.97
Magnez (mg)
11.13
35.62
Żelazo (mg)
0.59
1.89
Cynk (mg)
0.48
1.54
Miedź (mg)
0.09
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pieczarek marynowanych 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z pieczarek marynowanych

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki marynowane konserwowe
400 g
4.00
Za 290,0 g
Liczba opakowań 2
5.52
Za 400 g
Ogórek
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Papryka czerwona
300 g
2 małe sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Majonez
150 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 150 g
Szczypiorek
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Koszt składników
38.50