Sałatka z ciecierzycą i fetą
- Ciecierzyca konserwowa - 3 łyżki (60 g)
- Pomidory koktajlowe (70 g)
- Ogórek (45 g)
- Cebula czerwona - 1/4 sztuki (25 g)
- Sałata (35 g)
- Ser Feta (30 g)
- Oliwki czarne - 3 sztuki (10 g)
Przepis na sałatkę z ciecierzycą i fetą krok po kroku
Ciecierzycę odsącz od zalewy.
Sałatę porwij, oliwki pokrój na plasterki, a pomidorki na pół, cebulę w piórka, ogórka w półplasterki a fetę pokrój w kostkę
Wymieszaj wszystkie składniki i posyp szczyptą pieprzu
-
Sałatka z rukoli
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatka z buraków i fety
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatka z dynią
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Sałatka na grilla z fetą
-
Sałatka z arbuzem i fetą
-
Sałatka z bobem i fetą
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z serem feta i pomidorami
-
Sałatka z tortellini ze szpinakiem
-
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
-
Sałatka z serem feta i jajkiem
-
Sałatka z fetą i pomidorami
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatka z fetą
Więcej informacji na temat sałatki z ciecierzycą i fetą
Przepis na sałatkę z ciecierzycą w towarzystwie sera feta z pewnością urzeknie Cię swoją świeżością i prostotą. Ciecierzyca z puszki dostarcza tutaj białka, ser feta słonego smaku, a świeże warzywa lekkości i witamin. Cała ta sałatka jest pyszna i zdrowa.
Kilka ciekawostek na temat sera feta możesz przeczytać w przepisie na sałatkę z fetą i pomidorami, a tutaj przeczytasz kilka porad i ciekawostek na temat ciecierzycy.
Ciecierzyca inaczej zwana jest też cieciorka lub włoskim grochem. Jej ojczyzną jest Bliski Wschód, skąd trafiła do krajów basenu Morza Śródziemnego. Możesz kojarzyć ją z kuchnią Indyjską, ponieważ często jest składnikiem tamtejszych potraw. Gdy pomyślimy o ciecierzycy, na myśl zwykle przychodzi nam właśnie falafel i hummus, czyli kotleciki i pasta z ciecierzycy.
W sklepach dostępna jest ciecierzyca w puszce lub słoiku i sucha. Ja najczęściej używam tej konserwowej, ponieważ nie wymaga długiego namaczania i gotowania jak jej suchy odpowiednik. Z takiej też będzie zrobiona ta sałatka z ciecierzycy.
Suche nasiona różnią się od ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy pod względem zawartości składników odżywczych w 100 g, ponieważ suchy produkt jest takim skoncentrowanym źródłem, a w trakcie gotowania ciecierzyca chłonie wodę, co sprawia, że jest cięższa. Ze względu na to, że zwykła woda nie zawiera kalorii, to zwiększa ona tylko masę i objętość ziaren. Dlatego, jeżeli weźmiesz 10 ziaren suchych i 10 ugotowanych, to większe i cięższe będą te ugotowane, ale kalorii będą miały tyle samo. 100 g ciecierzycy z puszki, gotowanej na parze, zawiera 120 kcal, 6,4 g białka, 2,2 g tłuszczu, 14,7 g węglowodanów i 7,7 g błonnika pokarmowego, natomiast suche nasiona w 100 g mają 364 kcal, 19,3 g białka, 6 g tłuszczu, 60,6 g węglowodanów i 15 g błonnika. Tak samo jest z kaszami i makaronem, dlatego, jeżeli liczysz kalorie, to zwracaj uwagę, czy ważysz suchy, czy gotowany produkt i czy taki sam wpisujesz potem w aplikacje. Jeśli kupujesz gotową ciecierzycę w puszce, to w aplikacji wpisujesz ilość użytej ciecierzycy konserwowej, a jeżeli samodzielnie gotujesz ciecierzycę, to ważysz suche nasiona i wpisujesz też suchą ciecierzycę. Moja pyszna sałatka z ciecierzycy będzie zrobiona właśnie z ciecierzycy konserwowej i taką też musiałabym wpisać, licząc jej wartość odżywczą.
Jeżeli chcesz pobudzić siebie i swojego partnera/partnerkę to też pomoże Ci w tym sałatka z ciecierzycą i fetą. Jako ciekawostkę zdradzę Ci, że w Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak, ze względu na ich pobudzające działanie. Suche nasiona ciecierzycy zawierają około 95 mg choliny na 100 g, a dla wegetarian i wegan mogą zastępować mięso, ponieważ w 100 g ma 20 g białka
Alergeny w sałatce z ciecierzycą i fetą
Lista alergenów dla sałatki z ciecierzycą i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze sałatki z ciecierzycą i fetą
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.