Sałatka w muszlach
- Makaron bezjajeczny - w kształcie dużych muszli (70 g)
- Ogórek kiszony (180 g)
- Tuńczyk w sosie własnym (120 g)
- Papryka czerwona (110 g)
- Kukurydza konserwowa (90 g)
- Majonez - 2 łyżki (50 g)
- Szczypiorek (10 g)
Przepis na sałatkę w muszlach krok po kroku
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę.
W misce wymieszaj warzywa z tuńczykiem, majonezem i szczyptą soli oraz pieprzu.
Nadziewaj muszle powstałą sałatką i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sałatki w muszlach
Sałatka w muszlach makaronowych to bardzo prosta sałatka o niezwykłym wyglądzie. Zawsze wywołuje ona efekt wow na twarzach gości, ponieważ z sałatką z makaronem kojarzą się zwykłe pokrojone warzywa wymieszane z ugotowanym makaronem, a tutaj makaron robi za miseczkę na sałatkę. Oczywiście jest to sałatka w dużych muszlach makaronowych, ale bez problemu powinnaś dostać je w większości sklepów. Do sałatki, którą będziemy wkładać w makaron, używam kiszonych ogórków, kukurydzy konserwowej, tuńczyka w puszce, w sosie własnym, papryki świeżej lub konserwowej, trochę majonezu, żeby zlepić składniki oraz sól z pieprzem do przyprawienia. Możesz też dodać inne składniki jak cebulę lub pora, groszek, ugotowaną marchewkę czy też suszone pomidory, które świetnie się komponują z tuńczykiem. Rybę też oczywiście możesz zamienić na nasiona roślin strączkowych czy pokruszone tofu, żeby uzyskać wersję wegetariańską lub wegańską (jeżeli zwykły majonez zamienisz na wegański). Przepis na sałatkę w makaronie muszle jest banalnie prosty i szybki. Zaczynamy oczywiście od ugotowania makaronu, ponieważ trzeba go potem jeszcze przestudzić, więc zajmie to najwięcej czasu. Pamiętaj, że makaron ma być ugotowany al dente, nie można go rozgotować, bo wtedy muszle będą się bardzo łatwo rwały i ciężko będzie włożyć w nie sałatkę. Ugotowany makaron najlepiej po odcedzeniu włożyć do zimnej wody, żeby zatrzymać proces gotowania/mięknięcia makaronu. Potem ogórki i paprykę należy pokroić w kostkę. Do nich dodajemy tuńczyka, kukurydzę, majonez i trochę soli i pieprzu do smaku. Po wymieszaniu próbujemy czy sałatka jest dobrze doprawiona i możemy nadziewać nią muszle makaronowe. W ten sposób mamy pełnowartościową przystawkę. Źródłem węglowodanów jest tutaj makaron i warzywa, białko pochodzi z tuńczyka, a majonez jest źródłem tłuszczu. Jeżeli chcesz trochę odchudzić sałatkę, to możesz użyć majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu lub gęstego jogurtu, na przykład greckiego. Dodatkowo dobrze zamienić jasny makaron na ten zrobiony z mąki pełnoziarnistej.
Alergeny w sałatce w muszlach
Lista alergenów dla sałatki w muszlach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron bezjajeczny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki w muszlach
Jeżeli chcesz trochę odchudzić sałatkę, to możesz użyć majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu lub gęstego jogurtu, na przykład greckiego. Dodatkowo dobrze zamienić jasny makaron na ten zrobiony z mąki pełnoziarnistej.
Energia i białka
(126g)
Węglowodany
(126g)
Tłuszcze
(126g)
Witaminy
(126g)
Składniki mineralne
(126g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.