Sałatka w muszlach

Opublikowano: 30.06.2021 r., 19:56 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka podana w muszlach
Sałatka w muszlach
Sałatka w muszlach makaronowych jest idealną przystawką na imprezę, która zachwyci Twoich gości, nie tylko swoim wyjątkowym wyglądem, ale także smakiem.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 5 min
174 kcal
Kcal w porcji
126 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Makaron bezjajeczny - w kształcie dużych muszli (70 g)
  • Ogórek kiszony (180 g)
  • Tuńczyk w sosie własnym (120 g)
  • Papryka czerwona (110 g)
  • Kukurydza konserwowa (90 g)
  • Majonez - 2 łyżki (50 g)
  • Szczypiorek (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę w muszlach krok po kroku

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę.

W misce wymieszaj warzywa z tuńczykiem, majonezem i szczyptą soli oraz pieprzu.

Nadziewaj muszle powstałą sałatką i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę w muszlach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki w muszlach

Sałatka w muszlach makaronowych to bardzo prosta sałatka o niezwykłym wyglądzie. Zawsze wywołuje ona efekt wow na twarzach gości, ponieważ z sałatką z makaronem kojarzą się zwykłe pokrojone warzywa wymieszane z ugotowanym makaronem, a tutaj makaron robi za miseczkę na sałatkę. Oczywiście jest to sałatka w dużych muszlach makaronowych, ale bez problemu powinnaś dostać je w większości sklepów. Do sałatki, którą będziemy wkładać w makaron, używam kiszonych ogórków, kukurydzy konserwowej, tuńczyka w puszce, w sosie własnym, papryki świeżej lub konserwowej, trochę majonezu, żeby zlepić składniki oraz sól z pieprzem do przyprawienia. Możesz też dodać inne składniki jak cebulę lub pora, groszek, ugotowaną marchewkę czy też suszone pomidory, które świetnie się komponują z tuńczykiem. Rybę też oczywiście możesz zamienić na nasiona roślin strączkowych czy pokruszone tofu, żeby uzyskać wersję wegetariańską lub wegańską (jeżeli zwykły majonez zamienisz na wegański). Przepis na sałatkę w makaronie muszle jest banalnie prosty i szybki. Zaczynamy oczywiście od ugotowania makaronu, ponieważ trzeba go potem jeszcze przestudzić, więc zajmie to najwięcej czasu. Pamiętaj, że makaron ma być ugotowany al dente, nie można go rozgotować, bo wtedy muszle będą się bardzo łatwo rwały i ciężko będzie włożyć w nie sałatkę. Ugotowany makaron najlepiej po odcedzeniu włożyć do zimnej wody, żeby zatrzymać proces gotowania/mięknięcia makaronu. Potem ogórki i paprykę należy pokroić w kostkę. Do nich dodajemy tuńczyka, kukurydzę, majonez i trochę soli i pieprzu do smaku. Po wymieszaniu próbujemy czy sałatka jest dobrze doprawiona i możemy nadziewać nią muszle makaronowe. W ten sposób mamy pełnowartościową przystawkę. Źródłem węglowodanów jest tutaj makaron i warzywa, białko pochodzi z tuńczyka, a majonez jest źródłem tłuszczu. Jeżeli chcesz trochę odchudzić sałatkę, to możesz użyć majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu lub gęstego jogurtu, na przykład greckiego. Dodatkowo dobrze zamienić jasny makaron na ten zrobiony z mąki pełnoziarnistej.

Alergeny w sałatce w muszlach

Lista alergenów dla sałatki w muszlach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki w muszlach

na 100g gotowej potrawy

Jeżeli chcesz trochę odchudzić sałatkę, to możesz użyć majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu lub gęstego jogurtu, na przykład greckiego. Dodatkowo dobrze zamienić jasny makaron na ten zrobiony z mąki pełnoziarnistej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(126g)
Energia (kcal)
138.30
174.26
Białko (g)
6.58
8.30
Fenyloalanina (mg)
0.27
0.34
Brak danych dla: papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(126g)
Węglowodany (g)
12.77
16.09
Węglowodany przyswajalne (g)
11.49
14.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.28
1.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(126g)
Tłuszcz (g)
6.86
8.64
Tłuszcze nasycone (g)
1.43
1.80
Tłuszcze nienasycone (g)
5.43
6.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.52
1.92
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.90
4.92
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.02
Brak danych dla: tuńczyk w sosie własnym.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.33
14.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(126g)
Witamina A (µg (mcg))
36.14
45.54
Witamina B6 (mg)
0.12
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.29
Witamina C (mg)
24.16
30.44
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.50
Witamina E (mg)
0.57
0.72
Retinol (µg (mcg))
2.33
2.94
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.04
0.05
Niacyna (mg)
1.61
2.03
Foliany (µg (mcg))
19.19
24.18
Beta karoten (µg (mcg))
348.75
439.42

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(126g)
Sód (mg)
506.62
638.34
Potas (mg)
136.62
172.14
Wapń (mg)
8.89
11.20
Fosfor (mg)
79.17
99.76
Magnez (mg)
18.30
23.06
Żelazo (mg)
0.60
0.76
Cynk (mg)
0.40
0.50
Miedź (mg)
0.08
0.10
Mangan (mg)
0.13
0.16
Brak danych dla: papryka czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki w muszlach 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki w muszlach

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bezjajeczny
70 g
w kształcie dużych muszli
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 70 g
Ogórek kiszony
180 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Tuńczyk w sosie własnym
120 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
4.24
Za 120 g
Papryka czerwona
110 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 110 g
Kukurydza konserwowa
90 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 90 g
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Szczypiorek
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
29.00