Sałatka ryżowa
- Ryż biały - 2 woreczki (200 g)
- Szynka konserwowa (150 g)
- Kukurydza konserwowa (170 g)
- Ser gouda - W kostce (150 g)
- Papryka czerwona - 1/2 sztuki (110 g)
- Papryka zielona - 1/2 sztuki (110 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (12 ml)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na sałatkę ryżową krok po kroku
Ryż ugotuj według zaleceń umieszczonych na opakowaniu. Następnie ostudź go i przełóż do miski.
Szynkę konserwową i ser żółty pokrój w małą kostkę. Dodaj do ryżu.
Papryki przekrój na pół i pozbądź się części niejadalnych. Połówkę czerwonej papryki i połówkę zielonej papryki pokrój w drobną kostkę. Dołóż do miski i całość wymieszaj.
Sok z cytryny wymieszaj z solą i pieprzem. Dodaj oliwę z oliwek i ponownie wymieszaj. Następnie polej sałatkę sosem.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sałatki ryżowej
Sałatka ryżowa jest prosta do przygotowania, a jej zrobienie nie zajmuje wiele czasu. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub osobne danie. Pasuje nie tylko na rodzinne spotkanie, bo można ją też zjeść w pracy podczas przerwy lub podać w czasie imprezy ze znajomymi.
W tej sałatce duże znaczenie ma wybór ryżu i czas jego gotowania. Należy wybrać taki, który po ugotowaniu nie jest lepiący. Trzeba także uważać, żeby go nie rozgotować. Możesz zaoszczędzić nieco czasu i przygotować resztę składników, gdy ryż będzie się gotować. Pamiętaj, aby później dobrze odsączyć go z wody.
Ten przepis na sałatkę ryżową zapewnia ciekawe smaki, ale jeśli jakiś produkt ci nie odpowiada, możesz go zmienić. Do tej sałatki pasuje wiele składników. Możesz tu dodać ogórki konserwowe lub kiszone. Dobry będzie także ogórek zielony. Zamiast szynki konserwowej możesz pokusić się na dodanie tuńczyka z puszki lub pokrojonej w kostkę grillowanej piersi z kurczaka. Możesz też spróbować sałatki z serem wędzonym. Jeżeli brakuje ci tutaj bardzo chrupkich dodatków, możesz zastanawiać się nad dodaniem prażonej cebulki, pestek słonecznika lub pestek dyni.
W tej sałatce został wykorzystany sos winegret na bazie soku z cytryny, ale możesz go przygotować z octem winnym. Istnieją różne wersje sosu winegret. Można do niego dodać m.in. miód, musztardę, cukier lub musztardę miodową. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby składniki z tej sałatki połączyć z sosem jogurtowo-czosnkowym z dodatkiem koperku. Możesz też wypróbować, jak ta sałatka smakuje z majonezem lub śmietaną. Później wybierz taki sos, który najbardziej będzie ci odpowiadać.
Sałatka ryżowa z szynką i kukurydzą nie jest trudna do wykonania. Przygotowanie tej sałatki powinno zająć do 30 min. Oszczędzisz nieco czasu, jeśli przygotujesz resztę składników w czasie gotowania się ryżu. Sałatkę możesz przygotować tuż przed pracą i jej część zabrać ze sobą w pojemniczku lub słoiczku (chrupkie dodatki, takie jak np. prażona cebulka, należy trzymać osobno i dodać dopiero przed jedzeniem).
Alergeny w sałatce ryżowej
Lista alergenów dla sałatki ryżowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze sałatki ryżowej
Energia i białka
(285g)
Węglowodany
(285g)
Tłuszcze
(285g)
Witaminy
(285g)
Składniki mineralne
(285g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.