Rurki z kremem budyniowym
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Masło - 2 kostki (400 g)
- Śmietana 18% (200 g)
- Mleko 2% - 3 szklanki (750 ml)
- Cukier - 6 łyżek (60 g)
- Budyń (proszek) - 2 torebki (80 g)
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (40 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na rurki z kremem budyniowym krok po kroku
Mąkę przesiej do miski, dodaj zimną, posiekaną na mniejsze kawałki kostkę masła, wlej śmietanę i wsyp odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Zwiń je w kulkę, zapakuj w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Z papieru do pieczenia wytnij nieduże kwadraty i zawiń je w stożki, możesz spiąć je metalową zszywką. Do środka włóż złożoną w kulkę folię aluminiową, tak otrzymasz foremki do rurek. Możesz też użyć gotowych, metalowych lub silikonowych.
Ciasto wyciągnij z lodówki i dobrze rozwałkuj na cienki placek. Powycinaj z niego cienkie lecz długie prostokąty. Każdy prostokąt owijaj szczelnie wokół foremki.
Na talerzyk wbij jajko i dokładnie je rozmieszaj. Nabieraj odrobinę pędzelkiem i smaruj nim ciasto.
Rurki ułóż na blaszce piekarnika pokrytej papierem do pieczenia. Całość piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Następnie ostudź je i zdejmij z foremek.
Z 750 ml mleka odlej 0,5 szklanki mleka, pozostałą część przelej do garnka i zagotuj. Rozrób w tej ilości 2 opakowania budyniów, dobrze je mieszając z płynem, by nie było grudek. Dodaj mąkę ziemniaczaną i również wymieszaj. Wlej budynie do gotującego się mleka, dodaj cukier. Cały czas mieszając, poczekaj aż budyń zgęstnieje.
W dużej misce ubij kostkę masła na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj ostudzony budyń, wciąż ubijając. Gdy masa będzie już puszysta i gęsta, przełóż ją do rękawa cukierniczego i nałóż krem do upieczonych rurek.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat rurek z kremem budyniowym
Rurki z kremem budyniowym to świetna opcja dla wszystkich miłośników smacznych deserów. Są niezwykle łatwe w przygotowaniu, dzięki czemu będą świetnym wyborem nawet dla początkujących. Są pełne wspaniałego kremu. To idealna opcja również dla najmłodszych. Są tak dobre, że skradną serca wszystkich, kto ich spróbuje.
Przepis na domowe rurki z kremem budyniowym jest bardzo łatwy, dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujący cukiernicy. Całość zabiera niezbyt dużo czasu, a ciasto robi się w ekspresowym tempie. Należy jednak pamiętać, że masa potrzebuje dobrego schłodzenia, najlepiej około 1 godziny, dlatego warto jest przygotować ją trochę wcześniej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rurki z kremem budyniowym, w sposób niezbyt skomplikowany, jednak by smakowały naprawdę pyszne, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość nie jest pracochłonna czy trudna. Do przygotowania całości przydadzą się też specjalne foremki metalowe lub silikonowe w kształcie rurek, które umożliwią przygotowanie ciastek. Jeżeli nie ma się odpowiednich foremek wciąż można wykonać te pyszne słodkości, wystarczy odrobina papieru do pieczenia, folia aluminiowa i metalowe zszywki. Dzięki temu można stworzyć formy zupełnie samodzielnie. Minusem jest duże zużycie papieru na całą turę wypieków. Do nadziewania przyda się także rękaw cukierniczy albo gdy chce się rurki wypełnić w elegancki sposób - szpryca. To wszystkie sprzęty, które są niezbędne.
W tej recepturze zamieszczony został również przepis na krem budyniowy. Jest to najłatwiejsza wersja tego nadzienia, jednak bardzo smaczna. Do jej przygotowania przydadzą się gotowe budynie w saszetce. Idealnie sprawdzą się te o smaku waniliowym lub śmietankowym. Miłośnicy kuchennych szaleństw mogą skusić się również na ten o smaku kokosowym czy karmelowym. Wszystkie sprawdzą się idealnie z chrupiącym ciastem.
To naprawdę pyszne rurki, które idealnie sprawdzą się do codziennej kawy lub deser na przyjęcia. Są tak dobre, że w mgnieniu oka znikają z talerzy. To wspaniały pomysł na niecodzienny przysmak dla małych i dużych.
Alergeny w rurkach z kremem budyniowym
Lista alergenów dla rurek z kremem budyniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze rurek z kremem budyniowym
To słodkości, które zawierają sporo cukru, dlatego nie powinny gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(198g)
Węglowodany
(198g)
Tłuszcze
(198g)
Witaminy
(198g)
Składniki mineralne
(198g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.