Rollsy cynamonowe
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Drożdże świeże (30 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier (150 g)
- Jajko (1 szt.)
- Masło (130 g)
- Cynamon - 3 płaskie łyżki stołowe (300 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
Przepis na rollsy cynamonowe krok po kroku
Ciepłe mleko wymieszaj w miseczce z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami oraz 4 łyżkami mąki.
Zaczyn na ciasto drożdżowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Pozostałą mąkę wsyp do dużej miski, dodaj 4 płaskie łyżki stołowe cukru, szczyptę soli, jajko, 90 g masła oraz zaczyn drożdżowy.
Ciasto wyrabiaj ręcznie przez około 10-15 minut.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie przygotuj nadzienie.
Pozostałe masło roztop i pozostaw do ostygnięcia.
Pozostały cukier wymieszaj z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oprószonym blacie do uzyskania prostokąta o wymiarach 30 x 40cm.
Ciasto posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
Ciasto zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku.
Roladę pokrój na kawałki po około 3 cm grubości.
Bułeczki ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę przykryj i pozostaw na 20-30 minut.
Żółtko jajka wymieszaj z odrobiną mleka i posmaruj bułeczki.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
Bułeczki piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut.
Gotowe bułeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Bułki cynamonowe
-
Jagodzianki
-
Bułeczki bao
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki śniadaniowe
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Parowańce
-
Domowe bułki
-
Ślimaki cynamonowe
-
Drożdżówka ze śliwkami
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Domowe bułeczki
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe
Więcej informacji na temat rollsów cynamonowych
Rollsy cynamonowe to doskonały pomysł na pyszne cynamonowe bułeczki drożdżowe, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy, herbaty lub kakao. Przepis na rollsy cynamonowe jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia bułeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, mleko spożywcze, cukier, jajka, masło, cynamon oraz żółtko jaja. Produkty te są dostępne w przystępnych cenach w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić rollsy cynamonowe? Ciepłe mleko wymieszaj w miseczce z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami oraz 4 łyżkami mąki. Zaczyn na ciasto drożdżowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę wsyp do dużej miski, dodaj cukier, szczyptę soli, jajko, masło oraz zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiaj ręcznie. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotuj nadzienie. Pozostałe masło roztop i pozostaw do ostygnięcia. Pozostały cukier wymieszaj z cynamonem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oprószonym blacie. Ciasto posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto zwiń ściśle. Roladę pokrój na kawałki. Bułeczki ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę przykryj i pozostaw na 20-30 minut. Bułeczki piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut.
Mąka pszenna używana do wyrabiana ciast zawiera gluten. Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Dlatego właśnie wyrabia się ciasto, aby dokładnie połączyć wodę z cząsteczkami glutenu zawartego w mące i nadać mu elastyczną konsystencję. Im mąka zawiera więcej glutenu, tym konsystencja ciasta jest bardziej elastyczna.
Podsumowując prosty przepis na smaczne bułeczki świetnie sprawdzi się, aby przygotować przekąskę do kawy lub herbaty. Bułeczki najlepsze są bezpośrednio po przygotowaniu, gdy tylko stygną. Bułeczki są dobre do spożycia przez około 2-3 dni od momentu ich wypieku.
Alergeny w rollsach cynamonowych
Lista alergenów dla rollsów cynamonowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze rollsów cynamonowych
Rollsy cynamonowe to doskonały pomysł na smaczną przekąskę. Świetnie smakują z dodatkiem kawy lub herbaty.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.