Rogaliki drożdżowe z marmoladą
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Drożdże suche - 1 łyżeczka (5 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Marmolada - 1 słoiczek (100 g)
- Cukier - 4 łyżki (40 g)
Przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą krok po kroku
Odrobinę mąki wymieszaj z rozgniecionymi drożdżami i odrobiną ciepłego mleka.
Dosyp cukier i wymieszaj, a następnie odstaw zaczyn na 30 minut do wyrośnięcia.
Dodaj resztę składników i wymieszaj rózgą.
Zagnieć ciasto w kulę i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Tak przygotowane ciasto rozwałkuj i wytnij trójkąty.
Na każdy z nich dodaj odrobinę marmolady i zawiń rogaliki.
Przełóż je na blaszkę do pieczenia i wstaw na 25 minut i 180 st. C.
Więcej informacji na temat rogalików drożdżowych z marmoladą
Rogaliki drożdżowe z marmoladą to najlepsze domowe łakocie, jakie możesz przygotować dla swoich bliskich. Z całą pewnością pokocha je każdy domownik Twojego domu, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą. Są one szybkie i proste w przygotowaniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Do ich przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: mąka, cukier, drożdże, jajko i dodatkowo dobrej jakości konfitura, marmolada czy dżem.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Moje kruche rogaliki są z marmoladą, którą przygotowałam samodzielnie w domu.
Jeśli nie masz domowych przetworów, śmiało wykorzystaj kupny dżem, pamiętaj, tylko aby zwracać uwagę na skład.
Jeśli chcesz przygotować domowe przetwory, dobre do rogalików zajrzyj do moich innych przepisów.
Zatem, jak zrobić rogaliki drożdżowe z marmoladą?
W pierwszej kolejności musimy przygotować zaczyn i odstawić go do wyrośnięcia. Następnie oddaj resztę składników i wyrób ciasto drożdżowe, ponownie odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu. Uformuj kulę i odstaw do lodówki na minimum godzinę, a następnie rozwałkuj ciasto i wytnij trójkąty. Dodaj na każdy odrobinę nadzienia i zroluj. Przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut i 180 st. C. Po chwili nasze pyszne kruche rogaliki gotowe przekonaj się sam, wykorzystując mój przepis.
Alergeny w rogalikach drożdżowych z marmoladą
Lista alergenów dla rogalików drożdżowych z marmoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze rogalików drożdżowych z marmoladą
Jako nadzienie możesz użyć dżemu, marmolady czy konfitury. Zwróć uwagę na ich skład, powinien być maksymalnie krótki.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
-
mąka pszenna,
mleko,
masło,
jajka,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.