Puszyste ciasto z truskawkami
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Olej rzepakowy (60 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Truskawki (250 g)
Przepis na puszystego ciasta z truskawkami krok po kroku
Jajka rozbij do miski i ubij z cukrem na puszystą pianę.
Do masy stopniowo dawaj olej i dokładnie mieszaj.
Na samym końcu dodaj mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy.
Połącz dokładnie wszystkie składniki.
Wylej ciasto do formy i dodaj pokrojone w ćwiartki truskawki.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat puszystego ciasta z truskawkami
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na puszyste ciasto z truskawkami. Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi.
Placek przygotujesz w ekspresowym tempie a samo pieczenie zajmie tylko 40 minut.
Ciasto z owocami jest niesamowicie pulchne i pyszne, idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi lub jako deser.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na puszyste ciasto z truskawkami.
Będziesz potrzebować podstawowych składników jak do każdego ciasta, czyli mąka, olej, jajka i w moim przypadku soda oczyszczona zamiast drożdży czy proszku do pieczenia.
Wystarczy, że połączysz te wszystkie składniki i wyrobisz ciasto o jednolitej konsystencji.
Tak przygotowane ciasto wylej na blachę wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie przypali się i będzie się je łatwo wyciągać z blachy. Na samym końcu trzeba dodać owoce, w moim przypadku są to truskawki, które uwielbiam chyba wszystkim kojarzą się z długimi, ciepłymi, letnimi dniami. Jeśli jednak przygotowujesz ciasto gdy świeżych truskawek nie ma pod dostatkiem możesz sięgnąć po mrożone.
Ważne jest jednak aby wcześniej rozmrozić owoce, a nie wkładać zamrożone owoce do ciasta. Podczas pieczenia cała woda z owoców wypłynie i ciasto może się nie udać, dlatego dla bezpieczeństwa lepiej je wcześniej rozmrozić.
Możesz użyć także innych owoców, może wykorzystasz jakieś sezonowe owoce? W okresie jesiennym dobre będą śliwki lub jabłka.
Skoro już wiesz jak zrobić puszyste ciasto z truskawkami to wypróbuj mój sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi i upiecz ciasto dla swojej rodziny.
Będzie to idealny pomysł na słodki deser lub drugie śniadanie na słodko. Ciasto przygotowałam ze zwykłej mąki pszennej, co oznacza, że zawiera ono gluten. Jeśli jednak cierpisz na choroby glutenozależne np. celiakia i wykluczasz gluten ze swojej codziennej diety to możesz zastąpić mąkę pszenną, ryżową. Ciasto będzie tak samo dobre, delikatne i puszyste, a przy okazji dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej.
Alergeny w puszystym ciastem z truskawkami
Lista alergenów dla puszystego ciasta z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze puszystego ciasta z truskawkami
Ciasto z truskawkami sprawdzi się idealnie gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.