Puszyste ciasto z truskawkami

Opublikowano: 25.11.2021 r., 21:50 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszyste truskawkowe ciasto z galaretką
Puszyste ciasto z truskawkami
Puszyste ciasto z truskawkami to idealny pomysł gdy dosięgnie Cię głód. Postaw na ciasto przygotowane w domu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
199 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Truskawki (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na puszystego ciasta z truskawkami krok po kroku

Jajka rozbij do miski i ubij z cukrem na puszystą pianę.

Do masy stopniowo dawaj olej i dokładnie mieszaj.

Na samym końcu dodaj mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy.

Połącz dokładnie wszystkie składniki.

Wylej ciasto do formy i dodaj pokrojone w ćwiartki truskawki.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na puszystego ciasta z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat puszystego ciasta z truskawkami

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na puszyste ciasto z truskawkami. Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi.

Placek przygotujesz w ekspresowym tempie a samo pieczenie zajmie tylko 40 minut.

Ciasto z owocami jest niesamowicie pulchne i pyszne, idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi lub jako deser.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na puszyste ciasto z truskawkami.

Będziesz potrzebować podstawowych składników jak do każdego ciasta, czyli mąka, olej, jajka i w moim przypadku soda oczyszczona zamiast drożdży czy proszku do pieczenia.

Wystarczy, że połączysz te wszystkie składniki i wyrobisz ciasto o jednolitej konsystencji.

Tak przygotowane ciasto wylej na blachę wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie przypali się i będzie się je łatwo wyciągać z blachy. Na samym końcu trzeba dodać owoce, w moim przypadku są to truskawki, które uwielbiam chyba wszystkim kojarzą się z długimi, ciepłymi, letnimi dniami. Jeśli jednak przygotowujesz ciasto gdy świeżych truskawek nie ma pod dostatkiem możesz sięgnąć po mrożone.

Ważne jest jednak aby wcześniej rozmrozić owoce, a nie wkładać zamrożone owoce do ciasta. Podczas pieczenia cała woda z owoców wypłynie i ciasto może się nie udać, dlatego dla bezpieczeństwa lepiej je wcześniej rozmrozić.

Możesz użyć także innych owoców, może wykorzystasz jakieś sezonowe owoce? W okresie jesiennym dobre będą śliwki lub jabłka.

Skoro już wiesz jak zrobić puszyste ciasto z truskawkami to wypróbuj mój sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi i upiecz ciasto dla swojej rodziny.

Będzie to idealny pomysł na słodki deser lub drugie śniadanie na słodko. Ciasto przygotowałam ze zwykłej mąki pszennej, co oznacza, że zawiera ono gluten. Jeśli jednak cierpisz na choroby glutenozależne np. celiakia i wykluczasz gluten ze swojej codziennej diety to możesz zastąpić mąkę pszenną, ryżową. Ciasto będzie tak samo dobre, delikatne i puszyste, a przy okazji dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej.

Alergeny w puszystym ciastem z truskawkami

Lista alergenów dla puszystego ciasta z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze puszystego ciasta z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z truskawkami sprawdzi się idealnie gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
332.86
199.72
Białko (g)
5.69
3.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
35.50
21.30
Węglowodany przyswajalne (g)
34.95
20.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
19.25
11.55
Tłuszcze nasycone (g)
8.88
5.33
Tłuszcze nienasycone (g)
10.37
6.22
Cholesterol (mg)
73.69
44.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.90
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
51.95
31.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
19.70
11.82
Potas (mg)
96.12
57.67
Wapń (mg)
19.60
11.76
Fosfor (mg)
67.15
40.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.99
9.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.84
1.10
Cynk (mg)
0.49
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puszystego ciasta z truskawkami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puszystego ciasta z truskawkami

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Truskawki
250 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Koszt składników
33.50