Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym
- Mięso mielone z indyka (500 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (400 g)
- Koncentrat pomidorowy (25 g)
- Bulion warzywny (250 ml)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Przepis na pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym krok po kroku
Do dużej miski przełóż mięso, dodaj do niego czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dopraw solą, pieprzem, posiekaną natką i koperkiem.
Całość dokładnie wymieszaj. Ręką uformuj małe kotleciki.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kotleciki.
Następnie całość zalej bulionem i duś przez 15 minut.
Do klopsów dodaj przecier, koncentrat i zioła prowansalskie.
Całość duś kolejne 15 minut.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpecików z indyka w sosie pomidorowym
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakują z ziemniakami lub kaszą. A zrobisz je w kilka chwil.
Przepis na pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym to doskonały pomysł na smaczne wykorzystanie mielonego mięsa drobiowego. Powstają z niego pulpety idealne, a w dodatku lekkostrawne, dlatego mogą po nie sięgać nawet osoby z kłopotami z układem pokarmowym. To danie, które świetnie sprawdzi się nawet dla najmłodszych, gdyż jest bardzo łagodne w smaku. Tak przygotowane pulpety świetnie komponują się z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Są idealną opcją na szybki, ale zbilansowany posiłek, który na pewno zaspokoi nawet duży głód.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym, by były pyszne i dobre również dla początkujących, koniecznie sięgnij do tego przepisu. Pulpety w sosie pomidorowym to pomysł na pyszny i sycący obiad, który powstaje w kilka chwil. Jest niezwykle odżywczy i bardzo zdrowy. Mięso przygotowane w taki sposób jest bardzo soczyste i pełne smaku, dlatego stanowi wspaniały pomysł na pyszny posiłek. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni w nowoczesnym, nieco lżejszym i zdrowszym wydaniu. Pulpety najlepiej robić z mięsa mielonego, które ma odpowiednią konsystencję. Najlepiej sprawdzi się kawałek bardzo drobno zmielony, który sprawi, że całość będzie łatwiejsza w formowaniu i nie będzie się rozpadać. W tym przepisie proponowane jest mięso z indyka, które jest niezwykle delikatne, a przy tym zawiera sporo białka. To opcja bardzo zdrowa i idealna na każdej diecie. Jednak przepis sprawdzi się również w przypadku mięsa wołowego i wieprzowego. Te kotlety w pomidorowym sosie są naprawdę pyszne. Mają wspaniały, choć delikatny smak, który idealnie komponuje się z każdym dodatkiem, dlatego pulpeciki są bardzo uniwersalne. Są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.
Sos pomidorowy do pulpetów w tym wydaniu jest niezwykle intensywny i bardzo warzywny. Można w nim wyczuć nutę śródziemnomorskiego klimatu. To za sprawą przepysznych ziół. Całość robi się bez dodatku jogurtu czy śmietany, dlatego jest wersją zdrowszą, a przy tym mniej kaloryczną.
Alergeny w pulpecikach z indyka w sosie pomidorowym
Lista alergenów dla pulpecików z indyka w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze pulpecików z indyka w sosie pomidorowym
Danie zawiera dużo białka i witamin.
Energia i białka
(304g)
Węglowodany
(304g)
Tłuszcze
(304g)
Witaminy
(304g)
Składniki mineralne
(304g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.