Polewa kakaowa

Opublikowano: 07.01.2022 r., 12:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowa polewa na deserze.
Polewa kakaowa
Polewa kakaowa to doskonała propozycja na pyszną polewę do ciasta lub deserów. Można ją wykorzystać na wiele sposobów. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 5 min
2007 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Kakao 16% (proszek) (100 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, rondelek

Przepis na polewa kakaowa krok po kroku

W rondlu umieść masło, dodaj do niego mleko i cukier i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.

Dodaj kakao i wymieszaj.

Polewa jest gotowa do użycia po wystudzeniu, gorącą polewą nie należy polewać ciasta.

Jak oceniasz przepis na polewa kakaowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat polewy kakaowej

Polewa kakaowa to doskonały pomysł na polewę do ciasta. Dobra polewa powinna być łatwa i szybka do przygotowania. Przepis na polewę kakaową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia polewy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, ciemne kakao, śmietanka kremówka, cukier.

Jak zrobić polewę kakaową? W rondlu umieść masło, dodaj do niego mleko i cukier i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Dodaj kakao i wymieszaj. Polewa jest gotowa do użycia po wystudzeniu, gorącą polewą nie należy polewać ciasta. Polewę można schować do lodówki i przed podaniem podgrzać w rondlu.

Kakao jest bardzo często wykorzystywane w kuchni do przygotowywania ciast i deserów. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao wykorzystuje się do produkcji czekolad różnego rodzaju. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Fosfor natomiast jest składnikiem kwasów budujących DNA, pomaga w mineralizacji kości i zębów oraz jest niezbędny do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych w mięśniach. Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego, prawdziwe masło powinno zawierać 82% tłuszczu. Masło jest dobrym źródłem krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które wchłaniają się bezpośrednio bez potrzeby trawienia.

Podsumowując prosty przepis na polewę przygotujesz w niecałe 10 minut. Pyszna polewa sprawdzi się do dekoracji ciast, tortów i ciastek. Można ją także wykorzystać do podania lodów i galaretki lub sałatek owocowych. Najlepsza polewa czekoladowa to polewa przygotowana z dobrej jakości gorzkiego kakao.

Alergeny w polewie kakaowej

Lista alergenów dla polewy kakaowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze polewy kakaowej

na 100g gotowej potrawy

Polewa czekoladowa to słodki wyrób zawierający dużą ilość kalorii. Polewa jest źródłem cukru i dużej ilości tłuszczu. Nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem trójglicerydów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
401.40
2007.00
Białko (g)
4.53
22.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
52.09
260.46
Węglowodany przyswajalne (g)
44.69
223.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
7.40
37.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
25.09
125.44
Tłuszcze nasycone (g)
18.80
94.02
Tłuszcze nienasycone (g)
6.28
31.42
Cholesterol (mg)
43.00
215.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
136.80
684.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.48
2.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
134.20
671.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.45
2.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.00
35.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
31.60
158.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
6.81
34.03
Potas (mg)
310.40
1552.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
30.80
154.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
151.60
758.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
100.20
501.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.80
13.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.38
6.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.77
3.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy kakaowej 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polewy kakaowej

Koszt składników
15.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kakao 16% (proszek)
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
15.50