Placek cygański

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:27 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek cygański z sosem
Placek cygański
Placek cygański to mała odmiana dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Ten placek jest nieco ostry i niezwykle sycący, ze względu na dodatek mięsnego sosu.
Przygotowanie 40 min
Smażenie 50 min
636 kcal
Kcal w porcji
563 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne (1500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (80 g)
  • Cebula (200 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Szynka wieprzowa surowa (300 g)
  • Papryka czerwona (480 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (5 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (400 g)
  • Olej rzepakowy (75 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka

Przepis na placek cygański krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej jedną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Gdy będzie rumiana, dodaj do niej mięso pokrojone w kostkę. Mięso przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodaj posiekane drobno ząbki czosnku i zamieszaj.

Papryki pokrój w dużą kostkę. Warzywa dodaj do garnka i podsmaż przez 7 minut.

Pieczarki pokrój w plasterki i dodaj do garnka. Podsmaż przez minutę i całość zalej przecierem. Dopraw solą pieprzem i gotuj przez 60 minut na małym ogniu, do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodaj papryczkę chili i tymianek.

Do dużej miski zetrzyj ziemniaki i cebulę. Wbij jajka i dopraw, solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Dodaj skrobię i dobrze wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i uformuj łyżką duży placek. Smaż z każdej strony, by był rumiany.

Gotowe placki podawaj z sosem.

Jak oceniasz przepis na placek cygański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,1% osób

Więcej informacji na temat placka cygańskiego

Placek cygański to mała odmiana dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Ten placek jest nieco ostry i niezwykle sycący, ze względu na dodatek mięsnego sosu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki cygańskie, by powstał z nich smaczny i prosty posiłek, to z tego przepisu wychodzą po prostu najlepsze. Doskonale sprawdzają się na obiad. To dobry pomysł dla wszystkich miłośników ziemniaków. Wystarczy wcześniej przygotować pyszny sos, a następnie usmażyć chrupiące placki. Zdecydowanie poradzą sobie z tym daniem nawet początkujący kucharze. Choć to danie nie jest skomplikowane, zaskakuje wspaniałym smakiem i aromatem. To dobre placki, dla wszystkich tych, którym znudziła się tradycyjna forma ziemniaków. W takim wydaniu ziemniaki stają się pysznym daniem, niezwykle chrupiącym, wzbogaconym wspaniałym, mięsnym sosem. Sprawdzą się idealnie na obiad czy kolacje, dlatego że są naprawdę sycące i pożywne.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sos do placków cygańskich, który będzie świetnie smakował, a także będzie niezwykle łatwy w przygotowaniu, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Powstaje z niego naprawdę aromatyczny sos, który świetnie komponuje się z gorącymi plackami.

Przepis na placki ziemniaczane po cygańsku to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Całość robi się z sosem na bazie mięsa i warzyw. Smakuje naprawdę wybornie i pięknie się prezentuje. To dobry sposób na wprowadzenie do swojego menu odrobiny świeżości. Jest niezwykle łatwy w wykonaniu. Najlepiej podawać go ze świeżo posiekaną natką pietruszki. To świetny pomysł na pyszny posiłek, który urozmaici codzienne menu. Nadaje się również na wykwintny posiłek, gdyż pięknie się prezentuje. Sos zawiera wiele pysznych warzyw, które wzbogacają jego walory smakowe, a także wpływają na zwiększenie jego wartości odżywczych. Po smażeniu warto umieścić je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Placki z ziemniaków ścieranych na małych oczkach będą bardziej delikatne i miękkie. Natomiast te na grubych oczkach są bardziej chrupiące.

Alergeny w placku cygańskim

Lista alergenów dla placka cygańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placka cygańskiego

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(563g)
Energia (kcal)
113.00
636.18
Białko (g)
3.61
20.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(563g)
Węglowodany (g)
12.55
70.67
Węglowodany przyswajalne (g)
10.78
60.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.78
9.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(563g)
Tłuszcz (g)
5.67
31.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.33
7.47
Tłuszcze nienasycone (g)
4.34
24.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.30
18.57
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.04
5.87
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko, oliwa z oliwek, szynka wieprzowa surowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.53
104.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(563g)
Witamina A (µg (mcg))
34.29
193.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
30.26
170.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.62
Witamina E (mg)
0.69
3.91
Brak danych dla: szynka wieprzowa surowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.19
29.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.45
8.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.45
115.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
312.05
1756.87
Brak danych dla: szynka wieprzowa surowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(563g)
Sód (mg)
38.19
215.00
Potas (mg)
355.53
2001.64
Wapń (mg)
15.72
88.50
Fosfor (mg)
68.39
385.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.86
111.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.90
5.07
Cynk (mg)
0.48
2.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka cygańskiego 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka cygańskiego

Koszt składników
98.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
80 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Szynka wieprzowa surowa
300 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 4
22.50
Za 300 g
Papryka czerwona
480 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Przecier pomidorowy z solą
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
75 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.53
Za 75 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
98.00