Pesto z dyni
- Dynia (250 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa (10 ml)
- Ser parmezan - tarty (100 g)
- Orzeszki pinii (40 g)
Przepis na pesto z dyni krok po kroku
Dynię umyj, usuń z niej pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
Kawałki dyni ułóż skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dynię piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut.
Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie z dyni usuń skórę a miąższ pokrój na małą kostkę i umieść go w pojemniku blendera.
Orzeszki pinii zarumień na rozgrzanej patelni.
Do pojemnika blendera z dynią dodaj oliwę, parmezan, orzeszki pinii, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz pieprz do smaku.
Składniki zblenduj przy pomocy blendera na pesto, pozostawiając drobinki produktów.
Pesto odpraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj.
Gotowe pesto podawaj np. jako dodatek do makaronu.
-
Pesto
-
Makaron z pesto
-
Pesto z bazylii
-
Pesto bazyliowe
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Pesto z rukoli
-
Pesto z pietruszki
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego
-
Pesto z liści rzodkiewki
-
Pesto z jarmużu
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Pesto ze szpinaku
-
Czerwone pesto
-
Pesto pietruszkowe
-
Filet z kurczaka w cieście francuskim
-
Pesto czerwone
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Pesto
Więcej informacji na temat pesto z dyni
Pesto z dyni to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę - wystarczy, że pesto umieścisz w słoiczki i zapasteryzujesz je. Domowe pesto przygotowane na bazie dyni możesz wykorzystać jako dodatek do dań z makaronem. Pesto dyniowe świetnie komponuje się również jako dodatek do mięsa drobiowego. Sprawdzony przepis na pesto z dyni jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: dynia, oliwa z oliwek, parmezan, orzeszki pinii, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.
A jak zrobić pesto z dyni? Kawałki dyni ze skórą piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut. Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie z dyni usuń skórę a miąższ pokrój na małą kostkę i umieść go w pojemniku blendera. Orzeszki pinii zarumień na rozgrzanej patelni. Do pojemnika blendera z dynią dodaj oliwę, parmezan, orzeszki pinii, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz pieprz do smaku. Składniki zblenduj, przy pomocy blendera na pesto, pozostawiając drobinki produktów. Pesto odpraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj. Gotowe pesto podawaj np. jako dodatek do makaronu.
Dynia to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na wiele funkcji naszego organizmu. W dyni znajdziemy między innymi: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan. Dynia jest również bogata w beta-karoten, który zaliczany jest do przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując: wiesz już jak się robi pesto z dyni w domu. Pyszne pesto możesz wykorzystać jako dodatek do dań z makaronem. Pesto świetnie sprawdzi się do przygotowania szybkiego obiadu, dlatego warto mieć je w swojej spiżarni. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania pesto dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w pesto z dyni
Lista alergenów dla pesto z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzeszki pinii
Wartości odżywcze pesto z dyni
Pesto z dyni stanowi doskonały dodatek do makaronu. Dynia zawiera spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.