Pasta z awokado na kanapki
- Awokado - 2 małe sztuki (250 g)
- Czosnek - 1 główka (30 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na pastę z awokado na kanapki krok po kroku
Awokado przekrój na pół i wyciągnij z niego pestkę.
Miąższ z awokado umieść w pojemniku blendera.
Do awokado dodaj obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, pieprz, sól oraz z paprykę wędzoną.
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę przy pomocy blendera.
Gotową pastę podawaj jako dodatek do kanapek.
-
Guacamole
-
Pasta z awokado
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Masło z awokado
-
Pesto z awokado
-
Pasta z awokado i serka
-
Pasta z awokado z czosnkiem
-
Krem czekoladowy z awokado
-
Guacamole z awokado
-
Farsz do naleśników na słodko
-
Pasta z awokado i tuńczyka
-
Majonez z awokado
-
Krem z awokado
-
Pasta z awokado i pomidorami
-
Pasta z awokado
Więcej informacji na temat pasty z awokado na kanapki
Pasta z awokado na kanapki to doskonała propozycja na fit dodatek do chleba. Pyszna pasta z awokado będzie stanowiła świetną alternatywę dla zamiennika masła podawanego na śniadanie oraz na kolację. Dodatkowo pastę można przygotować jako przystawkę na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Przepis na pastę z awokado na kanapki jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pysznej bezglutenowej pasty potrzebne są następujące produkty spożywcze: awokado, czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, paprykę wędzoną, sól oraz pieprz.
Jak zrobić pastę z awokado na kanapki? Awokado przekrój na pół i wyciągnij z niego pestkę. Miąższ z awokado umieść w pojemniku blendera. Do awokado dodaj obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, pieprz, sól oraz z paprykę wędzoną. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę przy pomocy blendera. Gotową pastę podawaj jako dodatek do kanapek.
Awokado, które wykorzystamy do przygotowania pysznej pasty, znacząco podnosi wartość odżywczo potrawy. Awokado jest owocem, które dostarcza do naszego organizmu sporych ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Owoc awokado jest również dobrym źródłem kwasu foliowego, którego zwiększone zapotrzebowanie występuje u kobiet w ciąży. Odpowiednia podaż kwasu foliowego zapobiega rozwojowi wad cewy nerwowej płodu. Awokado zawiera również spore ilości składników mineralnych oraz witamin, do których możemy zaliczyć magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Awokado zawiera również Spore ilości przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując prosty przepis na pastę z awokado jest szybki w przygotowaniu. Dobra pasta świetnie sprawdzi się podana na śniadanie lub na kolację. Można wykorzystać ją również jako przystawkę na imprezy, zarówno rodzinne, jak i ze znajomymi. Pastą możemy zastąpić masło do przygotowania kanapek. Smaczna pasta stanowi również doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Alergeny w paście z awokado na kanapki
Lista alergenów dla pasty z awokado na kanapki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z awokado na kanapki
Wartości odżywcze pasty z awokado na kanapki
Pasta z awokado na kanapki to doskonałe źródło cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich także spore ilości innych witamin oraz składników mineralnych.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.