Pasta z awokado na kanapki

Opublikowano: 20.01.2022 r., 20:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z awokado na pieczywie
Pasta z awokado na kanapki
Pasta z awokado na kanapki to doskonały zamiennik masła na kanapkach. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu i wprowadź do swojej kuchni potrawę bogatą w składniki odżywcze.
Przygotowanie 15 min
207 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Awokado - 2 małe sztuki (250 g)
  • Czosnek - 1 główka (30 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik blendera

Przepis na pastę z awokado na kanapki krok po kroku

Awokado przekrój na pół i wyciągnij z niego pestkę.

Miąższ z awokado umieść w pojemniku blendera.

Do awokado dodaj obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, pieprz, sól oraz z paprykę wędzoną.

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę przy pomocy blendera.

Gotową pastę podawaj jako dodatek do kanapek.

Jak oceniasz przepis na pastę z awokado na kanapki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat pasty z awokado na kanapki

Pasta z awokado na kanapki to doskonała propozycja na fit dodatek do chleba. Pyszna pasta z awokado będzie stanowiła świetną alternatywę dla zamiennika masła podawanego na śniadanie oraz na kolację. Dodatkowo pastę można przygotować jako przystawkę na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Przepis na pastę z awokado na kanapki jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pysznej bezglutenowej pasty potrzebne są następujące produkty spożywcze: awokado, czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, paprykę wędzoną, sól oraz pieprz.

Jak zrobić pastę z awokado na kanapki? Awokado przekrój na pół i wyciągnij z niego pestkę. Miąższ z awokado umieść w pojemniku blendera. Do awokado dodaj obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, pieprz, sól oraz z paprykę wędzoną. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę przy pomocy blendera. Gotową pastę podawaj jako dodatek do kanapek.

Awokado, które wykorzystamy do przygotowania pysznej pasty, znacząco podnosi wartość odżywczo potrawy. Awokado jest owocem, które dostarcza do naszego organizmu sporych ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Owoc awokado jest również dobrym źródłem kwasu foliowego, którego zwiększone zapotrzebowanie występuje u kobiet w ciąży. Odpowiednia podaż kwasu foliowego zapobiega rozwojowi wad cewy nerwowej płodu. Awokado zawiera również spore ilości składników mineralnych oraz witamin, do których możemy zaliczyć magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Awokado zawiera również Spore ilości przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując prosty przepis na pastę z awokado jest szybki w przygotowaniu. Dobra pasta świetnie sprawdzi się podana na śniadanie lub na kolację. Można wykorzystać ją również jako przystawkę na imprezy, zarówno rodzinne, jak i ze znajomymi. Pastą możemy zastąpić masło do przygotowania kanapek. Smaczna pasta stanowi również doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Alergeny w paście z awokado na kanapki

Lista alergenów dla pasty z awokado na kanapki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z awokado na kanapki

Wartości odżywcze pasty z awokado na kanapki

na 100g gotowej potrawy

Pasta z awokado na kanapki to doskonałe źródło cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich także spore ilości innych witamin oraz składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
207.17
207.17
Białko (g)
2.30
2.30
Fenyloalanina (mg)
0.16
0.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
10.42
10.42
Węglowodany przyswajalne (g)
4.62
4.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.79
5.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
18.97
18.97
Tłuszcze nasycone (g)
3.69
3.69
Tłuszcze nienasycone (g)
15.28
15.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.03
13.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.24
2.24
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
5.83
5.83
Witamina B6 (mg)
0.34
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
11.45
11.45
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.97
0.97
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.08
Ryboflawina (mg)
0.12
0.12
Niacyna (mg)
1.52
1.52
Foliany (µg (mcg))
67.80
67.80
Beta karoten (µg (mcg))
52.17
52.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
7.67
7.67
Potas (mg)
444.33
444.33
Wapń (mg)
28.17
28.17
Fosfor (mg)
58.63
58.63
Magnez (mg)
26.67
26.67
Żelazo (mg)
0.67
0.67
Cynk (mg)
0.65
0.65
Miedź (mg)
0.19
0.19
Mangan (mg)
0.28
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z awokado na kanapki 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z awokado na kanapki

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
250 g
2 małe sztuki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Czosnek
30 g
1 główka
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
35.00