Pasta alla norma
- Bakłażan (500 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Passata pomidorowa (400 g)
- Makaron penne (200 g)
- Ser owczy (100 g)
Przepis na pastę alla norma krok po kroku
Bakłażana umyj, pokrój na plastry o grubości około 1 cm, a następnie na paski o długości 1 cm.
Na patelni rozgrzej polowe oleju i smaż na nim bakłażan na złoty kolor.
Usmażone paski z bakłażana odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru oliwy.
Czosnek obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim czosnek.
Następnie dodaj passatę pomidorową i dopraw do smaku solą. Sos gotuj na małej mocy palnika przez około 10 minut.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie tak, aby był al dente.
Do sosu dodaj paski bakłażana oraz świeże liście bazylii. Sos dobrze wymieszaj.
Następnie do sosu przełóż ugotowany makaron bezpośrednio z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej. Składniki dokładnie wymieszaj.
Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Makaron z sosem ułóż na talerze, posyp go serem i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat pasty alla norma
Pasta alla norma to sycylijski makaron z bakłażanem i pomidorami. Makaron z bakłażanem stanowi doskonały pomysł na obiad bez mięsa dla całej rodziny - przepis możesz wykonać bez sera owczego, otrzymasz wtedy wegetariański makaron. Przepis na pastę alla norma jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: bakłażan, oliwa z oliwek, czosnek, passata pomidorowa, makaron penne, ser owczy, sól oraz bazylia świeża.
A jak zrobić pastę alla norma? Bakłażana umyj, pokrój na plastry o grubości około 1 cm, a następnie na paski o długości 1 cm. Na patelni rozgrzej polowe oleju i smaż na nim bakłażan na złoty kolor. Usmażone paski z bakłażana odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru oliwy. Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim czosnek. Następnie dodaj passatę pomidorową i dopraw do smaku solą. Sos gotuj na małej mocy palnika przez około 10 minut. Makaron ugotuj w osolonej wodzie tak, aby był al dente. Do sosu dodaj paski bakłażana oraz świeże liście bazylii. Sos dobrze wymieszaj. Następnie do sosu przełóż ugotowany makaron bezpośrednio z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej. Składniki dokładnie wymieszaj. Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki. Makaron z sosem ułóż na talerze, posyp go serem i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Dodatkowo jest to warzywo bogate w wiele składników odżywczych (zarówno witamin, jak i składników mineralnych). Znajdziemy w nim spore ilości potasu, wapnia czy magnezu.
Podsumowując pasta alla norma to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe bez mięsa. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych. Przepis na makaron nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, ponieważ jest bardzo prosty. Danie stanowi doskonałe źródło wielu składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Alergeny w paście alla norma
Lista alergenów dla pasty alla norma przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- ser owczy
W przepisie na pastę alla norma nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- bazylia świeża
Wartości odżywcze pasty alla norma
Pasta alla norma to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe bez mięsa. Dodatek bakłażana oraz pomidorów sprawia, że danie zawiera sporo składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.