Panierowany, smażony stek z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym
- Kalafior (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 2% (115 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (50 g)
- Masło klarowane (20 g)
- Majonez light (70 g)
- Czosnek (25 g)
- Śmietana 12% (100 g)
Przepis na panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym krok po kroku
Przygotuj sos - jego można zrobić dzień wcześniej. Śmietanę, majonez, czosnek przepuszczony przez praskę oraz sól, pieprz i koperek do smaku wymieszaj ze sobą. Musi się przegryźć przez minimum godzinę. Im dłużej się przegryza tym aromat sosu jest lepszy.
Główkę kalafiora dokładnie umyj.
Pokrój kalafior w plastry o grubości 3 centymetrów. Trzeba uważać, ponieważ stek jest delikatny - może się złamać. Oczyść z ewentualnych liści.
Steki przypraw pieprzem i solą.
Mleko, mąkę i jajka, płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu zmiksuj za pomocą miksera na masę bez grudek. Ciasto powinno być podobne do ciasta naleśnikowego, ale trochę bardziej gęste. W razie potrzeby dodaj wodę/mleko lub mąkę.
Masło rozpuść na patelni.
Steki maczaj w cieście i następnie smaż na rozgrzanym maśle. Smaż około 7 minut aż steki będą pięknie rumiane.
Steki już usmażone wykładaj na talerz, na którym jest ręcznik papierowy.
Podawaj steki z kalafiora na ciepło z dipem.
Więcej informacji na temat panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym
Smaczny, smażony stek z kalafiora w pysznej, chrupiącej panierce to jest totalnie smaczne danie. Takie danie to świetny sposób, by urozmaicić codzienne menu i zaskoczyć bliskich. Panierowanie kalafiora jak kotlet sprawia, że można taką potrawę wpisać na listę dań wegetariańskich.
Stek z kalafiora panierowany jest w cieście naleśnikowym. Podawaj stek z kalafiora z pysznym, domowym dipem koperkowo-czosnkowym. Bardzo ekspresowe danie gotowe w mniej niż 30 minut.
Alergeny w panierowanym, smażonym steku z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym
Lista alergenów dla panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło klarowane
- Śmietana 12%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym
W przepisie użyto mąkę pszenną. W celu zwiększenia wartości odżywczej mąkę pszenną zastąp inną pełnoziarnistą mąką. Sos możesz przygotować na bazie jogurtu naturalnego - zmniejszysz w ten sposób wartość energetyczną potrawy. Taki posiłek lepiej by było zjadać od czasu do czasu. Panierowanie i smażenie w większej ilości tłuszczu sprawia, że potrawa jest wysokokaloryczna. Panierka wchłania cały dodany do smażenia tłuszcz. By dodatkowo obniżyć wartość indeksu glikemicznego dodaj do całego dania surówkę ze świeżych warzyw.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.