Panierowany, smażony stek z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym

Opublikowano: 07.05.2021 r., 11:48 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Stek z kalafiora z dipem
Panierowany, smażony stek z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym
Smaczny, smażony stek z kalafiora w pysznej, chrupiącej panierce to jest totalnie smaczne danie. Takie danie to świetny sposób, by urozmaicić codzienne menu i zaskoczyć bliskich.
Przygotowanie 25 min
252 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kalafior (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% (115 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Masło klarowane (20 g)
  • Majonez light (70 g)
  • Czosnek (25 g)
  • Śmietana 12% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, mikser, duża miska

Przepis na panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym krok po kroku

Przygotuj sos - jego można zrobić dzień wcześniej. Śmietanę, majonez, czosnek przepuszczony przez praskę oraz sól, pieprz i koperek do smaku wymieszaj ze sobą. Musi się przegryźć przez minimum godzinę. Im dłużej się przegryza tym aromat sosu jest lepszy.

Główkę kalafiora dokładnie umyj.

Pokrój kalafior w plastry o grubości 3 centymetrów. Trzeba uważać, ponieważ stek jest delikatny - może się złamać. Oczyść z ewentualnych liści.

Steki przypraw pieprzem i solą.

Mleko, mąkę i jajka, płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu zmiksuj za pomocą miksera na masę bez grudek. Ciasto powinno być podobne do ciasta naleśnikowego, ale trochę bardziej gęste. W razie potrzeby dodaj wodę/mleko lub mąkę.

Masło rozpuść na patelni.

Steki maczaj w cieście i następnie smaż na rozgrzanym maśle. Smaż około 7 minut aż steki będą pięknie rumiane.

Steki już usmażone wykładaj na talerz, na którym jest ręcznik papierowy.

Podawaj steki z kalafiora na ciepło z dipem.

Jak oceniasz przepis na panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym

Smaczny, smażony stek z kalafiora w pysznej, chrupiącej panierce to jest totalnie smaczne danie. Takie danie to świetny sposób, by urozmaicić codzienne menu i zaskoczyć bliskich. Panierowanie kalafiora jak kotlet sprawia, że można taką potrawę wpisać na listę dań wegetariańskich.

Stek z kalafiora panierowany jest w cieście naleśnikowym. Podawaj stek z kalafiora z pysznym, domowym dipem koperkowo-czosnkowym. Bardzo ekspresowe danie gotowe w mniej niż 30 minut.

Alergeny w panierowanym, smażonym steku z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym

Lista alergenów dla panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło klarowane
    • Śmietana 12%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym

na 100g gotowej potrawy

W przepisie użyto mąkę pszenną. W celu zwiększenia wartości odżywczej mąkę pszenną zastąp inną pełnoziarnistą mąką. Sos możesz przygotować na bazie jogurtu naturalnego - zmniejszysz w ten sposób wartość energetyczną potrawy. Taki posiłek lepiej by było zjadać od czasu do czasu. Panierowanie i smażenie w większej ilości tłuszczu sprawia, że potrawa jest wysokokaloryczna. Panierka wchłania cały dodany do smażenia tłuszcz. By dodatkowo obniżyć wartość indeksu glikemicznego dodaj do całego dania surówkę ze świeżych warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
105.17
252.40
Białko (g)
4.02
9.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
9.04
21.70
Węglowodany przyswajalne (g)
7.98
19.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
2.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
6.18
14.82
Tłuszcze nasycone (g)
3.17
7.62
Tłuszcze nienasycone (g)
3.00
7.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.72
4.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.28
3.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.99
127.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
54.05
129.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.37
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
25.25
60.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
0.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
53.31
127.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.23
Ryboflawina (mg)
0.14
0.32
Niacyna (mg)
0.64
1.53
Foliany (µg (mcg))
43.04
103.28
Beta karoten (µg (mcg))
8.62
20.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
102.94
247.05
Potas (mg)
225.06
540.15
Wapń (mg)
52.25
125.39
Fosfor (mg)
74.61
179.05
Magnez (mg)
14.81
35.54
Żelazo (mg)
0.75
1.79
Cynk (mg)
0.47
1.12
Miedź (mg)
0.05
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania panierowanego, smażonego steka z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym

Koszt składników
38.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
500 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
115 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.29
Za 115 ml
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Majonez light
70 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 70 g
Czosnek
25 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 25 g
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Koszt składników
38.70