Panierka z płatków owsianych

Opublikowano: 09.04.2024 r., 9:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Panierka z płatków owsianych w trakcie przygotowywania.
Panierka z płatków owsianych
Znudziła się Ci standardowa panierka z bułki tartej? Koniecznie sprawdź nasz przepis na panierkę z płatków owsianych i wprowadź do swojej kuchni trochę urozmaicenia.
Przygotowanie 5 min
416 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Płatki owsiane - 1 szklanka (110 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik blendera

Przepis na panierkę z płatków owsianych krok po kroku

Do pojemnika blendera wsyp płatki owsiane.

Do płatków dodaj po pół łyżeczki woli oraz pieprzu.

Przy pomocy blendera zmiksuj płatki owsiane tak, aby pozostały ich większe kawałki (nie sam proszek).

Panierkę przesyp do głębokiego talerza i wykorzystaj do panierowania kotletów.

Proponuję panierowanie kotletów w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na końcu w panierce z płatków owsianych.

Jak oceniasz przepis na panierkę z płatków owsianych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat panierki z płatków owsianych

Panierka z płatków owsianych to doskonała alternatywa dla mąki lub bułki tartej, które często wykorzystywane są do panierowania mięsa. Smaczna panierka z płatków owsianych świetnie sprawdzi się również do panierowania kotletów warzywach czy rybnych. Prosty przepis na panierkę z płatków owsianych nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, dlatego wykonasz ją bez większego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia panierki potrzebujesz jedynie płatków owsianych, soli oraz pieprzu.

A jak zrobić panierkę z płatków owsianych? Do pojemnika blendera wsyp płatki owsiane. Do płatków dodaj po pół łyżeczki woli oraz pieprzu. Przy pomocy blendera zmiksuj płatki owsiane tak, aby pozostały ich większe kawałki (nie sam proszek). Panierkę przesyp do głębokiego talerza i wykorzystaj do panierowania kotletów. Proponuję panierowanie kotletów w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na końcu w panierce z płatków owsianych.

Płatki owsiane to doskonałe źródło węglowodanów. Płatki owsiane zawierają także sporą ilość witamin i składników. Do witamin obecnych w płatkach możemy zaliczyć witaminę B1, witaminę B5 oraz witaminę E. Natomiast do składników mineralnych obecnych w płatkach owsianych możemy zaliczyć fosfor, wapń, magnez, krzem oraz cynk. Witamina B5 jest niezbędna do metabolizowania białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Odpowiednia podaż witaminy B1 wpływa natomiast na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Podsumowując wiesz już jak przygotować panierkę z płatków owsianych do kotletów. Pyszna panierka jest dobra do wykorzystania bezpośrednio po przygotowaniu. Nie martw się, jeśli zrobisz jej za dużo - niewykorzystaną część zamknij do szczelnego pojemnika i przechowuj w szafce kuchennej. Smaczna panierka nada kotletom chrupkości. Dodatkowo wpłynie pozytywnie na walory zdrowotne potraw. Produkty niezbędne do wykonania panierki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w panierce z płatków owsianych

Lista alergenów dla panierki z płatków owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane

Wartości odżywcze panierki z płatków owsianych

na 100g gotowej potrawy

Panierka z płatków owsianych to doskonała alternatywa bułki tartej. Koniecznie przygotuj chrupiące kotlety w płatkach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
379.00
416.90
Białko (g)
13.20
14.52
Fenyloalanina (mg)
0.67
0.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
67.70
74.47
Węglowodany przyswajalne (g)
57.60
63.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
10.10
11.11
Sacharoza (cukier) (g)
0.99
1.09
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
57.90
63.69
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
6.52
7.17
Tłuszcze nasycone (g)
2.24
2.46
Tłuszcze nienasycone (g)
4.28
4.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.98
2.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.30
2.53
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.10
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.46
0.51
Ryboflawina (mg)
0.16
0.18
Niacyna (mg)
1.12
1.23
Foliany (µg (mcg))
32.00
35.20
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
6.00
6.60
Potas (mg)
362.00
398.20
Wapń (mg)
52.00
57.20
Fosfor (mg)
410.00
451.00
Magnez (mg)
138.00
151.80
Żelazo (mg)
4.25
4.67
Cynk (mg)
3.64
4.00
Miedź (mg)
0.39
0.43
Mangan (mg)
3.63
3.99
Szacunkowy indeks glikemiczny panierki z płatków owsianych 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania panierki z płatków owsianych

Koszt składników
3.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
110 g
1 szklanka
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 110 g
Koszt składników
3.00