Muffinki z powidłami

Opublikowano: 31.08.2022 r., 10:02 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe muffinki z powidłami
Muffinki z powidłami
Muffinki z powidłami sprawdzą się nie tylko jako słodka przekąska dla dzieci, ale też jako deser dla dorosłych czy przekąska do kawy.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
143 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 16 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 2% - 3/4 szklanki (190 ml)
  • Powidła śliwkowe - 1 słoiczek (200 g)
  • Czekolada deserowa - 1 tabliczka (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papilotki do muffinek, miska

Przepis na muffinki z powidłami krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko, wsyp do miski.

Wsyp cukier i proszek do pieczenia.

Następnie wlej mleko i wbij jajko. Wymieszaj całość za pomocą rózgi.

Odrobinę ciasta przełóż do foremek, dodaj łyżkę powideł i porcję ciasta.

Czekoladę posiekaj i posyp babeczki na wierzchu.

Upiecz babeczki w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na muffinki z powidłami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat muffinki z powidłami

Urodzinowe przyjęcie, spotkanie ze znajomymi czy wspólne popołudnie z rodziną?

Muffinki z powidłami sprawdzą się idealnie na każdą z tych okazji. Przepis na muffinki z powidłami jest banalnie prosty i zajmie Ci niewiele czasu, a okres pieczenia możesz wykorzystać na przygotowania przyjęcia. Puszyste, wilgotne ciasto w połączeniu ze słodkimi powidłami na pewno zrobią wrażenie na przybyłych gościach. Nawet jeśli nie spodziewasz się gości, możesz wypróbować przepis na proste i łatwe, a przy okazji nieziemsko aromatyczne babeczki ze śliwkami. Jesteśmy w okresie bogatym w nasze polskie sezonowe produkty, grzechem jest z nich nie skorzystać. Tym razem postaw na śliwki lub przetwory z nich. Możesz zdecydować jaką odmianę wybierzesz ze względu na Twoje preferencje żywieniowe. Mogą to być renklody, bardzo duże i idealnie okrągłe o soczystym i słodkim miąższu, lekko kwaskowata lubaszka, której ciemnogranatowa skórka przyciąga każdy wzrok lub nasza najbardziej popularna wszystkim znana śliwka węgierka, która doda naszym wypiekom, słodki, ale nieco cierpkawy posmak. Wszystkie odmiany będą dobre. Jeśli chcesz aby muffinki ze śliwkami były w nieco bardziej fit wersji zamiast cukru użyj jego substytutu. Jeśli chcesz aby były bardziej słodkie, możesz postawić na dodatki takie jak lukier lub kruszonka. Śmiało możesz modyfikować smak samego ciasta, które nabierze jeszcze bardziej aromatycznego jesiennego klimatu. Do śliwek idealnie sprawdzi się dodatek cynamonu, goździków, przyprawy korzennej. Jeśli chcesz tylko delikatnie przełamać smak słodkiego ciasta i sezonowych owoców wprowadź nutkę wanilii. Może to być aromat waniliowy lub laska wanilii. Przygotuj ciasto, dodaj powidła śliwkowe i niech Twój dom podczas pieczenia wypełni się jesiennym aromatem. Po 15 minutach pieczenia domowe babeczki będą dobre do spożycia i pyszne w smaku.

Nas dorosłych zadowoli, także zwykły placek z prostokątnej formy, dla dzieci jednak forma babeczek sprawdzi się lepiej.

Dokładnie jak, jak zrobić muffinki z powidłami opisuję nieco niżej, poznaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, że są najlepsze nie tylko dla dzieci.

Alergeny w muffinki z powidłami

Lista alergenów dla muffinki z powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Czekolada deserowa

Wartości odżywcze muffinki z powidłami

na 100g gotowej potrawy

Do babeczek możesz dodatkowo przygotować krem lub polewę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
286.74
143.37
Białko (g)
4.54
2.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
57.41
28.70
Węglowodany przyswajalne (g)
56.49
28.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
0.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
5.08
2.54
Tłuszcze nasycone (g)
3.43
1.71
Tłuszcze nienasycone (g)
1.65
0.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.25
0.62
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.40
0.20
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.03
13.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
33.45
16.73
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.02
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.13
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.73
0.37
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.17
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.14
0.07
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.45
16.73
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.13
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.10
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.85
0.93
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
54.55
27.27
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.60
0.30
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
27.87
13.94
Potas (mg)
221.78
110.89
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
102.19
51.09
Fosfor (mg)
153.30
76.65
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.82
7.91
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.42
1.21
Cynk (mg)
0.63
0.32
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.05
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinki z powidłami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinki z powidłami

Koszt składników
26.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
190 ml
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 190 ml
Powidła śliwkowe
200 g
1 słoiczek
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Czekolada deserowa
125 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 125 g
Koszt składników
26.40