Muffinki z powidłami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 2% - 3/4 szklanki (190 ml)
- Powidła śliwkowe - 1 słoiczek (200 g)
- Czekolada deserowa - 1 tabliczka (125 g)
Przepis na muffinki z powidłami krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko, wsyp do miski.
Wsyp cukier i proszek do pieczenia.
Następnie wlej mleko i wbij jajko. Wymieszaj całość za pomocą rózgi.
Odrobinę ciasta przełóż do foremek, dodaj łyżkę powideł i porcję ciasta.
Czekoladę posiekaj i posyp babeczki na wierzchu.
Upiecz babeczki w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat muffinki z powidłami
Urodzinowe przyjęcie, spotkanie ze znajomymi czy wspólne popołudnie z rodziną?
Muffinki z powidłami sprawdzą się idealnie na każdą z tych okazji. Przepis na muffinki z powidłami jest banalnie prosty i zajmie Ci niewiele czasu, a okres pieczenia możesz wykorzystać na przygotowania przyjęcia. Puszyste, wilgotne ciasto w połączeniu ze słodkimi powidłami na pewno zrobią wrażenie na przybyłych gościach. Nawet jeśli nie spodziewasz się gości, możesz wypróbować przepis na proste i łatwe, a przy okazji nieziemsko aromatyczne babeczki ze śliwkami. Jesteśmy w okresie bogatym w nasze polskie sezonowe produkty, grzechem jest z nich nie skorzystać. Tym razem postaw na śliwki lub przetwory z nich. Możesz zdecydować jaką odmianę wybierzesz ze względu na Twoje preferencje żywieniowe. Mogą to być renklody, bardzo duże i idealnie okrągłe o soczystym i słodkim miąższu, lekko kwaskowata lubaszka, której ciemnogranatowa skórka przyciąga każdy wzrok lub nasza najbardziej popularna wszystkim znana śliwka węgierka, która doda naszym wypiekom, słodki, ale nieco cierpkawy posmak. Wszystkie odmiany będą dobre. Jeśli chcesz aby muffinki ze śliwkami były w nieco bardziej fit wersji zamiast cukru użyj jego substytutu. Jeśli chcesz aby były bardziej słodkie, możesz postawić na dodatki takie jak lukier lub kruszonka. Śmiało możesz modyfikować smak samego ciasta, które nabierze jeszcze bardziej aromatycznego jesiennego klimatu. Do śliwek idealnie sprawdzi się dodatek cynamonu, goździków, przyprawy korzennej. Jeśli chcesz tylko delikatnie przełamać smak słodkiego ciasta i sezonowych owoców wprowadź nutkę wanilii. Może to być aromat waniliowy lub laska wanilii. Przygotuj ciasto, dodaj powidła śliwkowe i niech Twój dom podczas pieczenia wypełni się jesiennym aromatem. Po 15 minutach pieczenia domowe babeczki będą dobre do spożycia i pyszne w smaku.
Nas dorosłych zadowoli, także zwykły placek z prostokątnej formy, dla dzieci jednak forma babeczek sprawdzi się lepiej.
Dokładnie jak, jak zrobić muffinki z powidłami opisuję nieco niżej, poznaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, że są najlepsze nie tylko dla dzieci.
Alergeny w muffinki z powidłami
Lista alergenów dla muffinki z powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Czekolada deserowa
Wartości odżywcze muffinki z powidłami
Do babeczek możesz dodatkowo przygotować krem lub polewę.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.