Mizeria na zimę
- Ogórek (1000 g)
- Sól - 1 łyżeczka (5 g)
- Ocet spirytusowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na mizerię na zimę krok po kroku
Ogórki bardzo dokładnie umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ułóż w dużym garnku.
Dodaj sól, ocet i bardzo dokładnie wszystko zamieszaj. Odstaw na godzinę, aż ogórki puszczą wodę.
Koperek drobno posiekaj i dodaj do ogórków. Zamieszaj.
Przekładaj ogórki do słoików, tak aby nie powstały pęcherzyki powietrza. Szczelnie zamknij i zapasteryzuj.
Więcej informacji na temat mizerii na zimę
Mizeria na zimę do słoików to jeden z najlepszych sposobów na przedłużenie sezonu na ogórki w swoim domu i kuchni. Poprzez zamknięcie ogórków w słoikach w ich sezonie, czyli wtedy kiedy mają najlepszy smak, najwięcej wartości odżywczych i są najbardziej przystępne cenowo, możemy z nich korzystać również w innych porach roku, przypominając sobie smaki lata. Jak zrobić mizerię na zimę, aby była najlepsza? To prostsze niż mogłoby się wydawać. Potrzebujesz wyłącznie ogórków gruntowych, odrobiny soli, octu spirytusowego oraz koperku. Niektórzy lubią dodać również łyżeczkę cukru lub zamienić ocet spirytusowy na inny, na przykład jabłkowy. Polecamy samodzielnie wypróbowanie różnych wariantów mizerii w plastrach do słoików, aby sprawdzić, która wersja będzie odpowiadała Ci najbardziej. Samo przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Wystarczy bardzo dokładnie umyć i obrać ogórki gruntowe, pokroić je w cieniutkie plastry, zasypać solą, zalać octem, dodać drobno posiekany koperek i wymieszać, aż ogórki zaczną puszczać wodę. Wtedy mizeria jest dobra i gotowa to przełożenia do słoików. Ogórki i zalewa w słoikach powinny być ułożone bardzo ciasno, aby nie powstawały pęcherzyki powietrza. Pyszna mizeria na zimę to pomysł na smaczny i zdrowy dodatek do dań głównych, zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich, czy wegańskich. Sprawdzi się również do kanapek. Domowe przetwory to świetny sposób na to, jak zachować pyszne i wartościowe produkty, na które sezon trwa niestety krótko. Świeże, smaczne ogórki gruntowe możemy dostać wyłącznie w miesiącach letnich, dlatego, jeśli lubisz mizerię, jest to przepis, który po prostu musisz wypróbować, aby móc wrócić do swoich ulubionych smaków również poza sezonem. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać prosty przepis na mizerię na zimę. Na pewno zostanie z Tobą na wiele lat.
Alergeny w mizerii na zimę
Lista alergenów dla mizerii na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mizerię na zimę
Wartości odżywcze mizerii na zimę
Ze względu na obecności soli i octu, mizeria na zimę, w dużych ilościach nie jest wskazana dla osób, u których występują stany zapalne żołądka.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.