Mizeria na zimę

Opublikowano: 07.07.2022 r., 8:25 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
mizeria na zimę
Mizeria na zimę
Poznaj przepis na pyszną, domową mizerię do słoików na zimę.
Przygotowanie 20 min
14 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ogórek (1000 g)
  • Sól - 1 łyżeczka (5 g)
  • Ocet spirytusowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, koper
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki

Przepis na mizerię na zimę krok po kroku

Ogórki bardzo dokładnie umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ułóż w dużym garnku.

Dodaj sól, ocet i bardzo dokładnie wszystko zamieszaj. Odstaw na godzinę, aż ogórki puszczą wodę.

Koperek drobno posiekaj i dodaj do ogórków. Zamieszaj.

Przekładaj ogórki do słoików, tak aby nie powstały pęcherzyki powietrza. Szczelnie zamknij i zapasteryzuj.

Jak oceniasz przepis na mizerię na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat mizerii na zimę

Mizeria na zimę do słoików to jeden z najlepszych sposobów na przedłużenie sezonu na ogórki w swoim domu i kuchni. Poprzez zamknięcie ogórków w słoikach w ich sezonie, czyli wtedy kiedy mają najlepszy smak, najwięcej wartości odżywczych i są najbardziej przystępne cenowo, możemy z nich korzystać również w innych porach roku, przypominając sobie smaki lata. Jak zrobić mizerię na zimę, aby była najlepsza? To prostsze niż mogłoby się wydawać. Potrzebujesz wyłącznie ogórków gruntowych, odrobiny soli, octu spirytusowego oraz koperku. Niektórzy lubią dodać również łyżeczkę cukru lub zamienić ocet spirytusowy na inny, na przykład jabłkowy. Polecamy samodzielnie wypróbowanie różnych wariantów mizerii w plastrach do słoików, aby sprawdzić, która wersja będzie odpowiadała Ci najbardziej. Samo przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Wystarczy bardzo dokładnie umyć i obrać ogórki gruntowe, pokroić je w cieniutkie plastry, zasypać solą, zalać octem, dodać drobno posiekany koperek i wymieszać, aż ogórki zaczną puszczać wodę. Wtedy mizeria jest dobra i gotowa to przełożenia do słoików. Ogórki i zalewa w słoikach powinny być ułożone bardzo ciasno, aby nie powstawały pęcherzyki powietrza. Pyszna mizeria na zimę to pomysł na smaczny i zdrowy dodatek do dań głównych, zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich, czy wegańskich. Sprawdzi się również do kanapek. Domowe przetwory to świetny sposób na to, jak zachować pyszne i wartościowe produkty, na które sezon trwa niestety krótko. Świeże, smaczne ogórki gruntowe możemy dostać wyłącznie w miesiącach letnich, dlatego, jeśli lubisz mizerię, jest to przepis, który po prostu musisz wypróbować, aby móc wrócić do swoich ulubionych smaków również poza sezonem. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać prosty przepis na mizerię na zimę. Na pewno zostanie z Tobą na wiele lat.

Alergeny w mizerii na zimę

Lista alergenów dla mizerii na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mizerię na zimę

Wartości odżywcze mizerii na zimę

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na obecności soli i octu, mizeria na zimę, w dużych ilościach nie jest wskazana dla osób, u których występują stany zapalne żołądka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
14.99
14.99
Białko (g)
0.63
0.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
3.54
3.54
Węglowodany przyswajalne (g)
3.05
3.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.11
0.11
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.04
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
4.88
4.88
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.73
2.73
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.03
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
0.10
0.10
Foliany (µg (mcg))
6.83
6.83
Beta karoten (µg (mcg))
54.63
54.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
191.26
191.26
Potas (mg)
143.49
143.49
Wapń (mg)
15.84
15.84
Fosfor (mg)
23.49
23.49
Magnez (mg)
12.71
12.71
Żelazo (mg)
0.28
0.28
Cynk (mg)
0.20
0.20
Miedź (mg)
0.04
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny mizerii na zimę 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mizerii na zimę

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
1000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 1000 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Ocet spirytusowy
20 ml
2 łyżki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 20 ml
Koszt składników
16.00