Miruna

Opublikowano: 08.08.2023 r., 8:56 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miruna z warzywami na talerzu.
Miruna
Miruna to pyszna ryba, która potrzebuje odpowiedniej oprawy. Jeśli nie wiesz, jak przygotować ją samodzielnie w domu, koniecznie sprawdź ten prosty przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 30 min
375 kcal
Kcal w porcji
321 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Filet z miruny (480 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Cytryna (104 g)
  • Natka pietruszki (12 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do ryb
Sprzęt kuchenny
piekarnik, folia aluminiowa

Przepis na mirunę krok po kroku

Ryby ułóż na środku folii, skórą do spodu. Posmaruj olejem i posyp przyprawą do ryb.

Ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę, podziel równomiernie na filety.

Cytrynę sparz, pokrój w plasterki połóż po 2 plasterki na wierzch każdej ryby. Całość przykryj zieloną pietruszką i posyp odrobiną soli i kolorowego pieprzu.

Folię zawiń najpierw na końce ryby, a później pozostałe boki. Włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 20 minut.

Po upływie podanego czasu wyciągnij mirunę i odwiń folię tak, aby doprawiona strona była na wierzchu.

Raz jeszcze wstaw do piekarnika na 10 minut, aby wytworzona woda odparowała.

Jak oceniasz przepis na mirunę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,2% osób

Więcej informacji na temat miruny

Miruna to pyszna ryba, która potrzebuje odpowiedniej oprawy. Jeśli nie wiesz, jak przygotować ją samodzielnie w domu, koniecznie sprawdź ten prosty przepis. Przekonasz się, że jej przyrządzenie może być naprawdę łatwe.

Przepis na mirunę, doskonale sprawdzi się na obiad. Wystarczy dodać do niej skrobiowy dodatek i świeże warzywa, by otrzymać w pełni zbilansowany zdrowy posiłek. Jeśli jesteś na diecie, nie musisz się martwić. Miruna to ryba, która zawiera niewielkie ilości tłuszczu, za to sporo białka. Dzięki czemu wspaniale syci i nie ma zbyt dużych ilości kalorii. Oczywiście wszystko jest kwestią tego, jak podamy tę rybę. Jeśli zależy Ci na tym, by całość była niskokaloryczna, możesz sięgnąć po gotowanie lub jak w tym przepisie pieczenie. Pieczenie jest niezwykle zdrową obróbką termiczną. Będzie zdecydowanie lepszą alternatywą dla smażenia. Choć ryba w panierce jest smaczna, to jednak nie wpływa zbyt pozytywnie na zdrowie. To dlatego, że chłonie mnóstwo tłuszczów, a podczas jego podgrzewania w wysokiej temperaturze wydzielają się szkodliwe dla organizmu związki. Jeśli chcesz, więc jeść zdrowiej pieczona ryba z tego przepisu sprawdzi się idealnie.

Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić mirunę, by była smaczna i dobra dla zdrowia, koniecznie sięgnij po ten sprawdzony przepis. Dowiesz się z niego jak zrobić tę smaczną rybę w kilka chwil. Miruna patagońska doskonale sprawdza się zarówno pieczona, jak i smażona na patelni. To obróbki termiczne, które zwykle są stosowane, by tę rybę przygotować. Miruna jest rybą, która nieczęsto pojawia się na talerzach. Nie należy do bardzo popularnych gatunków, choć obecnie zmienia się to. Jesteśmy coraz bardziej otwarci na nowe smaki, dzięki temu chętniej próbujemy różnych produktów. Jeśli jeszcze nigdy ta ryba nie gościła w Twoim menu, sięgnij po ten przepis, który krok po kroku pozwoli Ci przygotować naprawdę smaczne danie, którego bazą jest ten gatunek ryby. Dowiesz się z niego jak ją przyprawić i w jakiej temperaturze ją piec, by była smaczna, delikatna i chrupiąca.

Alergeny w mirunie

Lista alergenów dla miruny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Filet z miruny

Wartości odżywcze miruny

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(321g)
Energia (kcal)
116.88
375.20
Białko (g)
12.96
41.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(321g)
Węglowodany (g)
2.41
7.72
Węglowodany przyswajalne (g)
1.84
5.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
1.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(321g)
Tłuszcz (g)
6.41
20.58
Cholesterol (mg)
29.95
96.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(321g)
Sód (mg)
45.20
145.10
Wapń (mg)
11.04
35.43
Żelazo (mg)
0.41
1.30
Szacunkowy indeks glikemiczny miruny 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania miruny

Koszt składników
69.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filet z miruny
480 g
56.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
26.88
Za 480 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cytryna
104 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 104 g
Natka pietruszki
12 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 12 g
Koszt składników
69.30