Masa kokosowa

Opublikowano: 26.07.2021 r., 22:49 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rozłupany kokos z miąższem
Masa kokosowa
Masa kokosowa na mleku to świetny dodatek do wielu ciast i deserów. Świetnie sprawdzi się jako masa na biszkopt, do tortu okolicznościowego, muffinek, czy tart. Można ją wykorzystać również do nadziewania naleśników.
Przygotowanie 15 min
288 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Wiórki kokosowe (150 g)
  • Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
  • Masło - 1/5 kostki (50 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na masę kokosową krok po kroku

Wszystkie składniki przełóż do garnka, podgrzewaj na średnim ogniu, aż powstanie jednolita masa.

Jak oceniasz przepis na masę kokosową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat masy kokosowej

Masa kokosowa na mleku to świetny dodatek do wielu ciast i deserów. Świetnie sprawdzi się jako masa na biszkopt, do tortu okolicznościowego, muffinek, czy tart. Można ją wykorzystać również do nadziewania naleśników, jako dodatek do gofrów, pankejków, a nawet kanapek. Pyszna masa kokosowa jest nie tylko smaczna, ale też prosta i szybka w przygotowaniu i bardzo uniwersalna, dzięki czemu można wykorzystać ją na wiele sposobów do przeróżnych dań. Bardzo popularny biszkopt z pyszną masą kokosową to tylko jedno przykładowe danie, które poprostu trzeba spróbować. Jeśli jeszcze nie wiesz jak ją przygotować nasz przepis na masę kokosową będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją. Wystarczy, że raz ją przygotujesz i na zawsze pożegnasz się ze sklepowymi masami z puszki. Domowa masa kokosowa nie ma sobie równych. Ma idealną kremową konsystencję i intensywny kokosowy smak. Świetnie się rozprowadza co jest dodatkowym atutem. Do jej przygotowania potrzebujesz wyłącznie wiorków kokosowych, mleka, masła i cukru. Jeśli chcesz aby masa była jeszcze bardziej kokosowa możesz zamienić zwykłe mleko na mleczko kokosowe. Polecamy Ci również zamienić cukier biały na ksylitol lub erytrytol które są dużo mniej kaloryczne i mają praktycznie zerowy indeks glikemiczny, dzięki czemu są zdecydowanie zdrowszymi zamiennikami. Całe przygotowanie masy zajmie Ci nie więcej niż 10 minut. Wystarczy dodać wszystkie składniki do garnka i zagotować aż masa zgęstnieje. To wszystko co musisz zrobić aby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem masy kokosowej. Jeśli chcesz ją urozmaicić możesz dodać waniliowego lub śmietankowego budyniu i przygotowując masę kokosową budyniową. Domowa masa kokosowa to dodatek do ciast, który poprostu trzeba znać, ponieważ nie ma takiego ciasta, ani deseru z którym źle by się komponowała. Miłośnicy smaku kokosowego zadowolą się też jej smakiem samym w sobie bez konieczności wykorzystywania jej jako dodatek do deseru. Koniecznie poznaj nasz przepis na masę kokosową, napewno się nie zawiedziesz.

Alergeny w masie kokosowej

Lista alergenów dla masy kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło

Wartości odżywcze masy kokosowej

na 100g gotowej potrawy

Masa kokosowa jest dość kalorycznym dodatkiem, dlatego warto zwrócić uwagę na to w jakiej ilości wykorzystywana jest w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
320.43
288.38
Białko (g)
4.08
3.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
14.55
13.10
Węglowodany przyswajalne (g)
9.35
8.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.20
4.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
29.72
26.75
Tłuszcze nasycone (g)
25.68
23.11
Tłuszcze nienasycone (g)
4.04
3.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.48
3.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
0.51
Cholesterol (mg)
25.53
22.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
103.62
93.26
Witamina B6 (mg)
0.13
0.11
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.31
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.48
0.43
Witamina D (µg (mcg))
0.59
0.53
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.36
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
102.23
92.01
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.10
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.25
0.23
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.26
3.83
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
17.34
15.61

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
33.72
30.35
Potas (mg)
260.43
234.38
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
77.87
70.09
Fosfor (mg)
123.09
110.78
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
35.32
31.79
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.06
0.96
Cynk (mg)
0.88
0.79
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.26
0.23
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny masy kokosowej 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masy kokosowej

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiórki kokosowe
150 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
50 g
1/5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
20 g
2 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Koszt składników
33.50