Masa kokosowa
- Wiórki kokosowe (150 g)
- Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
- Masło - 1/5 kostki (50 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 2 łyżki (20 g)
Przepis na masę kokosową krok po kroku
Wszystkie składniki przełóż do garnka, podgrzewaj na średnim ogniu, aż powstanie jednolita masa.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat masy kokosowej
Masa kokosowa na mleku to świetny dodatek do wielu ciast i deserów. Świetnie sprawdzi się jako masa na biszkopt, do tortu okolicznościowego, muffinek, czy tart. Można ją wykorzystać również do nadziewania naleśników, jako dodatek do gofrów, pankejków, a nawet kanapek. Pyszna masa kokosowa jest nie tylko smaczna, ale też prosta i szybka w przygotowaniu i bardzo uniwersalna, dzięki czemu można wykorzystać ją na wiele sposobów do przeróżnych dań. Bardzo popularny biszkopt z pyszną masą kokosową to tylko jedno przykładowe danie, które poprostu trzeba spróbować. Jeśli jeszcze nie wiesz jak ją przygotować nasz przepis na masę kokosową będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją. Wystarczy, że raz ją przygotujesz i na zawsze pożegnasz się ze sklepowymi masami z puszki. Domowa masa kokosowa nie ma sobie równych. Ma idealną kremową konsystencję i intensywny kokosowy smak. Świetnie się rozprowadza co jest dodatkowym atutem. Do jej przygotowania potrzebujesz wyłącznie wiorków kokosowych, mleka, masła i cukru. Jeśli chcesz aby masa była jeszcze bardziej kokosowa możesz zamienić zwykłe mleko na mleczko kokosowe. Polecamy Ci również zamienić cukier biały na ksylitol lub erytrytol które są dużo mniej kaloryczne i mają praktycznie zerowy indeks glikemiczny, dzięki czemu są zdecydowanie zdrowszymi zamiennikami. Całe przygotowanie masy zajmie Ci nie więcej niż 10 minut. Wystarczy dodać wszystkie składniki do garnka i zagotować aż masa zgęstnieje. To wszystko co musisz zrobić aby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem masy kokosowej. Jeśli chcesz ją urozmaicić możesz dodać waniliowego lub śmietankowego budyniu i przygotowując masę kokosową budyniową. Domowa masa kokosowa to dodatek do ciast, który poprostu trzeba znać, ponieważ nie ma takiego ciasta, ani deseru z którym źle by się komponowała. Miłośnicy smaku kokosowego zadowolą się też jej smakiem samym w sobie bez konieczności wykorzystywania jej jako dodatek do deseru. Koniecznie poznaj nasz przepis na masę kokosową, napewno się nie zawiedziesz.
Alergeny w masie kokosowej
Lista alergenów dla masy kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło
Wartości odżywcze masy kokosowej
Masa kokosowa jest dość kalorycznym dodatkiem, dlatego warto zwrócić uwagę na to w jakiej ilości wykorzystywana jest w diecie.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.