Makówki z masy makowej

Opublikowano: 03.03.2022 r., 8:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makówki w eleganckiej misce.
Makówki z masy makowej
Makówki z masy makowej to nieco szybsza wersja tego tradycyjnego dania. Sprawdzi się ono świetnie na święta. Do jego przygotowania nie trzeba mielić maku.
Przygotowanie 25 min
938 kcal
Kcal w porcji
378 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Masa makowa (850 g)
  • Bułka pszenna (100 g)
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Wiórki kokosowe (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na makówki z masy makowej krok po kroku

Do dużej miski włóż połowę masy makowej.

Bułkę pokrój w plastry i przełóż je do dużej miski. W rondelku podgrzej mleko i przelej je do bułki. Pieczywo mocz przez chwilę. Następnie ułóż je na masie makowej

Na wierzch bułek wyłóż kolejną część masy makowej.

Całość ozdób wiórkami kokosowymi.

Jak oceniasz przepis na makówki z masy makowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat makówek z masy makowej

Makówki z masy makowej to nieco szybsza wersja tego tradycyjnego dania. Sprawdzi się ono świetnie na święta. Do jego przygotowania nie trzeba mielić maku. Całość jest niezwykle delikatna i bardzo smaczna. Ten pyszny deser, choć zwykle kojarzy się tylko z wigilią, równie dobrze może pojawiać się na stołach na co dzień.

Przepis na makówki z masy makowej pozwala na stworzenie tego ciekawego dania w dużo łatwiejszej wersji, więc świetnie sprawdzi się dla początkujących kucharzy. To danie jest niesamowicie słodkie, a przy tym bardzo sycące i pożywne. Jest wciąż mało popularne, a gości na stołach tylko w niektórych rejonach. To typowo wigilijna potrawa, która jest tak smaczna, że spokojnie może gościć znacznie częściej. Świetnie sprawdzi się obsypana orzechami lub innymi, ulubionymi bakaliami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makówki z masy makowej, które będą pyszne, a przy okazji naprawdę ciekawe i niezbyt skomplikowane, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałą inspiracją. Dowiesz się z niego, jak się robi śląskie makówki w sposób ułatwiony, a przy tym tak samo smaczne, pięknie się prezentujące i sycące. Ten sprawdzony przepis pozwala przygotować je w naprawdę szybkim czasie. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za gotowaniem. Wychodzą z niego pyszne makówki. Do przygotowania potrzeba tylko kilku produktów. Choć w większości tradycyjnych przepisów masę makową robi się samemu od podstaw, to jednak dużo łatwiej jest skorzystać z gotowej opcji. Najlepiej wybrać masę makową z bakaliami, która nie tylko lepiej się prezentuje, to jeszcze jest dużo smaczniejsza. Masę makową można dostać bez problemu w każdym sklepie, zwłaszcza przed świętami. Użycie gotowej opcji skraca czas przygotowania do maksymalnie 20 minut, dzięki czemu może stanowić awaryjny posiłek. Masa makowa jest już dosłodzona, więc nie trzeba martwić się o odpowiednie proporcje cukru lub innego słodzika. Zwykle zawiera również bardzo dużo różnych bakalii, dzięki czemu danie jest tak różnorodne i naprawdę smaczne. To doskonały pomysł na pyszne danie na święta, które jest dobre również dla wegetarian.

Alergeny w makówkach z masy makowej

Lista alergenów dla makówek z masy makowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa makowa
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze makówek z masy makowej

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera naprawdę wysoki indeks glikemiczny, powinny o tym pamiętać zwłaszcza osoby z problemami z gospodarką cukrową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(378g)
Energia (kcal)
248.31
938.62
Białko (g)
5.08
19.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(378g)
Węglowodany (g)
38.44
145.32
Węglowodany przyswajalne (g)
34.39
130.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.05
15.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(378g)
Tłuszcz (g)
9.08
34.33
Tłuszcze nasycone (g)
8.51
32.18
Cholesterol (mg)
2.65
10.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(378g)
Sód (mg)
87.93
332.36
Wapń (mg)
254.81
963.17
Żelazo (mg)
1.93
7.30
Szacunkowy indeks glikemiczny makówek z masy makowej 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makówek z masy makowej

Koszt składników
17.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa makowa
850 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 850 g
Bułka pszenna
100 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 100 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Wiórki kokosowe
60 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Koszt składników
17.70