Makówki z masy makowej
- Masa makowa (850 g)
- Bułka pszenna (100 g)
- Mleko 2% (500 ml)
- Wiórki kokosowe (60 g)
Przepis na makówki z masy makowej krok po kroku
Do dużej miski włóż połowę masy makowej.
Bułkę pokrój w plastry i przełóż je do dużej miski. W rondelku podgrzej mleko i przelej je do bułki. Pieczywo mocz przez chwilę. Następnie ułóż je na masie makowej
Na wierzch bułek wyłóż kolejną część masy makowej.
Całość ozdób wiórkami kokosowymi.
-
Bigos staropolski
-
Sernik
-
Pierogi ruskie
-
Sałatka jarzynowa
-
Śledzie pod pierzynką
-
Gołąbki
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Pierogi leniwe
-
Gołąbki bez zawijania
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Kutia
-
Pierogi z mięsem
-
Pierożki z mięsem
-
Makowiec
-
Krokiety
-
Sernik z wiaderka
-
Krokiety z pieczarkami
-
Seromakowiec
-
Potrawy na wigilię
Więcej informacji na temat makówek z masy makowej
Makówki z masy makowej to nieco szybsza wersja tego tradycyjnego dania. Sprawdzi się ono świetnie na święta. Do jego przygotowania nie trzeba mielić maku. Całość jest niezwykle delikatna i bardzo smaczna. Ten pyszny deser, choć zwykle kojarzy się tylko z wigilią, równie dobrze może pojawiać się na stołach na co dzień.
Przepis na makówki z masy makowej pozwala na stworzenie tego ciekawego dania w dużo łatwiejszej wersji, więc świetnie sprawdzi się dla początkujących kucharzy. To danie jest niesamowicie słodkie, a przy tym bardzo sycące i pożywne. Jest wciąż mało popularne, a gości na stołach tylko w niektórych rejonach. To typowo wigilijna potrawa, która jest tak smaczna, że spokojnie może gościć znacznie częściej. Świetnie sprawdzi się obsypana orzechami lub innymi, ulubionymi bakaliami.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makówki z masy makowej, które będą pyszne, a przy okazji naprawdę ciekawe i niezbyt skomplikowane, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałą inspiracją. Dowiesz się z niego, jak się robi śląskie makówki w sposób ułatwiony, a przy tym tak samo smaczne, pięknie się prezentujące i sycące. Ten sprawdzony przepis pozwala przygotować je w naprawdę szybkim czasie. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za gotowaniem. Wychodzą z niego pyszne makówki. Do przygotowania potrzeba tylko kilku produktów. Choć w większości tradycyjnych przepisów masę makową robi się samemu od podstaw, to jednak dużo łatwiej jest skorzystać z gotowej opcji. Najlepiej wybrać masę makową z bakaliami, która nie tylko lepiej się prezentuje, to jeszcze jest dużo smaczniejsza. Masę makową można dostać bez problemu w każdym sklepie, zwłaszcza przed świętami. Użycie gotowej opcji skraca czas przygotowania do maksymalnie 20 minut, dzięki czemu może stanowić awaryjny posiłek. Masa makowa jest już dosłodzona, więc nie trzeba martwić się o odpowiednie proporcje cukru lub innego słodzika. Zwykle zawiera również bardzo dużo różnych bakalii, dzięki czemu danie jest tak różnorodne i naprawdę smaczne. To doskonały pomysł na pyszne danie na święta, które jest dobre również dla wegetarian.
Alergeny w makówkach z masy makowej
Lista alergenów dla makówek z masy makowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masa makowa
- Bułka pszenna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze makówek z masy makowej
To opcja, która zawiera naprawdę wysoki indeks glikemiczny, powinny o tym pamiętać zwłaszcza osoby z problemami z gospodarką cukrową.
Energia i białka
(378g)
Węglowodany
(378g)
Tłuszcze
(378g)
Składniki mineralne
(378g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.