Lemoniada pomarańczowa
- Pomarańcza - 1 sztuka (200 g)
- Cytryna - 1 sztuka (50 g)
- Mięta - 1 garść (10 g)
Przepis na lemoniadę pomarańczową krok po kroku
Pomarańczę i cytrynę sparz gorącą wodą.
Pokrój owoce na mniejsze kawałki i włóż do dzbanka.
Zalej owoce wodą mineralną i dodaj świeże listki mięty.
Więcej informacji na temat lemoniady pomarańczowej
Lemoniada pomarańczowa to świetny sposób na odpowiednie nawodnienie w ciągu upalnego dnia, ale nie tylko. Jeśli nie lubisz pić zwykłej, czystej wody mineralnej skorzystaj z mojego przepisu na lemoniadę, która jest szybka i prosta w przygotowaniu. Będzie to świetny pomysł na urozmaicenie płynów w Twojej diecie.
Domowa lemoniada z Twoimi ulubionymi owocami będzie pyszna w smaku i zdrowa.
Zatem, jak zrobić lemoniadę pomarańczową?
Do jej przygotowania będziesz potrzebować pomarańcze, które możesz zastąpić dowolnymi owocami, kilka plasterków cytryny i miętę.
Wystarczy, że wszystkie składniki włożysz do dzbanka i zalejesz wodą, dokładnie wymieszaj, nasza lemoniada jest dobra do spożycia.
Możesz skorzystać z owoców mrożonych, szczególnie w okresie letnim.
Dzięki dodatkowi mięty lemoniada będzie orzeźwiająca.
Oczywiście, bardzo zachęcam do picia zwykłej wody mineralnej, to powinna być podstawa każdego człowieka w kwestii prawidłowego nawodnienia organizmu. Jeśli, jednak masz z tym problem, wykorzystaj mój prosty przepis na lemoniadę.
Każdy dorosły człowiek w ciągu dnia powinien spożywać minimum 1,5 litra płynów dziennie, gdzie podstawą powinna być woda. Nasze zapotrzebowanie na ilość przyjmowanych płynów rośnie wtedy, gdy temperatura otoczenia jest wysoka, przez co się pocimy oraz wtedy, gdy uprawiamy aktywność fizyczną.
Są to stany, w których nasze zapotrzebowanie na płyny zwiększa się.
Gdy temperatura na dworze jest wysoka, każdy z nas powinien mieć przy sobie butelkę z wodą. W takich momentach bardzo szybko dochodzi do odwodnienia.
Płyny powinny być uzupełniane przez nas przez cały dzień na bieżąco. Za pierwszy stan odwodnienia uważa się uczucie pragnienia. Jeśli w tym momencie nie uzupełnimy ilości płynów, dojdzie do braku apetytu, osłabienia, zawrotów i bóli głowy, gorączki, a nawet zaburzeń rytmu serca i skurczy mięśni.
To objawy pierwszego etapu odwodnienia, każdy z nas zapewne wie, że ubytek wody powyżej 15% masy ciała prowadzi do śmierci. Organizm ludzki jest w stanie wytrzymać 6-7 dni bez dostarczania płynów, w zależności od warunków pogodowych. Skoro o wodzie mowa zachęcam do korzystania z butelek wielokrotnego użytku z filtrem lub dzbanków działających na takiej samej zasadzie. Nie kupujmy wody w plastikowych butelkach, to niezwykle ważna kwestia dla naszego klimatu.
Skoro już wiesz jak ważne jest nawodnienie, przygotuj mój przepis na lemoniadę pomarańczową.
Alergeny w lemoniadzie pomarańczowej
Lista alergenów dla lemoniady pomarańczowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lemoniadę pomarańczową
Wartości odżywcze lemoniady pomarańczowej
Do przygotowania lemoniady możesz użyć dowolnych owoców.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.