Kulki serowe

Opublikowano: 22.07.2021 r., 13:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Serowe kulki z cukrem pudrem
Kulki serowe
Kulki serowe smażone na oleju to doskonała propozycja na przekąskę. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu i podaj to smaczne danie do kawy lub herbaty.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 20 min
767 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
93
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ser twarogowy chudy (250 g)
  • Mąka jaglana (200 g)
  • Cukier (50 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, ocet spirytusowy, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na kulki serowe krok po kroku

W garnku zacznij gotować olej (jego ilość jest dość duża) a w czasie jego gotowania przygotuj ciasto na kulki serowe.

Ser zmiel w maszynce.

W misce wymieszaj jajka z cukrem, następnie dodaj do nich mąkę, pół łyżeczki sody oraz opakowanie cukru wanilinowego. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do masy dodaj ocet oraz twaróg. Masę dokładnie wymieszaj.

Zwilżonymi w wodzie dłońmi uformuj z masy małe kulki serowe.

Na gorący tłuszcz wrzuć kulki i smaż je z każdej strony na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na kulki serowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat kulek serowych

Kulki serowe smażone na oleju to doskonała propozycja na smaczną przekąskę przygotowaną na imprezę. Kulki z twarogu świetnie sprawdzą się również jako smaczny deser do kawy i herbaty. Potrawa ta doskonale smakować będzie z dodatkiem kakao. Przepis na kulki serowe jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Produkty spożywcze niezbędne do zrobienia kulek z białego sera to: ser twarogowy chudy, mąka jaglana, cukier, jajka, olej rzepakowy do smażenia, soda oczyszczona, ocet spirytusowy oraz cukier wanilinowy. Kulki serowa możesz podawać na słodko posypane cukrem pudrem oraz możesz przygotować je w panierce.

A więc jak zrobić kulki serowe? W garnku zacznij rozgrzewać olej, ponieważ ciasto serowe musisz smażyć w głębokim tłuszczu. Twaróg zmiel w maszynce do mielenia. W misce wymieszaj wszystkie składniki poza twarogiem i octem. Następnie dodaj do nich ser twarogowy oraz ocet i dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanego ciasta uformuj kulki przy pomocy zwilżonych dłoni. Kulki smaż w głębokim tłuszczu do osiągnięcia złotego koloru z każdej strony. Gotowe kulki połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju, następnie gotowe kulki serowe ułóż na talerzu i pozostaw do wystygnięcia. Możesz udekorować je cukrem pudrem.

Ser twarogowy chudy, którego użyjemy do przygotowania przepisu, jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jest to również doskonałe źródło magnezu, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Twaróg zawiera spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy w nim również przeciwutleniacze (głównie witamina A oraz E), które zmniejszają ryzyko rozwoju choroby nowotworowej oraz spowalniają proces starzenia się organizmu.

Podsumowując kulki serowe to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Kulki możesz zabrać ze sobą do pracy lub w podróż. Stanowią one doskonały dodatek do herbaty, kawy czy kakao. Przepis jest prosty w wykonaniu a produkty spożywcze są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów.

Alergeny w kulkach serowych

Lista alergenów dla kulek serowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kulek serowych

na 100g gotowej potrawy

Kulki serowe to doskonała propozycja na smaczny deser. Pamiętaj jednak, że jest to danie smażone w głębokim tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
639.37
767.24
Białko (g)
4.13
4.95
Fenyloalanina (mg)
0.19
0.23
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
12.89
15.47
Węglowodany przyswajalne (g)
12.46
14.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
0.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
63.46
76.15
Tłuszcze nasycone (g)
4.82
5.79
Tłuszcze nienasycone (g)
58.63
70.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
41.40
49.68
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
17.23
20.68
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.16
Brak danych dla: mąka jaglana.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
73.27
87.93
Potas (mg)
50.67
60.80
Wapń (mg)
15.07
18.08
Żelazo (mg)
0.63
0.76
Szacunkowy indeks glikemiczny kulek serowych 93
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kulek serowych

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy chudy
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Mąka jaglana
200 g
5.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 200 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
24.00