Konfitura z dyni i pomarańczy

Opublikowano: 07.05.2023 r., 9:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa konfitura dyniowo-pomarańczowa
Konfitura z dyni i pomarańczy
Konfitura z dyni i pomarańczy to doskonała propozycja na smaczne przetwory na zimę. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszną konfiturę.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 120 min
253 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Dynia hokkaido (1000 g)
  • Cukier (400 g)
  • Pomarańcza - 3 średnie sztuki (600 g)
  • Cytryna - 1 sztuka (70 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, wyciskarka do cytrusów, słoik 250 ml

Przepis na konfiturę z dyni i pomarańczy krok po kroku

Dynię przekrój na pół, usuń z niej pestki oraz zwłóknienia i pokrój w kostkę.

Dynię wsyp do garnka, zasyp cukrem i odstaw na 3 godziny (aby dynia puściła sok).

Pomarańcze oraz cytrynę sparz przy pomocy wrzątku i dokładnie wyszoruj.

Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach. Wszystkie 3 pomarańcze obierz następnie ze skórki oraz błonek i pokrój na małe kawałki.

Cytrynę przekrój na pół. Z jednej połowy wyciśnij sok. Drugą połowę cytryny obierz i pokrój na małe kawałki.

Następnie do garnka z dynią (po 3 godzinach) dodaj pokrojone pomarańcze i cytrynę, skórkę z pomarańczy oraz sok z cytryny.

Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.

Składniki podgrzewaj do momentu utrzymania masy o konsystencji gęstego sosu.

Konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć je, owiń szczelnie ręcznikiem i pozostaw na noc do wystudzenia.

Gotową konfiturę przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na konfiturę z dyni i pomarańczy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat konfitury z dyni i pomarańczy

Konfitura z dyni i pomarańczy to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Pyszna konfitura doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciast. Konfiturę możesz wykorzystać również jako dodatek do kanapek, np. polać nią twaróg na pieczywie. Przepis na konfiturę z dyni i pomarańczy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania konfitury potrzebne będą następujące produkty spożywcze: dynia hokkaido, cukier, pomarańcze oraz cytryny. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić konfiturę z dyni i pomarańczy? Dynię przekrój na pół, usuń z niej pestki oraz zwłóknienia i pokrój w kostkę. Dynię wsyp do garnka, zasyp cukrem i odstaw na 3 godziny. Pomarańcze oraz cytrynę sparz przy pomocy wrzątku i dokładnie wyszoruj. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach. Wszystkie 3 pomarańcze obierz ze skórki oraz błonek i pokrój na małe kawałki. Cytrynę przekrój na pół. Z jednej połowy wyciśnij sok. Drugą połowę cytryny obierz i pokrój na małe kawałki. Następnie do garnka z dynią dodaj pokrojone pomarańcze i cytrynę, skórkę z pomarańczy oraz sok z cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu do uzyskania konfitury o konsystencji gęstego sosu. Konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć je, owiń szczelnie ręcznikiem i pozostaw na noc do wystudzenia. Gotową konfiturę przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C oraz kwasu foliowego. Owoce kiedyś spożywane były okazjonalnie podczas świąt Bożego Narodzenia, gdyż dostęp do nich był bardzo ograniczony. Teraz można je kupić praktycznie w każdym większym sklepie spożywczym. Pomarańcze są owocami dostępnymi w sprzedaży przez cały rok.

Podsumowując konfitura z dyni i pomarańczy stanowi doskonałą propozycję na pyszne przetwory na zimę. Szybka w przygotowaniu konfitura świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast oraz śniadań na słodko (konfiturę możesz wykorzystać np. jako dodatek do owsianki).

Alergeny w konfiturze z dyni i pomarańczy

Lista alergenów dla konfitury z dyni i pomarańczy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z dyni i pomarańczy

Wartości odżywcze konfitury z dyni i pomarańczy

na 100g gotowej potrawy

Konfitura z dyni i pomarańczy to doskonała propozycja na pyszne przetwory na zimę. Produkty wykorzystane do przygotowania konfitury stanowią doskonałe źródło wielu składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
101.27
253.18
Białko (g)
0.72
1.81
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
26.03
65.09
Węglowodany przyswajalne (g)
25.00
62.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
2.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.18
0.45
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.36
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.04
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.05
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
209.02
522.55
Witamina B6 (mg)
0.05
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
19.18
47.96
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Ryboflawina (mg)
0.07
0.17
Niacyna (mg)
0.41
1.02
Foliany (µg (mcg))
13.03
32.57
Beta karoten (µg (mcg))
1518.27
3795.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
0.74
1.86
Potas (mg)
218.29
545.72
Wapń (mg)
23.68
59.20
Fosfor (mg)
25.28
63.19
Magnez (mg)
8.97
22.42
Żelazo (mg)
0.42
1.06
Cynk (mg)
0.18
0.45
Miedź (mg)
0.08
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z dyni i pomarańczy 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania konfitury z dyni i pomarańczy

Koszt składników
19.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia hokkaido
1000 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 1000 g
Cukier
400 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Pomarańcza
600 g
3 średnie sztuki
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
4.80
Za 600 g
Cytryna
70 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 70 g
Koszt składników
19.80