Kluski z truskawkami
- Ziemniaki późne - 12 średnich sztuk (1200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Mąka ziemniaczana (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Truskawki (500 g)
- Śmietana 18% (300 g)
- Cukier - 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
Przepis na kluski z truskawkami krok po kroku
Obierz ziemniaki i umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 20 minut.
Odcedź i wystudź ziemniaki.
Umieść ziemniaki w malakserze, dodaj jajko i rozdrobnij.
Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę pszenną i zagnieć gładkie ciasto.
Podziel na równe kawałki.
Truskawki umyj i oczyść z szypułek, posyp je mąką ziemniaczaną.
Ciasto spłaszcz w dłoniach, umieść na jego środku truskawkę i uformuj kulę.
W garnku zagotuj wodę i partiami gotuj kluski, umieszczając je we wrzątku.
Gotuj kluski przez 5-6 minut.
Wymieszaj śmietanę z cukrem.
Kluski podawaj w głębokim talerzu udekorowane śmietaną.
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski na parze
-
Kluski kładzione
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski lane na mleku
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kartacze z mięsem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski łyżką kładzione
-
Kopytka leniwe
-
Kluski i kluseczki
Więcej informacji na temat klusek z truskawkami
Kluski z twarogiem to bardzo dobry pomysł na pyszne danie na słodko dla dzieci i dorosłych. Kluski na słodko najlepiej przygotować latem, gdy mamy sezon na świeże owoce. Kluski podaj ze śmietaną lub jogurtem greckim. Przepis na kluski z truskawkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka pszenna, jajko, truskawki, śmietana kwaśna, cukier, mąka ziemniaczana.
Jak zrobić kluski z truskawkami? Obierz ziemniaki i umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 20 minut. Odcedź i wystudź ziemniaki. Umieść ziemniaki w malakserze, dodaj jajko i rozdrobnij. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę pszenną i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na równe kawałki. Truskawki umyj i oczyść z szypułek, posyp je mąką ziemniaczaną. Ciasto spłaszcz w dłoniach, umieść na jego środku truskawkę i uformuj kulę. W garnku zagotuj wodę i partiami gotuj kluski umieszczając je we wrzątku. Gotuj kluski przez 5-6 minut. Wymieszaj śmietanę z cukrem. Kluski podawaj w głębokim talerzu udekorowane śmietaną.
Truskawki to owoce sezonowe, dostępne w okresie od czerwca do połowy lipca. Truskawki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Są nisko kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Truskawki zawierają dużą ilość witaminy C, która jest naturalnym substratem do syntezy kolagenu w naszym ciele. Witamina C pomaga wzmacniać odporność oraz chronić nas przed przeziębieniami. Truskawki świetnie nadają się do przygotowywania konfitur i dżemów na zimę. Można je także mrozić i wykorzystywać do koktajli lub deserów lodowych.
Podsumowując smaczne kluski z owocami sprawdzą się na obiad dla całej rodziny oraz na lekki słodki deser. Kluski są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Kluski ze śmietaną to prosty przepis na słodki obiad. Kluski można przygotowywać także z innymi owocami takimi jak wiśnie, śliwki, morele czy jagody. Szybki pomysł na kluski możesz wykorzystać, gdy po obiedzie zostanie Ci trochę ziemniaków.
Alergeny w kluskach z truskawkami
Lista alergenów dla klusek z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze klusek z truskawkami
Kluski z truskawkami to domowy wyrób zawierający dużą ilość błonnika pokarmowego. Kluski zawierają niedużą ilość kalorii i mogą być dobrym daniem na diecie redukcyjnej. Zamiast dodatku cukru możesz podać kluski z ksylitolem.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.