Kluski ruskie

Opublikowano: 01.04.2022 r., 15:34 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski ruskie podane z koperkiem i szynką.
Kluski ruskie
Kluski ruskie to połączenie ziemniaków i twarogu w naprawdę ciekawym i smacznym stylu. Jeśli kochasz pierogi ruskie, pokochasz na pewno i te proste kluseczki.
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 10 min
340 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Ser twarogowy chudy (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, stolnica, praska do ziemniaków, garnek wysoki

Przepis na kluski ruskie krok po kroku

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Następnie ostudź.

Ziemniaki i twaróg przeciśnij przez praskę i połącz je z mąką. Wbij do nich jajka i dodaj odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski.

W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami.

Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na kluski ruskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat klusek ruskich

Kluski ruskie to połączenie ziemniaków i twarogu w naprawdę ciekawym i smacznym stylu. Jeśli kochasz pierogi ruskie, pokochasz na pewno i te proste kluseczki.

Przepis na kluski ruskie jest tak prosty, a przy tym naprawdę smaczny, że powinien być bardziej popularny. Kto choć raz go spróbuje nie może o nim zapomnieć. Nic dziwnego. Te kluski pozwalają cieszyć się niezwykłym smakiem twarogu zmieszanego z ziemniakami. Najważniejszym składnikiem są oczywiście ziemniaki. W tej opcji wspaniale sprawdzą się te, które dobrze się sklejają. Zbyt sypkie sprawią, że konsystencja klusek nie będzie zbyt stabilna, przez co będą się one rozpadać podczas gotowania. Kluski robi się z ugotowanych ziemniaków, dlatego należy wcześniej pamiętać o ich obróbce. Świetnie sprawdzą się tutaj resztki z obiadu, które nie zostały zjedzone, dzięki temu można ograniczyć marnowanie żywności i cieszyć się naprawdę smacznym daniem. Kolejnym składnikiem, który jest niezbędny do ich stworzenia, jest twaróg. Najlepiej sprawdzi się ten drobno zmielony lub taki o kremowej konsystencji. Można użyć do tego dania sera dedykowanego do wypieku ciast, gdyż jest on odpowiednio słodki i drobny. Dobrze sprawdzą się też kremowe serki, takie jak mascarpone. W przypadku twarogu najlepiej użyć praski do ziemniaków lub maszynki do mielenia, by był drobniejszy. Dobrze jest kierować się również smakiem sera, im słodszy, tym bardziej odpowiedni do klusek. Nie sprawdzi się za to bardzo kwaśny ser, który wpłynie negatywnie na smak klusek. Dobrze sięgnąć po twaróg chudy lub półtłusty, gdyż zawiera on znacznie mniej tłuszczu nasyconego, którego nadmiar jest niebezpieczny dla układu krwionośnego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski ruskie, które będą pyszne, a przy tym również dobre dla osób zaczynających swoją przygodę z gotowaniem, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Ugotowane ziemniaki łączy się w nim z twarogiem i formuje drobne kluseczki. Kształt może być dowolny, w zależności od umiejętności i chęci. To doskonały pomysł na smaczny dodatek, który sprawdzi się na obiad.

Alergeny w kluskach ruskich

Lista alergenów dla klusek ruskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klusek ruskich

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
113.54
340.62
Białko (g)
8.35
25.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
17.49
52.46
Węglowodany przyswajalne (g)
16.61
49.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
2.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
1.10
3.30
Tłuszcze nasycone (g)
0.70
2.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.40
1.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.29
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
11.87
35.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.51
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.17
24.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.87
35.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.48
Ryboflawina (mg)
0.16
0.48
Niacyna (mg)
1.31
3.94
Foliany (µg (mcg))
31.40
94.20
Beta karoten (µg (mcg))
1.66
4.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
177.81
533.43
Potas (mg)
234.14
702.42
Wapń (mg)
35.21
105.63
Fosfor (mg)
103.73
311.18
Magnez (mg)
16.63
49.90
Żelazo (mg)
1.16
3.49
Cynk (mg)
0.47
1.42
Miedź (mg)
0.08
0.25
Mangan (mg)
0.16
0.47
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek ruskich 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek ruskich

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Ser twarogowy chudy
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
18.00