Kaczka z jabłkami i żurawiną
- Kaczka cała - 1 sztuka (2000 g)
- Jabłko - kwaśne (1000 g)
- Mrożone owoce żurawiny (100 g)
- Wino czerwone wytrawne (500 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na kaczkę z jabłkami i żurawiną krok po kroku
Kaczkę dokładnie natrzyj na zewnątrz i w środku mieszaniną łyżki soli i czterech łyżek majeranku.
Pozostaw ją na noc w lodówce.
Następnego dnia umyj jabłka, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na ósemki.
Część jabłek zostaw, a resztę wymieszaj z żurawiną i farsz włóż do środka kaczki.
Zepnij kaczkę wykałaczkami lub zeszyj tak, by farsz nie wypadł.
Obsmaż ostrożnie kaczkę na suchej patelni, dzięki temu będzie bardziej soczysta.
Następnie włóż ją do naczynia żaroodpornego natłuszczonego olejem.
Przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na ok. 40 minut.
Następnie wlej do naczynia 300 ml czerwonego wina.
Piecz kolejne 40 minut.
Po tym czasie włóż pozostałe jabłka do naczynia i dolej resztę wina.
Piecz kolejne 30 minut. Na ostatnie 10 minut ściągnij pokrywę, by skórka się zarumieniła.
Więcej informacji na temat kaczki z jabłkami i żurawiną
Kaczka z jabłkami i żurawiną to danie, które przygotowywane jest najczęściej na Święta. Ta pyszna pieczona kaczka wspaniale smakuje ze słodkim nadzieniem ze słodko-kwaśnych owoców.
Warto nasz przepis na kaczkę z jabłkami i żurawiną zacząć wykonywać już dzień wcześniej, by mięso nabrało odpowiedniego smaku. Pierwszym krokiem jest natarcie całej kaczki w środku i na zewnątrz mieszaniną soli i majeranku. Tak przygotowane mięso powinno spędzić jedną noc w lodówce. Następnego dnia przygotowuje się farsz. Wystarczy jabłka umyć i pokroić w ósemki. Część jabłek zostaw, a resztę wymieszaj z owocami żurawiny. Teraz nadzienie wkłada się do środka kaczki i dokładnie zszywa lub spina, by nie wypadł. Warto przed pieczeniem kaczkę lekko obsmażyć na suchej patelni, to spowoduje, że szybko się zamkną jej pory i po upieczeniu będzie bardziej soczysta. Mięso z farszem umieść w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowaną umieść w piekarniku i piecz pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie wlej 2/3 ilości wina. Piecz kolejne 40 minut i dodaj resztę jabłek i wina. Teraz piecz już tylko 30 minut, z czego na ostatnie 10 minut ściągnij pokrywę naczynia żaroodpornego, by mięso lekko się zarumieniło.
Kaczka zaliczana jest do mięs tłustych, ponieważ w 100 g ze skórką mamy około 200 kcal, a bez skóry już 132 kcal. To także dobre źródło białka, fosforu, żelaza, potasu i witamin z grupy B.
W dawnych czasach mięso z kaczki dużo częściej było spożywane. Choć teraz nie jest już tak popularne, to często właśnie na Święta na polskich stołach ląduje kaczka w całości dodatkowo nadziewana różnymi farszami. Myślę, że nasze wskazówki jak zrobić kaczkę z jabłkami i żurawiną na pewno na dłużej zagoszczą na Twoim stole.
Żurawina natomiast znana jest głównie ze swojego bogactwa w witaminy, głównie A, C i z grupy B. Stosowana jest często przy problemach z układem moczowym. Infekcje dróg moczowych spowodowane są najczęściej przez bakterie Escherichia coli, które się do tych dróg dostają. Żurawina zmniejsza przyczepność tych bakterii do ścian dróg moczowych i zwiększa przez to ich wydalanie z moczem.
W żurawinie zawarte są również flawonoidy podobne budową do tych z czerwonego wina, dlatego wskazuje się, że jej spożywanie ma pozytywny efekt na zapobieganie chorobom serca. Dodatkowo zapobiega wrzodom żołądka, poprzez powstrzymywanie osadzania się H. pylori na ściankach żołądka.
Jeśli potrzebny Ci pyszny przepis na kaczkę z jabłkami i żurawiną, to ten sprawdzi się idealnie.
Alergeny w kaczce z jabłkami i żurawiną
Lista alergenów dla kaczki z jabłkami i żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
Wartości odżywcze kaczki z jabłkami i żurawiną
W żurawinie zawarte są również flawonoidy podobne budową do tych z czerwonego wina, dlatego wskazuje się, że jej spożywanie ma pozytywny efekt na zapobieganie chorobom serca.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.