Jajka w sosie musztardowym

Opublikowano: 19.09.2021 r., 15:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka w sosie musztardowym podane na białym talerzu, który stoi na drewnianej desce.
Jajka w sosie musztardowym
Jajka w sosie musztardowym to wspaniały przepis na pyszne jajka nadające się na śniadanie lub obiad podane z gotowanymi ziemniakami.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
277 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (20 g)
  • Musztarda (100 g)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na jajka w sosie musztardowym krok po kroku

Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj do niej mąkę pszenną i wymieszaj do połączenia składników.

Na patelnię wlej śmietankę i 50 ml wody i wymieszaj dokładnie, cały czas mieszając zagotuj, aż powstanie gęsty sos. Dodaj do niego musztardę i koperek, dopraw solą i pieprzem.

Jajka ugotuj na twardo. Obierz i przekrój na połówki. Ułóż na talerzu i polej sosem.

Jak oceniasz przepis na jajka w sosie musztardowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat jajek w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym to doskonała propozycja na pyszne jajka w sosie. Jajka w sosie idealnie pasują podane na śniadanie lub jako obiad z podatkiem ugotowanych ziemniaków. Przepis na jajka w sosie musztardowym jest łatwy do wykonania dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do zrobienia jajek będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: jajka, cebula, śmietana kremowa 30%, musztarda, masło, mąka pszenna, sól, pieprz i koper.

Jak zrobić jajka w sosie musztardowym? Na początku przygotuj sos. Obierz cebulę z łupiny, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę. Zmniejsz ogień i dodaj na patelnie mąkę, wymieszaj dokładnie aż połączy się z cebulą, wlej śmietankę kremówkę oraz 50 mililitrów wody. Wymieszaj i cały czas mieszając zagotuj, gotuj do momentu aż sos będzie gęsty. Dodaj do niego musztardę, poszatkowany koper i dopraw solą i pieprzem. Następnie ugotuj jajka na twardo, wystudź i obierz ze skorupek. Przekrój jajka na pól, ułóż na talerzu i polej po wierzchu sosem. Podawaj z pieczywem na śniadanie lub z gotowanymi ziemniakami jako danie obiadowe.

Jajka będące głównym składnikiem tego przepisu są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do przenoszenia tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Niedobory żelaza wiążą się z występowaniem anemii a co za tym idzie nasz organizm jest gorzej dotleniony i nie może pracować w pełni prawidłowo. Cebula jest warzywem zawierającym bardzo dużo witaminy C. Cebula znana jest od tysięcy lat ze swoich właściwości prozdrowotnych. Ma działanie bakteriobójcze, stosuje się ją w leczeniu przeziębienia, ma także właściwości chroniące nas przed działaniem wolnych rodników.

Podsumowując pomysł na smaczne jajka w sosie musztardowym to idealne śniadanie dla całej rodziny. Jajka są bardzo popularne na święta Wielkanocne, podczas których prześcigamy się w pomysłach na przygotowanie jajek. Dobre jajka mogą także posłużyć jako obiad, wystarczy podać je z dodatkiem ziemniaków lub kaszy.

Alergeny w jajkach w sosie musztardowym

Lista alergenów dla jajek w sosie musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze jajek w sosie musztardowym

na 100g gotowej potrawy

Jajka w sosie musztardowym to danie zawierające białko zwierzęce. Składniki mineralne zawarte w jajkach bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm. Jajka są niskokaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
185.21
277.81
Białko (g)
6.96
10.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
4.90
7.34
Węglowodany przyswajalne (g)
4.13
6.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
1.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
15.32
22.99
Tłuszcze nasycone (g)
11.95
17.92
Tłuszcze nienasycone (g)
3.38
5.06
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.29
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.05
40.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
202.12
303.18
Potas (mg)
100.51
150.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
36.13
54.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
105.44
158.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.51
20.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.11
1.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.68
1.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek w sosie musztardowym 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek w sosie musztardowym

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Musztarda
100 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
22.00