Jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem

Opublikowano: 03.03.2022 r., 11:04 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jaja faszerowane na talerzu
Jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem
Jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem to doskonała opcja na smaczną jajeczną przekąskę, która pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Są fantastyczne!
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
180 kcal
Kcal w porcji
173 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
  • Cebula (50 g)
  • Pieczarki (300 g)
  • Majonez wegański (50 g)
  • Sok cytrynowy (10 ml)
  • Tymianek świeży (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, duża miska

Przepis na jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.

Łyżką wyciągnij żółtka i rozgnieć je widelcem.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki zetrzyj.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż na małym ogniu przez około 7 minut, aż będzie miękka i przejrzysta. Zwiększ ogień, dodaj pieczarki, równomiernie rozprowadzić na patelni, smaż bez mieszania przez 3 minuty (ale uważając, aby ich nie przypalić) i gdy pieczarki dobrze się zrumienią, wymieszaj i smaż ok. 7 minut do miękkości.

Pieczarki i cebulę wymieszaj z żółtkami, majonezem i tymiankiem i dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Białka napełnij farszem), posyp całość szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat jaj faszerowanych z pieczarkami i szczypiorkiem

Jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem to doskonała opcja na smaczną jajeczną przekąskę, która pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Są fantastyczne! Sprawdzą się idealnie zwłaszcza na święta. Do ich dekoracji wystarczy tylko szczypiorek. To jednak naprawdę świetna opcja także na co dzień, a nie tylko od święta.

Przepis na jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem będzie doskonałym wyborem dla każdego, kto szuka ciekawego dania. Faszerowane jajka do takich należą. To dlatego, że naprawdę pięknie się prezentują. To zasługa kolorowego farszu, który je wypełnia, a który przy okazji jest naprawdę bardzo łatwy w przygotowaniu. Do jego stworzenia wystarczą tylko pieczarki, a także szczypiorek, który doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami. Pieczarki, choć zwykle wykorzystywane w kuchni, tylko ze względu na swoje walory smakowe, są niezwykle niedoceniane. To naprawdę wartościowe grzyby. Ich dodatek jest niezwykle istotny, zwłaszcza dla osób, które mają problemy z gospodarką cukrową, gdyż pomagają one ją regulować. Oprócz tego dostarczają także sporo selenu, a także cynku. Pierwiastki te, choć potrzebne w śladowych ilościach, są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dlatego tak istotne jest, by wykorzystywać je w swojej codziennej diecie, a ten przepis daje do tego naprawdę świetną opcję.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem, które będą pyszne, a przy okazji naprawdę ciekawe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To dobre rozwiązanie dla wszystkich miłośników jajecznych dań. Te nadziewane jajka sprawdzą się świetnie na Wielkanoc, w końcu to niezwykle jajeczne święta. Dla wielu osób zwyczajne jajka z majonezem są już niezwykle nudne, dlatego ten przepis z pieczarkami i szczypiorkiem wnosi naprawdę dużo świeżości. Dzięki dużej ilości dodatków smakują naprawdę wybornie i na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom śródziemnomorskiej kuchni. Ich farsz jest niebanalny i będzie idealną opcją dla tych, którym znudziła się tradycyjna kuchnia.

Alergeny w jajach faszerowanych z pieczarkami i szczypiorkiem

Lista alergenów dla jaj faszerowanych z pieczarkami i szczypiorkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez wegański

Wartości odżywcze jaj faszerowanych z pieczarkami i szczypiorkiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(173g)
Energia (kcal)
104.56
180.89
Białko (g)
6.35
10.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(173g)
Węglowodany (g)
4.03
6.97
Węglowodany przyswajalne (g)
3.19
5.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
1.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(173g)
Tłuszcz (g)
7.29
12.61
Tłuszcze nasycone (g)
2.05
3.55
Tłuszcze nienasycone (g)
5.23
9.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.11
5.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.12
3.67
Cholesterol (mg)
143.08
247.52
Brak danych dla: majonez wegański.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(173g)
Witamina A (µg (mcg))
66.53
115.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.30
9.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.78
1.35
Witamina E (mg)
0.41
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy, tymianek świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
61.54
106.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.36
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.59
2.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.76
48.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
59.90
103.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(173g)
Sód (mg)
91.95
159.08
Potas (mg)
211.63
366.12
Wapń (mg)
32.56
56.33
Fosfor (mg)
116.60
201.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.53
21.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.26
2.19
Cynk (mg)
0.77
1.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jaj faszerowanych z pieczarkami i szczypiorkiem 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jaj faszerowanych z pieczarkami i szczypiorkiem

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Majonez wegański
50 g
7.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 50 g
Sok cytrynowy
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Tymianek świeży
15 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 15 g
Koszt składników
37.00