Jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem
- Jajko (5 szt.)
- Olej rzepakowy (15 ml)
- Cebula (50 g)
- Pieczarki (300 g)
- Majonez wegański (50 g)
- Sok cytrynowy (10 ml)
- Tymianek świeży (15 g)
Przepis na jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
Łyżką wyciągnij żółtka i rozgnieć je widelcem.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki zetrzyj.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż na małym ogniu przez około 7 minut, aż będzie miękka i przejrzysta. Zwiększ ogień, dodaj pieczarki, równomiernie rozprowadzić na patelni, smaż bez mieszania przez 3 minuty (ale uważając, aby ich nie przypalić) i gdy pieczarki dobrze się zrumienią, wymieszaj i smaż ok. 7 minut do miękkości.
Pieczarki i cebulę wymieszaj z żółtkami, majonezem i tymiankiem i dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Białka napełnij farszem), posyp całość szczypiorkiem.
-
Jajka faszerowane
-
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Jajko faszerowane awokado
-
Jaja faszerowane łososiem
-
Jaja faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane tuńczykiem
-
Jajka faszerowane w skorupkach
-
Jaja faszerowane w skorupkach
-
Jajka faszerowane na wielkanoc
-
Farsz do jajek
-
Jajka faszerowane awokado
-
Jajka nadziewane
-
Pieczarki faszerowane jajkiem
-
Jajka faszerowane z szynką
-
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
-
Kurczak z jajka
-
Jaja nadziewane
-
Jaja faszerowane
Więcej informacji na temat jaj faszerowanych z pieczarkami i szczypiorkiem
Jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem to doskonała opcja na smaczną jajeczną przekąskę, która pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Są fantastyczne! Sprawdzą się idealnie zwłaszcza na święta. Do ich dekoracji wystarczy tylko szczypiorek. To jednak naprawdę świetna opcja także na co dzień, a nie tylko od święta.
Przepis na jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem będzie doskonałym wyborem dla każdego, kto szuka ciekawego dania. Faszerowane jajka do takich należą. To dlatego, że naprawdę pięknie się prezentują. To zasługa kolorowego farszu, który je wypełnia, a który przy okazji jest naprawdę bardzo łatwy w przygotowaniu. Do jego stworzenia wystarczą tylko pieczarki, a także szczypiorek, który doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami. Pieczarki, choć zwykle wykorzystywane w kuchni, tylko ze względu na swoje walory smakowe, są niezwykle niedoceniane. To naprawdę wartościowe grzyby. Ich dodatek jest niezwykle istotny, zwłaszcza dla osób, które mają problemy z gospodarką cukrową, gdyż pomagają one ją regulować. Oprócz tego dostarczają także sporo selenu, a także cynku. Pierwiastki te, choć potrzebne w śladowych ilościach, są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dlatego tak istotne jest, by wykorzystywać je w swojej codziennej diecie, a ten przepis daje do tego naprawdę świetną opcję.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jaja faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem, które będą pyszne, a przy okazji naprawdę ciekawe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To dobre rozwiązanie dla wszystkich miłośników jajecznych dań. Te nadziewane jajka sprawdzą się świetnie na Wielkanoc, w końcu to niezwykle jajeczne święta. Dla wielu osób zwyczajne jajka z majonezem są już niezwykle nudne, dlatego ten przepis z pieczarkami i szczypiorkiem wnosi naprawdę dużo świeżości. Dzięki dużej ilości dodatków smakują naprawdę wybornie i na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom śródziemnomorskiej kuchni. Ich farsz jest niebanalny i będzie idealną opcją dla tych, którym znudziła się tradycyjna kuchnia.
Alergeny w jajach faszerowanych z pieczarkami i szczypiorkiem
Lista alergenów dla jaj faszerowanych z pieczarkami i szczypiorkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez wegański
Wartości odżywcze jaj faszerowanych z pieczarkami i szczypiorkiem
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(173g)
Węglowodany
(173g)
Tłuszcze
(173g)
Witaminy
(173g)
Składniki mineralne
(173g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.