Gulasz z tofu
- Tofu wzbogacane wapniem - 1 szt (180 g)
- Ciecierzyca konserwowa (70 g)
- Pieczarki - 5 szt (100 g)
- Papryka czerwona - 1 szt (250 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Cukinia - 1/2 szt (150 g)
- Pomidory w puszce - 1 opakowanie (400 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 1 opakowanie (400 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Przepis na gulasz z tofu krok po kroku
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.
Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone w kostkę tofu i paprykę.
Smaż przez 7 minut.
Pieczarki pokrój w plasterki razem z cukinią i dodaj do garnka.
Smaż kolejne 2 minuty.
Zalej zawartość patelni pomidorami z puszki.
Duś 15 minut.
Dodaj do warzyw przecier pomidorowy i przyprawy, a także ciecierzycę.
Duś kolejne 10 minut.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat gulaszu z tofu
Gulasz z tofu to danie, które jest nie tylko smaczne i sycące, ale również bardzo zdrowe. Zawiera bardzo dużo warzyw, przez co będzie wspaniałym wyborem dla wszystkich dbających o zbilansowane menu na co dzień. Całość zabiera tylko kilka chwil i jest niezwykle łatwa. Gulasz można jeść z dodatkiem ziemniaków, ryżu czy tylko z pieczywem, gdyż jest bardzo gęsty i odżywczy.
Przepis na gulasz z tofu to opcja bardzo smaczna i łatwa, ale jej największym plusem jest duża odżywczość. To danie jednogarnkowe, ale kryjące w sobie naprawdę sporo cennych składników. Króluje w nim oczywiście tofu, które dodaje gulaszowi odpowiedniej konsystencji, a le również odpowiedniej ilości białka. Najlepiej wybrać takie, które dodatkowo jest fortyfikowane wapniem, którego brakuje w źle zbilansowanej diecie wegańskiej. Oprócz tofu dodaje się również ciecierzycy. Najlepeij użyć tej z puszki, kóra nie potrzebuje dodatkowej obróbki termicznej, to znacznie skraca czas przygotowania potrawy. Ciecierzyca również dopełnia ilość białka, ale jest też wspaniałym źródłem błonnika pokarmowego, który dba o odpowiednią pracę układu pokarmowego. Do gulaszu dobrze jest dodać pieczarek, które poza oczywistym wzmacnianiem smaku potrawy mają również inne korzyści, zwłaszcza zdrowotne. Pieczarki wpływają pozytywnie na mikrobiom jelitowy i regulują gospodarkę węglowodanową, co jest niezwykle cenne dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Całość dopełnia sos pomidorowy, który jest niezwykle cennym źródłem likopenu antyoksydantu, chroniącego układ krwionośny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z tofu w sposób niezwykle prosty, a przy okazji szybki, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Gulasz gotuje się szybko, gdyż strączki do niego użyte nie potrzebują zbyt długiej obróbki termicznej. Sprawdzi się on świetnie na obiad wegetariański, a choć jest bez mięsa, to ze względu na tofu i cieciorkę jest bardzo pożywny. Ten prosty przepis pozwala stworzyć szybki, łatwy, a przy okazji warzywny posiłek pełen smaku. To świetna alternatywa dla tofu podawanego zwykle w sosie curry.
Alergeny w gulaszu z tofu
Lista alergenów dla gulaszu z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
Wartości odżywcze gulaszu z tofu
To danie zdrowe, dostarczające sporo roślinnego białka, błonnika i dużo witamin.
Energia i białka
(216g)
Węglowodany
(216g)
Tłuszcze
(216g)
Witaminy
(216g)
Składniki mineralne
(216g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.