Dżem z mirabelek
- Mirabelki (1500 g)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Sok z cytryny (50 ml)
Przepis na dżem z mirabelek krok po kroku
Rozgrzej duży garnek i włóż do niego opłukane i pokrojone na małe kawałki mirabelki bez pestek.
Dolej 1/4 szklanki wody i gotuj przez 60 minut. Na koniec gotowania dodaj cukier.
Owoce przetrzyj przez sitko i i gotuj jeszcze przez 10 minut.
Dżem zapakuj do wyparzonego słoika.
-
Dżem z dyni
-
Dżem truskawkowy
-
Dżem z aronii
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Dżem z pigwy
-
Dżem z czereśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Dżem z cukinii
-
Dżem z agrestu
-
Dżem z czerwonych porzeczek
-
Dżem z gruszek
-
Dżem z borówek amerykańskich
-
Rogaliki z dżemem
-
Dżem z brzoskwiń
-
Dżem z malin
-
Dżem z jagód
-
Dżem jabłkowy
-
Dżemy
Więcej informacji na temat dżemu z mirabelek
Dżem z mirabelek jest niezwykle smacznym dodatkiem, który można przygotować niezwykle łatwo we własnym domu. To idealny przepis dla osób, które kochają domowe przetwory. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Ten dżem zaskakuje słodko kwaśnymi nutami, które idealnie sprawdzają się zwłaszcza w deserach, ale również domowych wypiekach.
Przepis na dżem z mirabelek jest bardzo prosty i nie potrzeba do niego żadnych specjalnych umiejętności czy sprzętów. Całość zabiera naprawdę mało czasu, a wykonanie jest tak proste, że spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Do jego przygotowania wystarczy tylko duży garnek, a także odrobina czasu, gdyż smażenie owoców jest dość czasochłonne. Jednak w tym przepisie czas został maksymalnie skrócony, dzięki czemu będzie to idealna opcja dla wszystkich, którzy nie przepadają za spędzaniem w kuchni zbyt dużo czasu, czy tych, którzy są po prostu zapracowani.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dżem z mirabelek w naprawdę prosty i szybki sposób, ten przepis na pewno cię zainteresuje. To dzięki niemu możesz stworzyć najlepszy i najprostszy słodki wyrób na bazie tych małych śliwek. Do jego przygotowania potrzebować będziesz tylko śliwek i cukru, dzięki czemu całość nie jest zbyt droga czy trudna do odtworzenia w domu.
Niewątpliwie domowe przetwory są najlepsze. Jednak wiele osób powstrzymuje się przed ich wykonaniem, gdyż wydają się one zbyt skomplikowane i czasochłonne. Ta receptura udowadnia jednak, że może być zupełnie inaczej. Całość, dzięki jasnej instrukcji krok po kroku można przygotować w naprawdę łatwy sposób, dzięki czemu dżem zawsze się udaje i świetnie smakuje. Dodatkowo, cały czas przygotowania został maksymalnie skrócony, dzięki czemu wystarczy tylko podsmażyć odrobinę śliwki, by cieszyć się tym naprawdę pysznym dżemem. Jest oni nie tylko dobry, ale również zdrowszy niż sklepowe odpowiedniki.
Ten pyszny przetwór świetnie sprawdzi się do słoików na zimę.
Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić najlepszy dżem ze śliwek i ile cukru do niego dodać, by był naprawdę smaczny. Całość świetnie sprawdzi się do naleśników, czy ciast.
Alergeny w dżemie z mirabelek
Lista alergenów dla dżemu z mirabelek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z mirabelek
Wartości odżywcze dżemu z mirabelek
To doskonały zamiennik dla dżemów ze sklepu, jednak osoby z insulinoopornością i cukrzycą nie powinny spożywać go zbyt często.
Tłuszcze
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.