Dżem z czereśni z żelfixem
- Czereśnie (2000 g)
- Żelfix (80 g)
- Cukier - pół opakowania (500 g)
- Sok z cytryny (50 ml)
Przepis na dżem z czereśni z żelfixem krok po kroku
Czereśnie umyj dokładnie i wydryluj.
Owoce umieść w garnku, dodaj sok z cytryny i cukier.
Smaż przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodaj żelfix i wymieszaj.
Gotuj przez 5 minut.
Dżem przełóż do wyparzonych słoików i zakręć dokładnie.
Wstaw słoiki do garnka i wlej wody do 2/3 wysokości słoików.
Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.
Słoiki wyjmij z garnka i postaw do góry dnem do wystudzenia.
Przechowuj w chłodnym miejscu.
-
Dżem z dyni
-
Dżem truskawkowy
-
Dżem z aronii
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Dżem z pigwy
-
Dżem z czereśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Dżem z cukinii
-
Dżem z agrestu
-
Dżem z czerwonych porzeczek
-
Dżem z gruszek
-
Dżem z borówek amerykańskich
-
Rogaliki z dżemem
-
Dżem z brzoskwiń
-
Dżem z malin
-
Dżem z jagód
-
Dżem jabłkowy
-
Dżemy
Więcej informacji na temat dżemu z czereśni z żelfixem
Dżem z czereśni z żelfixem to bardzo dobry pomysł na domowy dodatek do pieczywa. Najlepszy dżem sprawdzi się dodany do ciast i deserów przygotowywanych własnoręcznie. Dżem można przygotować do słoików i przechowywać przez około 12 miesięcy. Przepis na dżem z czereśni z żelfixem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia dżemu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czereśnie, cukier, żelfix, sok z cytryny.
Jak zrobić dżem z czereśni z żelfixem? Czereśnie umyj dokładnie i wydryluj. Owoce umieść w garnku, dodaj sok z cytryny i cukier. Smaż przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj żelfix i wymieszaj. Gotuj przez 5 minut. Dżem przełóż do wyparzonych słoików i zakręć dokładnie. Wstaw słoiki do garnka i wlej wody do 2/3 wysokości słoików. Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu. Słoiki wyjmij z garnka i postaw do góry dnem do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Czereśnie to owoce rosnące na drzewach. Dostępne są w okresie od czerwca do sierpnia. Wyróżnić można dwa rodzaje czereśni: ciemne i jasne. Czereśnie mają właściwości poprawiające pracę naszego organizmu. Mają właściwości przeciwutleniające dzięki zawartości witaminy C. Są źródłem cyjanidyny, która wspomaga leczenie artretyzmu i ma działanie przeciwzapalne. Czereśnie są bogatym źródłem potasu, dzięki czemu wspomagają pracę serca. Żelfix to cukier z dodatkiem pektyn, który pozwala przygotować dżemy z owoców w bardzo szybki sposób. Dzięki temu owoce zachowują większą ilość błonnika pokarmowego. Dżemy z dodatkiem cukru żelującego mogą być przygotowywane z całych owoców. W zależności od stężenia żelfixu można przygotować mniej lub bardziej słodkie przetwory.
Podsumowując najlepszy dżem na zimę sprawdzi się idealnie jako dodatek do pieczywa lub ciast. Najlepszy dżem przygotujesz z własnoręcznie hodowanych owoców. Pyszny dżem sprawdzi się także jako dodatek do koktajli mlecznych. Dżem jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w ciemnym miejscu przez ponad rok.
Alergeny w dżemie z czereśni z żelfixem
Lista alergenów dla dżemu z czereśni z żelfixem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z czereśni z żelfixem
Wartości odżywcze dżemu z czereśni z żelfixem
Dżem z czereśni z żelfixem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Dżem można przygotować z dodatkiem ksylitolu zamiast cukru. Będzie miał wówczas mniejszą ilość kalorii.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.