Domowa czekolada z mleka w proszku

Opublikowano: 09.03.2022 r., 10:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa czekolada z ozdobami świątecznymi
Domowa czekolada z mleka w proszku
Domowa czekolada z mleka w proszku to wspaniała propozycja na domowe słodycze, które możesz przygotować wspólnie ze swoimi pociechami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 5 min
652 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Masło (150 g)
  • Olej kokosowy (100 ml)
  • Cukier puder (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Wiórki kokosowe (40 g)
  • Truskawki - liofilizowane (20 g)
  • Mleko w proszku (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, forma silikonowa do czekolady

Przepis na domowa czekolada z mleka w proszku krok po kroku

W garnku umieść masło i olej kokosowy, dodaj cukier i kakao.

Podgrzej i wymieszaj do rozpuszczenia składników.

Dodaj mleko w proszku i wmieszaj dokładnie.

Masę na czekoladę przełóż do silikonowych foremek.

Udekoruj wierzch czekolady wiórkami kokosowymi i liofilizowanymi truskawkami.

Schłodź czekoladę w lodówce przez około 60 minut.

Jak oceniasz przepis na domowa czekolada z mleka w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat domowej czekolady z mleka w proszku

Domowa czekolada z mleka w proszku to świetny pomysł na domowej roboty łakocie. Czekolada może być przygotowana w różnych wersjach smakowych, które uzyskasz za pomocą naturalnych aromatów. Jest także świetnym pomysłem na zabawę koedukacyjną z dziećmi. Tabliczkę czekolady ozdabiać można suszonymi kwiatami jadalnymi oraz liofilizowanymi owocami. Przepis na domową czekoladę z mleka w proszku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia czekolady potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, olej kokosowy, mleko w proszku, aromat waniliowy, wiórki kokosowe, liofilizowane truskawki, kakao, cukier puder.

Jak zrobić domową czekoladę z mleka w proszku? W garnku umieść masło i olej kokosowy, dodaj cukier i kakao. Podgrzej i wymieszaj do rozpuszczenia składników. Dodaj mleko w proszku i wmieszaj dokładnie. Masę na czekoladę przełóż do silikonowych foremek. Udekoruj wierzch czekolady wiórkami kokosowymi i liofilizowanymi truskawkami. Schłodź czekoladę w lodówce przez około 60 minut.

Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny zwracać uwagę na ich ilość. Olej kokosowy nada czekoladzie aromatu kokosowego pod warunkiem, że użyjesz tego nierafinowanego.

Podsumowując pyszna czekolada to świetny pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Domowa czekolada powinna być przechowywana w lodówce. Czekoladę można udekorować dowolnymi dodatkami. Można dodać do niej także konfitury owocowej jako alternatywę nadzienia. Czekoladę przygotuj w specjalnych foremkach silikonowych, które kupisz w sklepie internetowym.

Alergeny w domowej czekoladzie z mleka w proszku

Lista alergenów dla domowej czekolady z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko w proszku

Wartości odżywcze domowej czekolady z mleka w proszku

na 100g gotowej potrawy

Domowa czekolada z mleka w proszku to słodki wyrób zawierający dużą ilość kalorii. Czekolada jest jednym z najbardziej kalorycznych wyrobów cukierniczych, gdyż zawiera duże ilości tłuszczu i cukru. Nie powinna występować w naszej diecie częściej niż raz w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
502.15
652.79
Białko (g)
12.01
15.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
46.29
60.18
Węglowodany przyswajalne (g)
41.86
54.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.43
5.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
31.29
40.67
Tłuszcze nasycone (g)
24.92
32.40
Tłuszcze nienasycone (g)
6.37
8.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.53
7.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.83
1.08
Cholesterol (mg)
39.81
51.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
134.38
174.70
Potas (mg)
656.77
853.80
Wapń (mg)
413.16
537.11
Żelazo (mg)
1.05
1.37
Szacunkowy indeks glikemiczny domowej czekolady z mleka w proszku 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania domowej czekolady z mleka w proszku

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Olej kokosowy
100 ml
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 ml
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Wiórki kokosowe
40 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Truskawki
20 g
liofilizowane
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Mleko w proszku
250 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Koszt składników
47.00