Domowa czekolada z mleka w proszku
- Masło (150 g)
- Olej kokosowy (100 ml)
- Cukier puder (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Wiórki kokosowe (40 g)
- Truskawki - liofilizowane (20 g)
- Mleko w proszku (250 g)
Przepis na domowa czekolada z mleka w proszku krok po kroku
W garnku umieść masło i olej kokosowy, dodaj cukier i kakao.
Podgrzej i wymieszaj do rozpuszczenia składników.
Dodaj mleko w proszku i wmieszaj dokładnie.
Masę na czekoladę przełóż do silikonowych foremek.
Udekoruj wierzch czekolady wiórkami kokosowymi i liofilizowanymi truskawkami.
Schłodź czekoladę w lodówce przez około 60 minut.
-
Blok czekoladowy
-
Ciastka owsiane
-
Ciasto czekoladowe
-
Muffinki czekoladowe
-
Tort czekoladowy
-
Bajaderki
-
Biszkopt czekoladowy
-
Ciastka czekoladowe
-
Muffinki z czekoladą
-
Semifredo
-
Mus czekoladowy
-
Sernik z białą czekoladą
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Pralinki
-
Szyszka z ryżu preparowanego
-
Polewa z białej czekolady
-
Fondant czekoladowy
-
Deser czekoladowy
Więcej informacji na temat domowej czekolady z mleka w proszku
Domowa czekolada z mleka w proszku to świetny pomysł na domowej roboty łakocie. Czekolada może być przygotowana w różnych wersjach smakowych, które uzyskasz za pomocą naturalnych aromatów. Jest także świetnym pomysłem na zabawę koedukacyjną z dziećmi. Tabliczkę czekolady ozdabiać można suszonymi kwiatami jadalnymi oraz liofilizowanymi owocami. Przepis na domową czekoladę z mleka w proszku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia czekolady potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, olej kokosowy, mleko w proszku, aromat waniliowy, wiórki kokosowe, liofilizowane truskawki, kakao, cukier puder.
Jak zrobić domową czekoladę z mleka w proszku? W garnku umieść masło i olej kokosowy, dodaj cukier i kakao. Podgrzej i wymieszaj do rozpuszczenia składników. Dodaj mleko w proszku i wmieszaj dokładnie. Masę na czekoladę przełóż do silikonowych foremek. Udekoruj wierzch czekolady wiórkami kokosowymi i liofilizowanymi truskawkami. Schłodź czekoladę w lodówce przez około 60 minut.
Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny zwracać uwagę na ich ilość. Olej kokosowy nada czekoladzie aromatu kokosowego pod warunkiem, że użyjesz tego nierafinowanego.
Podsumowując pyszna czekolada to świetny pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Domowa czekolada powinna być przechowywana w lodówce. Czekoladę można udekorować dowolnymi dodatkami. Można dodać do niej także konfitury owocowej jako alternatywę nadzienia. Czekoladę przygotuj w specjalnych foremkach silikonowych, które kupisz w sklepie internetowym.
Alergeny w domowej czekoladzie z mleka w proszku
Lista alergenów dla domowej czekolady z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko w proszku
Wartości odżywcze domowej czekolady z mleka w proszku
Domowa czekolada z mleka w proszku to słodki wyrób zawierający dużą ilość kalorii. Czekolada jest jednym z najbardziej kalorycznych wyrobów cukierniczych, gdyż zawiera duże ilości tłuszczu i cukru. Nie powinna występować w naszej diecie częściej niż raz w tygodniu.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.